Haberler

    Haftar: Kriz Hükümeti Gerekiyor

    Libya'da orduya karşı savaşan milis güçlerin başındaki emekli general Halife Haftar, ülkenin doğusundaki Ebrar kentinde bir spor salonunda basın toplantısı düzenledi.

    Libya'da orduya karşı savaşan milis güçlerin başındaki emekli general Halife Haftar, ülkenin doğusundaki Ebrar kentinde bir spor salonunda basın toplantısı düzenledi.

    Ülkede gelecek seçimleri yönetecek bir kriz hükümetine ihtiyaç olduğunu söyleyen Haftar, "radikal" gruplarla mücadelesinin de devam edeceğini belirtti ve hükümeti görevi yargı mensuplarına devredip istifa etmeye çağırdı.

    Hükümetten ilk kopuş

    Çarşamba günü Reuters haber ajansına açıklama yapan Libya Kültür Bakanı Habib Amin, Haftar liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'na destek verdiğini açıkladı. Amin ülkeyi yönetemediğini kanıtlayan parlamentoyu da tanımadığını söyledi.

    Libya Başbakanı Ahmed Muaytik ise ülkede şiddeti reddeden tüm siyasi gruplara açık olacak bir kabine kurmak istediğini söyledi.

    Göreve geldikten sonraki ilk basın toplantısında konuşan Ahmed Muaytik, ülkedeki barış ve demokrasi sürecini tamamlamak için bu göreve geldiğini belirtti. Muaytik problemlerin çözülmesi için Libya'nın diyaloğa ihtiyacı olduğunu kaydetti.

    Libya'nın başkenti Trablus'ta meydana glen patlamada ise en az iki kişi öldü.

    Arap Birliği olağanüstü toplanıyor

    Arap Birliği, Libya'da yaşanan krizi görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanma kararı aldı.

    Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Hilli, Genel Sekreter Nebil Arabi'nin birliğin başkent Kahire'deki merkezinde istişare toplantısı düzenleme talebinde bulunduğunu söyledi.

    Hilli, Arabi'nin Libya'da orduya bağlı birlikler ile emekli tuğgeneral Halife Haftar liderliğindeki milis gruplar arasında çıkan çatışmalara bağlı olarak ülkede meydana gelen kriz hakkında daimi temsilcilerden brifing alacağı toplantıda, ayrıca birliğin Libya Özel Temsilcisi Nasır Kudve'nin üstlendiği rolü destekleme konusunun görüşüleceğini ifade etti.

    İçişleri Bakanlığı'ndan yalanlama

    Libya İçişleri Bakanlığı maslahatgüzarı Salih Mazık, bakanlığın Haftar liderliğindeki 'onur savaşına' destek verdiği yönünde basında çıkan haberleri yalanladı.

    Bakanlığın, ordu birlikleriyle çatışan emekli tuğgeneral Halife Haftar liderliğindeki milis grupları desteklediği yönünde Libya resmi haber ajansı LANA'da yayımlanan haberin ardından yerel bir televizyon kanalına açıklama yapan Mazık, "Haftar'ın değil, Libya halkının yanında olduklarını" söyledi.

    LANA, bir bakanlık yetkilisine dayandırdığı haberinde İçişleri Bakanlığı'nın "halkın iradesini seçtiği ve teröre karşı onur savaşını desteklediğini" bildirmişti.

    Öte yandan LANA, istihbarat teşkilatına bağlı Ecdabya ve Elvahat'taki birimlerin "onur savaşına" katıldığını duyurdu.

    Haberde birimlerin, ülke ve halkın korunması ile bu sürecin başarıyla sona ermesini sağlamak için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade ettikleri belirtildi.

    Çinli mühendise Bingazi'de saldırı

    Libya'nın Bingazi kentinde, bir mimarlık şirketinde çalışan Çin vatandaşı Huang Chi Cheng silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

    Emniyet kaynaklarına göre kimliği henüz belirlenemeyen maskeli kişiler, Bingazi'deki bir mimarlık şirketine baskın düzenledi.

    Şirket yetkililerinden mühendis Huang saldırganların açtığı ateş sonucu öldü.

    Gözaltı kararı çıkmıştı

    Libya Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olmayan "Libya Ulusal Ordusu"'nu yöneten Halife Haftar, daha öönce yaptığı açıklamada ülkedeki 'radikal' gruplara ve Müslüman Kardeşler'e karşı mücadele ettiğini söylemişti.

    Haftar 14 Şubat 2014'te televizyondaki açıklamasında askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini, Milli Genel Kongre'nin de çalışmalarının durdurulduğunu açıklamıştı.

    Dönemin başbakanı Ali Zeydan söz konusu durumu "başarısız bir darbe girişimi" şeklinde nitelendirmişti.

    Olayın ardından Haftar hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ancak bu karar uygulanmamıştı.

    Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    İçişleri Bakanlığı Bingazi Libya Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title