Haberler

Hakim ve Savcılığa Geçen Avukatların Kura Heyecanı

Avukatlık mesleğinden geçen 4. dönem adli yargı hakim ve savcı adayları ile 9. dönem idari yargı hakim adaylarının kur'a çekti.

Avukatlık mesleğinden geçen 4. dönem adli yargı hakim ve savcı adayları ile 9. dönem idari yargı hakim adaylarının kur'a çekti.

Kur'a çekilmesi töreninde konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hukukun ve yargının siyasallaşmasına da siyasallaştırılmasına da asla izin vermeyin" dedi. Bozdağ, şunları söyledi:

"Hukukun bir takım hesap ve saiklerle araçsallaştırılmasına asla izin verilmemelidir. Toplum için neyin iyi, neyin kötü olduğuna, temel toplum politikalarının önceliğine karar verme yetkisini kendisinde gören yargısal aktivizm, hukuk devleti modeline değil ancak ve ancak yargıçlar egemenliğine işaret eder. Bundan hepimiz kaçınmalıyız. Bundan hem yargı, hakim ve savcılar hem demokrasi ve hukuk devleti büyük zarar görür."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Cumhuriyeti'nin insan haklarına dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirterek, "Hukuk devleti sadece anayasası ve kanunları olan devlet değildir, yasama, yürütme ve yargı dahil herkesin hukukla bağlı ve sınırlı olduğu devlettir. Eğer bir devletin organlarının bütün faaliyetleri hukuka bağlı, yargısal denetime açık ve devletin bütün vatandaşlarına hukuki güvelik sağlamışsa işte o zaman gerçek anlamda hukuk devletinden bahsedebiliriz" diye konuştu.

"YASAMA YÜRÜTME YARGI ANAYASA VE YASALAR ÇERÇEVESİNDE KALMALI"

Kuvvetler ayrılığının anayasada öngörülen devlet organizasyonuna hayat veren en önemli unsur olduğunu vurgulayan Bozdağ, "Bu ayrılığı uyumlu bir iş bölümü içerisinde çalışma olarak anlamak hem yasamanın hem yürütmenin hem de yargının birinci görevidir. Yasama, yürütme, yargının Anayasa ve yasalar çerçevesinde kalması, kendisine çizilen sınırları aşmaması, parlamenter sistemin, hukuk devleti anlayışının sağlıklı yürümesi açısından son derece önemlidir. Bu ayrılığı kurumlar arası organlar arası rekabet, birbirini engellemesi, çatışma olarak görür ve uygularsak bundan elbette hem anayasal organlar hem demokrasi hem de hukuk devleti büyük zarar görür" diye konuştu.

"HAKİM VE SAVCILAR İDEOLOJİLERİNİN İNANÇLARININ KABUL VE REDLERİNİN ETKİSİNDE KALMAMALI"

Bağımsız ve tarafsız bir yargının hukuk devletinin ön şartı olduğunu dile getiren Bozdağ, bunun sadece yasal düzenlemelerle idari tasarruflarla ya da alt yapı yatırımlarıyla sağlanamayacağını, evrensel hukuka uygun anayasa ve yasalarla birlikte hakim ve savcıların hukuka uygun vicdani kanaatlerine dayalı kararlarıyla tesis edilebileceğini ifade etti. Hakim ve savcıların görevlerini yaparken ideolojilerinin, inançlarının, kabul ve redlerinin etkisinde kalmadan Anayasa, hukuk ve kanuna uygun vicdani kanaatlerine göre karar vermeleri gerektiğini vurgulayan Bozdağ, "Bu olmalı ki tüm kesimlerin yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına olan inancı hem sağlansın, hem artsın" açıklamasında bulundu.

Yargının her türlü ihtilaf kararında adil olup, adaletle hükmedeceğine inanılan hakem olduğunu dile getiren Bozdağ, "Adil olma ve adaletle hükmetme vasfını Anayasa kanun, hukuk ve bunlara uygun vicdani kanaatlere bağlı karar verme vasfını yitiren yargı, hakem yargı vasfını yitirmiş olur. Hakem vasfını yitirmek Mecelle'de ifade edilen hakim, fehim, müstakim, emin olma vasfını kaybetmek demektir" ifadelerine yer verdi.

"SORUŞTURMANIN TARAFLARININ SİYASİ FİKRİNİN SİZİ ESİR ALMASINA KESİNLİKLE İZİN VERMEYİN"

Hakim ve savcılardan, her zaman Anayasa, hukuk, kanun ve vicdani kanaatlerine bağlı olarak karar vermeleri gerektiğini belirten Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Her daim adil olun, adaletle karar verin ve adaleti ayakta tutun. İşlerinize ve kararlarınıza dünya görüşünüzü, siyasi fikirlerinizi, inançlarınızı, mensubiyetlerinizi kabullerinizi ve redlerinizi asla karıştırmayın. Bir soruşturmanın taraflarının dünya görüşü, siyasi fikri, inancının sizi esir almasına, etkilemesine kesinlikle izin vermeyin. Buna izin verirseniz orada bağımsız ve tarafsız bir hakim ve savcıdan. Bağımsız ve tarafsız bir yargıdan asla bahsedemeyiz" diye konuştu.

"HUKUKUN VE YARGININ SİYASALLAŞMASINA DA SİYASALLAŞTIRILMASINA DA ASLA İZİN VERMEYİN"

"Hukukun ve yargının siyasallaşmasına da siyasallaştırılmasına da asla izin vermeyin" diyerek konuşmasına devam eden Bozdağ, "Hukukun bir takım hesap ve saiklerle araçsallaştırılmasına asla izin verilmemelidir. Toplum için neyin iyi, neyin kötü olduğuna, temel toplum politikalarının önceliğine karar verme yetkisini kendisinde gören yargısal aktivizm, hukuk devleti modeline değil ancak ve ancak yargıçlar egemenliğine işaret eder. Bundan hepimiz kaçınmalıyız. Bundan hem yargı, hakim ve savcılar hem demokrasi ve hukuk devleti büyük zarar görür" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bekir Bozdağ Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title