Haberler

'Hadım' Teklifi Komisyonda Kabul Edildi

Kamuoyunda "Hadım" teklifi olarak bilinen çocuğa karşı işlenen cinsel suçların cezalarında artırıma giden kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi

Kamuoyunda "Hadım" teklifi olarak bilinen çocuğa karşı işlenen cinsel suçların cezalarında artırıma giden kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Teklifte yer alan TCK'nın 102, 103 ve 104'ncü maddelerinde düzenlenen "cinsel saldırı", "çocuğun cinsel istismarı" ve "reşit olmayanla cinsel ilişki suçu"ndan mahkum olanlar için getirilen "testosteran etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulmaları" düzenlemesi CHP'lilerin itirazlarına ve tepkilerine rağmen AKP'lilerin oyuyla kabul edildi.

Kamuoyunda Hadım Teklifi, olarak bilinen çocuğa karşı cinsel suçlarla ilgili ceza artırımını öngören yasa teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda değiştirilerek kabul edildi. Teklife göre cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Suçun ani ve kesik hareketlerle işlenmesi halinde verilecek ceza üçte birine kadar indirilebilecek.

-ON YILDAN ON SEKİZ YILA KADAR HAPİS CEZASI-

Fiilin vücuda, organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikayetine bağlı olacak. Suçun beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kamu görevinin, vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen ve evlatlık tarafından, silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte, aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde verilen cezalar yarı oranında artırılacak.

-MAĞDUR EVİNİ İŞİNİ TERK EDERSE CEZA ÜÇTE BİR ORANINDA ARTACAK-

Mağdurun bu suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini veya oturduğu yerleşim bölgesini terk etmek ya da eğitim gördüğü kurumu veya çalıştığı işyerini değiştirme zorunda kalmış ise verilecek ceza üçte bir oranında artırılacak. Suçun işlenmesi durumunda mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılacak. Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunacak.

-ÇOCUĞA TECAVÜZÜN CEZASI ON İKİ YILDAN YİRMİ YILA KADAR HAPİS CEZASI-

Teklifin ikinci maddesiyle düzenlenen çocuğa karşı işlenen cinsel suçlarla ilgili düzenlemeye göre ise çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, altı yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Cinsel istismar deyimi, on beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış ile diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar olarak anlaşılacak. Suçun ani ve kesik hareketlerle işlenmesi halinde verilecek ceza üçte birine kadar indirilebilecek. Cinsel istismarın vücuda organ veya said bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda oniki yıldan yirmi yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.

-ENGELLİ ÇOCUĞA TECAVÜZÜN CEZASI İKİ KAT ARTACAK-

Suçun on iki yaşını doldurmamış veya bedensel engelli çocuğa karşı işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılacak. Suçun silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte, aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlan edinen tarafından, vasi, eğitici, öğretici veya bakıcı tarafından, kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı kolaylıktan faydalanılması ya da nüfuzun kötüye kullanılması suretiyle işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Mağdur suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini veya oturduğu yerleşim bölgesini terk etmek ya da eğitim gördüğü kurumu veya çalıştığı işyerini değiştirmek zorunda kalmış ise verilecek ceza yarısına kadar artırılacak. Cinsel istismarın çocuklara karşı cebir veya tehdit kullanmak suretiyle gerçekleştirilmesi halinde verilecek ceza yine yarı oranında artırılacak. Suçun işlenmesi sırasında mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılacak. Suçun mağdurun bitkisel hayata girmesine veya ölümüne neden olması durumunda da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunacak.

-"ENSEST"İN CEZASI DA ARTTI-

Teklifin üçüncü maddesi ise TCK'nın "cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişinin şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören 104'ncü maddesinde değişiklik öngörüyor. Buna göre de suçun aralarında evlenme yasağı bulunan kişiye karşı işlenmesi halinde şikayet aranmaksızın fail hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

-ÇOCUĞU TACİZ EDENE İKİ KAT CEZA-

TCK'nın 105'nci maddesinde değişiklik öngören düzenlemeye göre ise "bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında mağdurun şikayeti üzerine üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunması" hükmüne "Fiilin çocuğa karşı işlenmesi halinde şikayet aranmaksızın verilecek cezanın yarısına kadar artırılması"nın eklenmesini öngörüyor. Suçun kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, vasi, eğitici, öğretici veya bakıcı tarafından, aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, posta ve elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle ve teşhir suretiyle işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Ancak mağdur bu suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini veya oturduğu yerleşim bölgesini terk etmek ya da eğitim gördüğü kurumu veya çalıştığı işyerini değiştirmek zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamayacak.

-ZORLA EVLENDİRENE BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR HAPİS-

Teklifin beşince maddesinde ise TCK'nın 230'ncu maddesinde değişiklik öngörülüyor. Buna göre evlenme yaşına ulaşmış bir kimseye evlenmesi yönünde cebir veya tehdit kullanan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bunun sonucunda bir kişiyi istemediği bir kimseyle evlenmeye zorlamak suretiyle kişinin intihara teşebbüs etmesi, yaralanması veya sağlığının bozulması halinde verilecek ceza üç yıldan intihar etmiş ise yedi yıldan az olamayacak. CMK'nın 109'ncu maddesinde de değişiklik öngören teklif, çocuğa karşı cinsel suçlarla ilgili, "Amaçlanandan daha ağır sonuçlar vermeyeceğinin anlaşılması halinde, soruşturma veya kovuşturma sonuna kadar mağdura yaklaşmaktan ve mağdurun bulunduğu yerlere girmekten yasaklanmak, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan, çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanması"nı öngörüyor.

-TESTOSTERON TEDAVİSİ UYGULANACAK-

Teklifin 7'nci maddesi ise TCK'nın 102, 103 ve 104'ncü maddelerinde tanımlanan cinsel saldırı suçu, çocuğa cinsel saldırı suçu ile reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun nitelikli halinden hapis cezasına mahkum olanlar hakkında uygulanacak. Buna göre bu suçlar nedeniyle hapis cezasına mahkum olanlar, hakim kararı ile cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde, denetim süresi içinde; testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulabilecek. Testosteron tedavisi, ilk kez söz konusu suçları işleyenler için hakim kararına bağlı olacak, ikinci kez suçun işlenmesi halinde ise zorunlu olacak. İlgili maddeye göre, testosteron tedavisinin yanı sıra bu suçu işleyenler tedavi amaçlı programlara katılmakla yükümlü kılınabilecek, suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesi dışında başka bir yerde ikamet etmekle yükümlü kılınabilecek, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan yasaklanabilecek. Ayrıca bu suçları işleyenler çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan yasaklanabilecek, çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanabilecek. Bu yükümlülük ve yasakların uygulanmasına cezanın infazı tamamlandıktan sonraki denetim süresinde da devam olunacak, yasaklara aykırı hareket edenler hakim kararı ile zorlama hapsine tabi tutulacak.

-"HÜSEYİN ÜZMEZ" TARTIŞMASI-

Komisyonda, CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman sık sık AKP'lileri "Hüseyin Üzmez'i kurtarmakla" suçlarken AKP'liler ise tepkilerini "ayıptır, günahtır" şeklinde dile getirdi. AKP Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz de Aritman'a "Biz Hüseyin Üzmez'in aleyhine siz lehine hareket ediyorsunuz" diye tepki gösterdi.

-"ADAM MEMEM ÇIKTI CİNSEL TERCİHİM DEĞİŞTİ DİYE MAHKEMEYE BAŞVURURSA HUKUK NE YAPACAK?"-

Komisyonda en çok tartışılan düzenleme ise "testosteron tedavisi" öngören düzenleme oldu. CHP'li Tayfun İçli, Ahmet Ersin ve Canan Aritman "testosteron tedavisi"ni insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle tepki gösterirken Aritman, "Tedavi mi cezalandırma mı karar veremedim. Amaç cezalandırma ise tıp bilimi cezalandırma amacıyla kullanılmamalı. Tedaviden bahsediyorsak suçlunun yeri hapishane değil hastanedir" dedi. Aritman testosteron tedavisinin kısırlığa yol açabileceği uyarısında bulunurken bu ilaçların prostat kanseri ile travestilerde kullanıldığını belirtti. Aritman'ın ilaç verilen kişinin kadınsı davranışlarının olabileceğini belirterek, "Adam geldi memem çıktı ya da cinsel tercihim değişti diye mahkemeye başvurursa hukuk ne yapacak. Bu uygulama ile iyi bir netice alma şansı yok. İlaç bırakıldığında şiddetli cinsel saldırı olabilir, cinayet işlenmesi olasılığı artabilir" dedi. Aritman, ilaç tedavisinin maliyetli olabileceğini de belirtirken 5 yıl süresince bir kişide kullanılmasının maliyetinin 15-20 bin dolar olacağını söyledi.

-"ÇOCUĞUN KARNI ŞİŞECEK BİZ ADAMIN MEMESİ ŞİŞECEK Mİ ONU TARTIŞIYORUZ"-

CHP'li Tayfun İçli de testosteron tedavisi yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebileceğini belirterek, "ilaçlar tedavi amaçlıdır, Hitler, Mussolini gibi faşistler ilacı cezalandırmak için kullanmışlardır. Hukuk bir öfke, intikal aracı değildir. Medyatik düzenleme yapmayalım" dedi. Teklif sahibi AKP'li Aşkın Asan CHP'lilerin itirazlarına tepki göstererek "Geri dönüşü olan bir uygulama. Her ilacın yan etkisi var, aspirinin de var. Yan etkisi var diye saldırganı salıvereceğiz etrafa. Türkiye'deki hapishanelerden mektup yazanlar var; çok utanıyorum, ama kendime hakim olamıyorum, bunu uygulayın diyen insanlar var. İnsan hakları hiçbir zaman suçluların değil herkesin hakkıdır" diye konuştu. AKP Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın ise CHP'li Aritman'a "Çocuğun karnı şişecek ve biz suçlunun memesi şişecek mi şişmeyecek mi, kemikleri eriyecek mi onu tartışıyoruz. Bu insanlar çok mu insan haklarına uygun olarak davranıyor, bu çocuklara tecavüz edip gebe bırakıyor" diye tepki gösterdi. Komisyonda, "testosteron tedavisi"yle ilgili düzenlemeye CHP'li üyeler oy kullanmazken, düzenleme AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Sağlık Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title