Haberler

Hak-İş Başkanı Arslan'dan Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e Ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Eğitim amaçlı da olsa, tanıtım amaçlı da olsa dini simge ve değerleri, bu tür hafife alınmasına yol açacak, hem Kutlu Doğum'un hem de Kuran-ı Kerim'in ruhuna uygun olmayan birtakım şekillerde ifade etmeye çalışmayı asla uygun bulmayız" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Eğitim amaçlı da olsa, tanıtım amaçlı da olsa dini simge ve değerleri, bu tür hafife alınmasına yol açacak, hem Kutlu Doğum'un hem de Kuran-ı Kerim'in ruhuna uygun olmayan birtakım şekillerde ifade etmeye çalışmayı asla uygun bulmayız" dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Görmez, yaptığı açıklamada, Kutlu Doğum ile Türkiye ve dünyada yeni bir manevi iklime girildiğini belirtti.

Görmez, mübarek üç ayların ve yarın idrak edilecek Regaip Kandili'nin, acılar içerisinde kıvranan İslam coğrafyasına ve büyük sıkıntılar çeken insanlık alemine yeniden huzur, barış ve kardeşlik getirmesini, insanlığın yeniden merhametle buluşmasına vesile olmasını diledi. Görmez, bugünlerde insanlığın vicdanının kanadığını, bölgede yaşanan büyük trajedilerden ve Akdeniz'in göçmen mezarlığına dönüşmesinden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.

Büyük acıların tüm insanlığın omuzlarında bir vebal olduğunu vurgulayan Görmez, "Öncelikle insanlığın yeniden vicdan ve merhametle buluşmasına vesile olmasını, dünyamızda bu büyük acıların bir daha yaşanmaması için hepimize şuur ve idrak nasip etmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.

Görmez, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın kardeşlik şölenine dönüşerek hak ve emek konusunda farkındalıkların oluşmasına vesile olacak çok güzel bir bayram havasında geçmesini temenni etti.

-Arslan, camilerde emek eksenli hutbe istedi

Hak-İş Genel Başkanı Arslan ise 1 Mayıs'ı Hak-iş ve Memur-Sen olarak Konya'da ortak kutlayacaklarını dile getirdi.

Arslan, 1 Mayıs'ın Cuma gününe denk gelmesi dolayısıyla tüm camilerde emekçi ve emek eksenli hutbe okunmasını talep ederek, Görmez'i Konya'daki kutlamalarda görmek istediklerini söyledi. Arslan, daha önce 1 Mayıslarda Türkiye'de gerginlik ve kaos yaşandığını, cam ve çerçevelerin kırıldığını, toplumu da rahatsız ettiğini bildirdi. Arslan, hoş olmayan görüntülerin yaşanmasının 1 Mayıs'a da zarar verdiğini ifade etti.

"Sıradan bir doğum günü kutlaması değildir"

Ziyarette gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Görmez, "Tokat Zile Müftüsünün Kutlu Doğum Haftası programında Kuran-ı Kerim tasarımlı pasta kesmesi" ile ilgili, Kutlu Doğum Haftası'nın Mevlit Kandili'nin alternatifi olmadığını, onun tamamlayıcısı olduğunu vurguladı.

"Kutlu Doğum, Sevgili Peygamberimizi anmaktan anlamaya dönük, onun bu çağımıza, insanlarımıza yönelik rahmet mesajlarını daha doğru anlamak için milletimizin Diyanet İşleri Başkanlığı ile başlattığı çeyrek asırlık bir gelenektir" diyen Görmez, şöyle devam etti:

"Sıradan bir doğum günü kutlaması değildir Kutlu Doğum Haftası. Sadece yılda bir haftamızı, Sevgili Peygamberimizin insanlığa getirdiği merhameti, adaleti ve hakkaniyeti tüm insanlığa yeniden anlatmak için bir vesile olarak kabul ediyoruz. Başkanlığımız bu konuda son derece dikkatli. Bu tür kutlamaların mehabetine, ruhuna uygun düşmeyen en küçük bir hadisesinin bile yaşanmasına bizim izin vermemiz mümkün değil. Eğitim amaçlı da olsa, tanıtım amaçlı da olsa dini simge ve değerleri, bu tür hafife alınmasına yol açacak, hem Kutlu Doğum'un hem de Kuran-ı Kerim'in ruhuna uygun olmayan birtakım şekillerde ifade etmeye çalışmayı asla uygun bulmayız."

Olay 2 yıl önce yaşandı

Görmez, olayın iki yıl önce yaşanan bir hadise olduğuna değinerek, "Söz konusu görüntü iki yıl önce Kuran kursu öğrencileri tarafından yapılmış ancak, müftümüzün o davranışını kabul etmemiz mümkün değil. O gün yine soruşturmaya konu olmuş, iki sene sonra bu yeniden gündeme getirilerek Kutlu Doğum Haftası'na gölge düşürmesi doğru değil" dedi.

Görmez, başkanlığın bu konu üzerinde son derece büyük bir ciddiyetle durduğunu, bir daha bu tür hadiselerin yaşanmamasının en büyük temennisi olduğunu ifade etti.

Görmez, "Üsküdar Belediyesinin yaptırdığı Kabe maketi birtakım tartışmalara yol açtı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusuna, "Kabe maketinin sokakta sergilenmesi ve hicret yoluyla ilgili birtakım çalışmalar yapılması, eğitim ve tanıtım amaçlı olsa dahi bunların birileri tarafından istismar edilmesine ve hafife alınmasına yol açacak her türlü davranıştan uzak durulması gerek" yanıtını verdi.

-"Büyük mahcubiyet ve utanç duydum"

"Suriye ve Mısır'da bazı alimlerin darbe yönetimini destekleyen veya sivillerin katledilmesine yönelik birtakım fetvaları oldu" sorusuna ise Görmez, şu yanıtı verdi:

"O tür yanlış kararları, fetvalara konu olması Kuran-ı Kerim ve hadislerin bu tür yanlış mahkeme kararlarına darbe ürünü olan yanlış mahkeme kararlarının Kuran-ı Kerim ile İslam fıkhı ile onaylatılarak insanlığa takdim edilmesinden bütün İslam geleneği adına, dünyadaki tüm İslam alimleri adına son derece mahcubiyet duyduğumu açıkça ifade etmek istiyorum.

Mısır Müftüsünün mahkeme kararlarını onaylamak için verdiği fetvayı ben canlı yayında dinlerken, orada kullandığı Kuran ayetleri, Peygamberin hadislerini dinlerken bir ilim adamı olarak, İslami ilimleri az çok bilen bir insan olarak büyük bir mahcubiyet ve utanç duydum."

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title