Haberler

Haftada 3 Öğün Bakliyat, Uzun ve Sağlıklı Bir Hayat

Güncelleme:

Bakliyat yılı kapsamında yapılan son etkinlikte İzmir Ticaret Borsası önünde bakliyat ürünlerinden oluşan yemekler halka ikram edildi. Yaklaşık 1000 kişilik yemeğin dağıtıldığı etkinlikte halka ilk ikramı İzmir Valisi Mustafa Toprak yaptı.

Dağıtımın öncesinde konuşan Mustafa Toprak; "sağlıklı yaşam için çok önemli ürün gruplarından bir tanesi de bakliyatlardır. 2016 yılının Uluslararası bakliyat yılı ilan edilmesi de bu ürünlerin insan vücuduna ve sağlığına katkısı nedeniyledir. Bu ürünlerin tüketim alışkanlıkları içerisinde yer etmesi gerekiyor. Farkındalık yaratmamız gerekiyor. Gençlerimizin fast food beslenme anlayışından ziyade bu geleneksel ve sağlıklı ürünleri tüketmesi için yapılan bu çalışmaları önemsiyorum. Bu çalışmalarından dolayı da hem Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne hem de yemek dağıtımını gerçekleştiren Ticaret Borsasına ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, "2016 yılının Uluslararası bakliyat yılı ilan edilmesi dolayısıyla Dünyada bakliyatların öneminin artırılması hedefleniyor. Biz de İzmir'de bu amaç için her türlü fırsatı değerlendirmek niyetindeyiz. Çünkü asırlardır fasulye mercimek bezelye nohut gibi ürünler sağlıklı ve geleneksel belenmenin köşe başları haline gelmiştir. Bakliyatlar özellikle düşük yağ oranının yanında yüksek oranda lifli protein kaynağı olduğundan sağlıklı ve dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi engellemek diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve kontrol etmek için gerekli olan sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olarak bakliyat tüketimini önermektedir." Dedi.

Güldal, bakliyatların toprak verimliliğine olumlu etkileri ve yüksek azot tutabilme kapasiteleriyle sürdürülebilir tarım ve ekim nöbeti için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Türkiye'nin bakliyatların gen merkezi olduğunu vurgulayan Güldal, "Mezopotamya bölgesi nohut ve mercimeğin ilk yetiştirildiği ve dünyaya yayıldığı yerdir. Bu nedenle ülkemizde yetiştirilen bakliyatın kalitesi ve lezzeti farklıdır ve tercih sebebidir. Ülkemiz dünya bakliyat üretiminin yüzde 2,5 ini gerçekleştiriyor. Mercimek üretiminde dünya 3üncüsü, nohut üretiminde dünya 4üncüsü durumundayız. Türkiye'de 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapıyoruz ve son 6 yılda bakliyat üretimi %20 artış gösterdi." Dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Toprak Ahmet Güldal Türkiye İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title