Haberler

Hakkari'de Dtk ve Dbp Heyetinden Barış Çabaları" Haberine Ek

Hakkari'de Pinyanişi ve Ertoşi aşiretleri arasında çıkan 1 kişinin ölümü, 2'si ağır 6 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların ardından başlatılan barış çalışmaları devam ederken, akşam saatlerinde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla 5 kişiden oluşan bir heyet de Hakkari'ye geldi. Hakkari'deki Pinyanişi aşiretinin ileri geleni Orhan Pirozbeyoğlu'nun evinde iftarlarını açan KDP Meclisi sözcüsü ve Zaho Milletvekili Serbest Lezgin, Erbil Peşmerge Generali Osman Kasım, KDP Zaho yetkilileri Abdulah Bişerağa ve Abdulvahit Siliveneyi, iftarın ardından Hakkari'de bulunan DTK ve DBP heyetiyle birlikte olayda yaşamını yitiren Pinyanişi aşiretine mensup Er ailesie taziye ziyaretinde bulundu.

Hakkari'ye KDP Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla barış için geldiklerini belirten KDP Meclis sözcüsü ve Zaho Milletvekili Serbest Lezgin, Hakkari'de aşiretler arasında yaşanan kavgadan dolayı çok üzgün oldukarını söyledi.

BARZANİ'NİN SELAMIYLA HAKKARİ'YE BARIŞ İÇİN GELDİK

Serbest Lezgin, "Sayın Barzani'nin talimatıya bizler buraya geldik. Bir taziye için Diyarbakırdaydım. Sayın Barzani barış için Hakkari'ye gitmemizi istedi ve bizler de bu Kürt kardeşlerimizin arasındaki husumete son vermek için çaba göstereceğiz. Bu olayın büyümemesi ve başka insanlarımızın ölmemesi için herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Buradaki bütün aşiretler Kürttür. Kürt kimliği bütün aşiretlerin üstündedir. Bu nedenle Sayın Barzani, Hakkari halkına selam ve sevgilerini gönderdi. Bizler bu olayların büyümemesini ve kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Bu kavgada her ne kadar zarar olmuşsa da bu işin sonu yine barış olacak. Rahmetli Macit Pirozbeyoğlu'nun oğlu sayın Orhan Pirozbeyoğlu da barış için çaba gösteriyor. Olayda hayatını kaybeden yurttaş onun akrabası. Ancak buna rağmen husumetin son bulması için çaba sarf ediyor" dedi.

KDP Meclis sözcüsü Lezgin, barış için Hakkari'de bulunan DTK ve DBP heyetiyle birlikte her iki aşiretin ileri gelenleri ve STK larla görüşüp bu işi barışla sonuçlayacaklarını ümit ettiklerini ifade etti. Barışın olması için burada olacaklarını söyleyen Lezgin, barışın olması için kavgalı iki aşiretin bütün ileri gelenleriyle bir araya geleceklerini kaydetti.

PİROZBEYOĞLUNDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI'

DBP, DTK ve KDP heyetinin iki aşiret arasındaki husumete son vermek için gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ettiklerini söyleyen Pinyanişi Aşiretinin ileri geleni Orhan Pirozbeyoğlu ise iki aşiret kavgasının sadece 4 genç arasında çıkan kavgadan ibaret olmadığını bu işte derin bir provakasyon ve tazgah olduğunu dile getirdi. Pirozbeyoğlu; "Bu kavgalar Hakkari halkına yapılan bir zulümdür. Bu olay bazı kişilelerin elleriyle yapılan bir provakasyondur. Bugüne kadar burada deflarca kavgalar olmuş. Biz bunları barıştırmışız. Bu seferki çok farklı bir şeydi. Sanki tezgahlanmış bir oyundu. Kavganıın olduğu ilk günden bu yana DBP heyetiyle birlikte büyük çabalar sarfettik ve grubu sakinleştirdik. Daha sonra bir grup kent merkezindeki iş yerlerini yakıp zarar verdi. Olayların büyümemesi için Vali beyle görüştük. Onlar da bu olayların büyümemesi için büyük bir çaba sarfettiler. Buradaki DBP'liler de aynı çabayı sarfetti. Herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Pirozbeyoğlu, kan dökülmemesi için çok çabaladıkları ancak kan dökülmesine engel olamadıkları bunun için çok üzgün olduklarını da belirterek, "Bunu beceremedik, yapamadık, dinletemedik. Çünkü bu oyunu düzenleyenler oyununu oynayacaktı ve amaçlarına ulaşacaktı. Olayda ölen yurttaşın ailesine sabır diliyoruz. İnşallah bu memleket bundan sonra böyle acılar görmez. DBP ve DTK tarafından gönderilen heyetle görüştük. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sayın Demirtaş, Sayın Mesut Barzani'ye de bu konuda duyarlılık gösterdikleri için çok minnettarım. Sayın Barzani'nin talimatıyla bir heyet barış için buraya gelmiş bulunmakta. İnşallah gelen DBP, DTK ve KDP heyeti bu işi iki gün içerisinde çözerler. Artık bu orta çağ zihniyetini, bu aşiretçiliği bırakalım. Bu işe kim sebep olmuşsa bu memlekete en büyük kötülüğü yapıyor. Artık birbirimizin kanını dökmeyelim. Öldüren kişi ölen rahmetlinin evine kız vermiş. Hepimiz akrabayız, hepimiz hısımız. Yetkilerden ricamız bu oyunu ve tezgahı düzenleyenlerin bir an önce ortaya çıkarılmasıdır" diye konuştu.

KORUCULUK SİSTEMİ BİTSİN

Olayda kullanılan silahın bir geçici köy korucusuna ait olduğunu ve bu korucunun kim olduğunun herkes tarafından bilindiğini de kaydeden Pirozbeyoğlu, "Devletin silahını kullanan korucuların silahlarının toplanması gerekir. Bu silahlar gerekli olan başka yerlere verilsin. Aşiretçilik, 20-25 yıldır bitirmeye çalışıyoruz. Bazı insanlar beyanetler veriyor. Efendim diyorlar ki, 'Pinyanişiler Hakkari'yi terk etsin, Çukurca'ya yerleşsinler'. Peki siz nerden gelmişsiniz. Biz isteyerek Çukurca'dan buraya gelmemişiz ki. Biz zoraki göçten dolayı buraya gelmişiz. Ama bize bunu dayatanlar utansın. Siz bu silahı bizim için mi aldınız. Diyorsunuz ki, Çukurcalılar, Hakkariyi terk etsin. Bu ne zihniyettir. Siz bu silahları devletten bizim için mi aldınız? Benim bildiğim devlet kimlik kontrolü yapar. Ancak Köy korucuları köylerde kimlik kontrolü yapıyor. Bu çok ayıp bir şeydir. Kimse demesin ben güçlüyüm. Kimin ne olduğunu ve güçlü olduğunu buradaki insanlar çok iyi biliyor. Herkesi sağduyuya davet ediyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mesut Barzani Hakkari Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title