Haberler

Hakkari'de 2 Bin Öğrenci Şerzan Kurt İçin Yürüdü

Hakkari'de, Bdp'nin Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi, Muğla'daki Karşıt Görüşlü Üniversite Görencileri Arasında Çıkan Kavgada Hayatını Kaybeden Şerzan Kurt İçin Yürüyüş Düzenledi.

Yürüyüşe, üniversite, lise ve dershane öğrencileri katıldı. Yürüş ve yapılan basın açıklaması olaysız biterken bir drup, Dağgöl Mahallesi'nde yola barikat kurup slogan atınca, olaylar çıktı.

BDP'nin Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen yürüyüşe, BDP Hakkari İl Başkanı M. Sıddık Akış, Belediye Başkan Vekili Ahmet Taş, BDP Merkez İlçe Başkanı Seyhan Şahin'in ile üniversite, lise ve dershanelerde okuyan yaklaşık 2 bin öğrenci katıldı. Kalabalık, Bulvar Caddesi üzerindeki Belediye binası önünde bir araya gelerek burudan yürüyüşe geçti. Kalabalık, Şenler Kavşağı, buradan da tekrar belediye binası önüne kadar geldi. Yürüyüş boyunca, kalabalık "Kürdüstan faşizme mezar olacak", "Şehit namırın (Şehitler ölmez", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Yoldaş Şerzan ölümzüsdür" dövüzleri taşıyıp slogan attı. Belediye önünde toplanan öğrenciler adına basın açıklamasının Hakkari üniversitesi'ne bağlı Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinden Kezban Eren okudu. Eren, ülkede her gün devam eden çatışmalı sürecin her geçen gün daha da derinleştiğini belirterek şunları söyledi:

"Türkiye'de barışa, huzura ve kardeşlğe en fazla ihtiyaç duyulan bu süreçte ne yazık ki Kürt öğrencilerine,işçilerine ırkçı faşit saldırılar her geçen gün artmaktadır. Muğla'da yıllardan beri Kürt öğrencilerine yönelik her türlü baskı ve saldırının sonunda gencecik bir yaşam yine annesinden babasından akrabasından ve umutlarından alıp götürmüştür. Ne uğruna olduğu anlaşılmayan bir kurşunla. O kurşuna da barış, kardeşlik, vatan, toprak diyemessiniz. O kurşun ölümdür, acıdır, bozgundur düşmanlıktır. Şerzanı ve gencik bedenleri yaşamdan kuparmaktır. Türkiye'de sürekli ihtiyaç duyulan insan hakları sosyal adalet barış ve demokrasinin tesis edilmesinin sıkılan her kurşunla iç savaş ve çatışma ortamına doğru sürüklenmesi olarak karşımıza çıkacağı günlere doğru gidilmektedir.Şerzan Kurt'a sıkılan kurşun hakların birliğine sıkılmıştır. Unutulmamalıdırki, toplumumuz, barışa büyük özlem duymakta, acılara ve akan kana son verilmesi için gerekli adımların atılmasını beklemektedir. İntikam çığlıklarının savaşların ve bombaların sorunları çözmek yerine dahada derinleştirdiğini ve çözümsüzlüğü dayattığı ortadayken infiyal ve linç kampanyarına izin vermemek en büyük sorumluluktur. Muğla ve benzeri illerde ortaya çıkan olayların halklar arasında düşmanlığa neden olmaktadır. Bu çerçevede alınacak her türlü kararda aklıselim galip gelmeli. Halkları birbirine düşmünlık çizgisine çekeçek kışkırtmalardan kaçınılmalıdır.Türkiye'de demokrasiden, barıştan, eşit kuşullardan, bir arada yaşamaktan ve adaletten yana tüm demokrasi göçlerini sağ duyulu olmasını, barışa ve demokrasiye sahip çıkmasını, prevakasyonları önlemeye davet ediyoruz."

DAĞGÖL'DE YİNE OLAY çIKTI

Yapılan basın açıklamasını ardından kalabalık oturma eyleminde bulunduktan sonra sessizce dağıldı. Olayların çıkmaması için görevlilerin yaptığı uyaralarda da dikkat çekerken, mahalle aralarına dağılan bir grup ise olay çıkmasına neden oldu. Dağgöl Mahallesi'nde yola barikat kurararak slogan atan 50 kişilik gruba polis müdahalede bulundu. Grubun dağılmaması üzerine gözyaşartıcı bomba ve basınçlı su kullanılırken, göstericiler de taş atarak karşılık verdi. Yapılan müdahalelrin ardından göstericiler ara sokaklara dağılırken, polisle göstericiler arasında zaman zaman kolamaca yaşandı.

22 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI

HAKKARİ'nin Dağgöl mahallesi'de çıkan olaylar sırasında İmam Hatip Lisesi'ne gittikleri belirtilen 22 öğrenci gözaltına alındı. Okul Müdürleri Ramazan Özdemir'in ısrarlarına rağmen İmam Hatip Yurdu'nda yemekte oldukları, daha sonra da okullarına gitmek üzere dışarı çıkan 22 öğrenci, olaylara karıştıkları ileri sürülerek gözaltına alındı.

Yurtan çıktıktan sonra öğrencilerin gözalına alınmasına İmam Hatip Lisesi Müdürü Ramazan Özdemir karşı çıktı. Polislerle konuşarak öğrencilerin olayların içerisinde olmadıklarını söyledi. Müdür Özdemir'in tüm ısrarlarına rağmen, öğrenciler ve okul müdürü Özdemir olay yerine çağrılan polis otobüsüne bindirildi. Okul Müdürü Özdemir ve öğrenciler polis merkezine götürüldüğü belirtildi. Bu arada öğrencilerin gözaltına alınması sırasında da mahalleye giriş ve çıkışlar kapatıldı.

Behçet DALMAZ-Rıdvan DALMAZ / HAKKARİ-DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title