Haberler

Hak-İş Başkanlar Kurulu Açıklaması

''Kamudaki asli görev ve süreklilik arz eden işlerin kamu işçileri eliyle görülmesini, taşeron çalıştırılmamasını ve kamudaki geçici işçilere kadro verilmesini talep ediyoruz" ''Çalışma şartlarında hukukun delindiği, düşük ücretli ve sendikasız bir yapı oluşturma niyeti ile istismar edilen alt işverenlik.

Hak-İş Başkanlar Kurulunca, kamudaki asli görev ve süreklilik arz eden işlerin kamu işçileri eliyle görülmesini, taşeron çalıştırılmamasını ve kamudaki geçici işçilere kadro verilmesini talep edildi.

Hak-İş'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkanlar Kurulu, Suriye halkı ve mülteciler için "Sana İhtiyacım Var" kampanyası, üye sendikaların örgütlenme durumu, taşeronlaşma ve sendikal örgütlenme kampanyası, Kıbrıs'ta yeni müzakere süreci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hak-İş kutlama programı gündem maddeleriyle 20 Şubat'ta toplanarak çeşitli kararlar aldı.

Toplantının sonunda açıklanan bildirgede, Suriye'de yaşanan katliamlara karşı bir insanlık seferberliği başlatılması gerektiği vurgulanarak, çeşitli sivil toplum ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla "Sana İhtiyacım Var" yardım kampanyası başlatan Konfederasyonunun kampanyaya destek olmaya devam edeceği bildirildi.

Söz konusu kampanyayla yardım eli bekleyen Suriyelilerin yanında olmanın, onlara katkı vermenin hem kurumsal, hem de insani bir görev olduğuna işaret edilen bildirgede, "Hak-İş Başkanlar Kurulu olarak üye sendikalarımızın üyelerini, şubelerini, temsilcilerini, genel merkezlerini bir bütün olarak medyayı ve halkı harekete geçireceklerine inancımız tamdır" ifadesi kullanıldı.

Hak-İş Başkanlar Kurulunun,  sendikalara karşı ön yargılı tutumların gözden geçirilerek, eski ezberlerin bozulmasını, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını temenni ettiği belirtilen bildirgede, Hak-İş'in son dönemde başlattığı örgütlenme atağıyla üye sendika sayısını 18'e yükselttiği ve tüm Türkiye'de örgütlenme çalışmalarının hızla devam ettiği kaydedildi.

-Taşeron ve geçici işçilerin kadro sorunu

Türkiye'de yaklaşık bir milyon işçinin güvencesiz koşullarda taşeron işçi olarak çalıştırıldığı ifade edilen bildirgede, örgütsüzlüğü. güvencesiz çalışmayı, kayıt dışını, kuralsızlığı tetikleyen, insan onuruna yaraşır düzgün iş tanımını yok sayan bu uygulamanın, çalışma hayatının dengelerini bozduğu, ekonomik ve sosyal olarak büyük bir tahribat yarattığı görüşüne yer verildi. Sonuç bildirgesinde şu ifadeler kullanıldı:

"Hak-İş Konfederasyonu olarak kölelik sistemiyle eş değer bir hale gelen ve kabul edilemez bulduğumuz alt işverenlik uygulamasını  teşvik eden politikaların terk edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede çalışma şartlarında hukukun delindiği, düşük ücretli ve sendikasız bir yapı oluşturma niyeti ile istismar edilen alt işverenliik uygulamasına ilişkin mevcut durumun ıslah edilmesine yönelik çalışmalar ülkemizin de kabul ettiği 94 sayılı ILO sözleşmesi ve yargı kararları doğrultusunda acilen başlatılmalıdır. Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu olarak, kamudaki asli görev ve süreklilik arz eden işlerin kamu işçileri eliyle görülmesini, taşeron çalıştırılmamasını ve kamudaki geçici işçilere kadro verilmesini talep ediyoruz."'

-"5 ay 29 gün çalıştırılan geçici işçilere kadro verilmeli"

Türkiye'de kadrolu işçilerin sayısı azalırken, kadrosuz ve geçici işçilerin sayısının arttığına dikkat çekilen bildirgede, yasa gereği kadrosuz işçilerin 5 ay 29 gün çalıştırıldığına, yılın diğer yarısında işsiz kaldıklarına işaret edildi. Bildirgede, iş yerlerinde yılın 12 ayında yapılacak işler olmasına rağmen sadece 5 ay 29 gün çalıştırılan geçici işçilere, kadro verilerek sorunlarının çözülmesi gerektiği önerildi.

Diğer taraftan taşeron işçilerini örgütleme çalışmalarına hız verileceği duyurulan bildirgede, "Ocak ayında bir sendikamız tarafından başlatılan 'Seni Sendika Korur' ve 'Hakkın Bize Emanet' kampanyasına benzer kampanyaların Hak-İş'e bağlı sendikalarca hayata geçirilmesinin faydalı olacağına inanılmaktadır" ifadesine yer verildi.

- Kıbrıs konusu

Hak -İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulunun, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını istediği ifade edilen bildirgede, Hak-İş Kıbrıs'ta iki halkı eşit kabul eden, iki devlete dayalı bir çözümden yana olduğu belirtildi.

Bildirgede, "Konfederasyonumuz, cesaretle yeniden başlatılan müzakere sürecinin kalıcı ve adil bir çözümle sonuçlanmasını istemektedir. Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu bu konuda varsa üzerine düşen her türlü pozitif katkıyı yapmaya hazır olduğunu teyit eder" değerlendirmesinde bulunuldu.

-"3. Kadının Emeği Buluşması"

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Ankara'da "örgütlenme" ana temasıyla "3. Kadın Emeği Buluşması"nın düzenleneceği açıklanan bildirgede, bu buluşmanın stratejik önceliklerin belirleneceği, kurumsal kapasiteyi artırıcı nitelikte yapılmasının planlandığı ifade edildi. Bildirgede şunlar kaydedildi:

"Hak-İş kadın üyelerini tabandan tavana bir hareketle başta sendikal faaliyetler olmak üzere karar ve temsil mekanizmalarına katılımını artırmaya yönelik teşvik edici çalışmalar yapmayı hedeflemektedir.  Hak-İş ve Hak-İş Kadın komitesi, kadınların mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine, kadına yönelik şiddet ve mobbingle mücedeleye başta üyeleri olmak üzere kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayata katılımlarına, kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almasına, kadınlara yönelik hak ve menfaatleri geliştirmeye, terfi ve yükselme, çalışma saatleri, iş ve aile yaşamını uyumlaştırma, çocuk, yaşlı, engelli bakımı, doğum ve emzirme izni, sendikal üyelik ve karar alma mekanizmalarına katılım, güvencesiz esnek çalışma, düşük ücret, ulaşım, sağılıksız iş yeri koşulları gibi temel sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalarını etkinlikle sürdürmeye devam edecektir." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı?
500

Yorumlar (1)

cengiz yıldırımcengiz_yildirim24@hotmail.com:

nüfusu 4000 in altındaki 30 işçiden az kadrolu belediye işçileri ne alemde araştırma yapmıyormusunuz bizim ahımız başta ilçedeki yöneticiler olmak üzere bütün konfedarasyonlardan çıkar ,bu haksızlığı Allah için ortadan kaldırmalısınız

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title