Haberler

Hak-Par 1. Olağanüstü Genel Kongresi

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkan Vekili Necati Bayram, "PKK'nın 'halk savaşı' adıyla yürüttüğü bu savaş, halk karşıtı bir savaştır.

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkan Vekili Necati Bayram, "PKK'nın 'halk savaşı' adıyla yürüttüğü bu savaş, halk karşıtı bir savaştır. Her yurtsever, her aklı başında insan PKK'nın bu stratejisini mahkum etti." dedi.

HAK-PAR'ın 1. Olağanüstü Genel Kongresi Akay Caddesi'ndeki bir otelde yapıldı. Oylamanın ardından divana Latif Epözdemir, Hatice Tunar, Fettah Tımar ve Sevda Kokum seçildi.

HAK-PAR Genel Başkan Vekili Bayram, kongre gündeminin okunup kabul edilmesinden sonra yaptığı açılış konuşmasında, Irak'ta BAAS rejiminin devrilmesinin ardından başa gelenlerin adil bir yönetim kuramadığını, bu ülkedeki Kürtlerin bağımsızlık yoluna girdiklerini söyledi.

Irak'taki gibi Suriye'deki BAAS rejiminin de sonunun yakın olduğunu belirten Bayram, Suriye'yi de Irak gibi federal bir yapının beklediğini dile getirdi.

Bölgenin istikrarsız hale gelmesinde İran'ın etnik ve mezhepsel çatışmaları körüklemesinin etkisinin büyük olduğunu savunan Bayram, "İran, kendi politikalarına hizmet etmeleri için Kandil üzerinde baskı oluşturmaktadır. Ortadoğu'da hemen her çatışmanın ve karışıklığın altında da o çıkıyor." diye konuştu.

Türkiye'de Kürt meselesinin PKK'ya ve onun silahsızlandırılmasına indirgenmesinin çözümsüzlüğü beraberinde getirdiğini iddia eden Bayram, "Biz silahlı çatışmanın sonlandırılmasını istiyoruz. PKK silah bırakmalıdır, devlet de sorunun çözümünde uygun adım atmalıdır. Bunlar Kürt halkının temel haklarını tanıyan adımlar olmalıdır." dedi.

Bayram, PKK'nın Silvan, Sur, Cizre, Nusaybin ve Yüksekova gibi birçok ilçenin yoksul mahallelerine barikatlar kurup, çukurlar kazdığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bunun üzerine operasyonlar başlatıldı, 5 bin dolayında PKK'lı yaşamını yitirdi. Harabeye çevrilen bu ilçelerde binlerce sivil evlerini terk etti. Esnaf iflasa sürüklendi. Bu savaşın, Kürtlerin hak ve özgürlük talepleriyle bir ilişkisi yoktur. PKK'nın 'halk savaşı' adıyla yürüttüğü bu savaş, halk karşıtı bir savaştır. Her yurtsever, her aklı başında insan, PKK'nın bu stratejisini mahkum etti. Her yurtsever, her aklı başında insan devletin 'güvenlikçi politikaları' devreye sokmasını mahkum etti. Biz HAK-PAR olarak PKK'nın derhal silahları susturmasını ve kentlerden çekilmesini istedik. Devletin de kalıcı, gerçek bir barışı sağlamak için ortaya somut bir proje koyması gerektiğini ısrarla söyledik."

"Yeni anayasa çok renkli toplumsal yapıya uygun olmalı"

Yeni ve sivil bir anayasanın ülkenin çok renkli toplumsal yapısına uygun olarak hazırlanması gerektiğini söyleyen Bayram, şu değerlendirmeyi yaptı:

"HAK-PAR olarak Türkiye'nin birçok yapısal sorununa karşı çözüm öneriyoruz. Bunlardan birisi de Alevi sorunudur. Farklı inançtan insanların birlikte yaşadığı Türkiye'de Sünni mezhebine dayalı, ötekileştirici bir politika izlendi. Aleviler ve diğer inançtan kesimler baskı altında tutuldu. Gerçek anlamda bir laiklik hiç uygulanmadı. Devlet Aleviliği kendisine göre tanımlamaktan vazgeçmelidir. Cemevlerinin statüsü tanınmalı, her türlü ayrımcılığa son verilmelidir."

Partilerinin bir birlik projesi olduğunu ve kendisini "çoğulcu, değişimci, demokrat ve özgürlükçü" olarak tanımladığını aktaran Bayram, daha önce parti bünyesinde olup da zaman içinde ayrılanları partiye davet etti.

HAK-PAR'ın 1. Olağanüstü Genel Kongresi'ne, partinin eski Genel Başkanı Kemal Burkay, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan, Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Yanaç ile partililer katıldı.

Kongrede, tüzük ve program değişikliği önerilerinin görüşülüp oylanmasının ardından, yeni genel başkan seçilecek.

Partinin Genel Başkanı Fehmi Demir'in geçen yıl geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirmesinin ardından Genel Başkan Vekiliğine Necati Bayram seçilmiş, sonraki süreçte parti genel başkanı seçmek için olağanüstü kongre kararı almıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Necati Bayram Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title