Haberler

Hacıbektaş'ta Delikli Taş İzdihamı

Hacı Bektaş-ı Veli'yi anmak için bu yıl 51. Ulusal ve 25. Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen törenlere katılmak üzere Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine yurt içi ve yurt dışından gelen Alevi vatandaşlar Çilehane mevkiine akın ediyor.

Hacı Bektaş-ı Veli'yi anmak için bu yıl 51. Ulusal ve 25. Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen törenlere katılmak üzere Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine yurt içi ve yurt dışından gelen Alevi vatandaşlar Çilehane mevkiine akın ediyor. Burada bulunan Deliklitaş'tan geçebilmek, Hacı Bektaş Veli heykeline dilek taşı yerleştirmek ve alanda bulunan boş bir araziye üst üste üç veya beş taş dizerek dilek tutup dua etmek için birbirleriyle yarışıyor. Yaşlı ve kilolu bayanlar Deliklitaş'tan geçerken zor anlar yaşıyor.

ÖNCE TAŞ KOYARAK DUA EDİYORLAR

Törenler için ilçeye gelen Alevi vatandaşlar Çilehane mevkiine geldiklerinde önce Hacı Bektaş Veli heykeline dilek taşı yerleştiriyor, buraya taş yerleştirirken içlerinde tuttukları dileklerin kabul olacağına inanıyorlar. Heykele taş yerleştiren vatandaşlar bu gelenek olmuş. Dilek tutup taş yerleştirince kabul olacağına inanarak yapıyoruz. Taşın kaç tane olmasının önemi yokö diyorlar. Boş bir araziye geçen vatandaşlar, üst üste üç veya beş tane olmak üzere taş diziyor, dua ediyor ve kabul olmasını diliyor. Alanda taş dizen vatandaşlar İnsanlar inançları ve düşünceleri doğrultusunda 3 veya 5 tane üst üste taş koyup dilek tutulunca kabul edileceğine inanıyorlar. 3 veya 5 tane olması gerekiyor, standardı budur. Çilehane Mevkiinde oluşturulan alanda ziyaretçiler, dilek tutarak ve dua okuyarak taşları üst üste koyuyorlarö şeklinde konuştu.

DELİKLİ TAŞTAN GEÇMEYE ÇALIŞIYORLAR

Hacı Bektaş-ı Veli'nin çile çektiği ve ibadet etmek için sığındığı yer olarak bilinen Çilehane mevkiine gelen vatandaşlar son olarak burada bulunan Deliklitaş'tan geçmeye çalışıyor.

Deliklitaş'tan çıkan kişilerin kalbinin temiz olduğuna inanan Alevi vatandaşlar, ibadetlerini de yerine getirdiklerini ve çok mutlu olduklarını belirtti. Vatandaşlar Hacı Bektaş Veli burada 40 gün çile çekiyor. 40. G ün ya Hakö dedikten sonra bir delik açılıyor. Buradan geçince günahların affolacağına veya takılmadan geçenlerin günahsız olduğuna inanıyoruz. Bunun ne kadar gerçek olduğunu da tam bilemiyoruz. Girdikten sonra geçebilir miyiz, geçemezmiyiz diye kafamızda bir heyecan oluyor. Psikolojik de bir şey. Bir de kilo ile alakalı. Kilolu insanlar geçemiyor. Çıktıktan sonra günahsızmışız gibi bir rahatlama hissediyoruzö şeklinde konuştu.

Deliklitaş'tan çıkmakta zorlanan kilolu ve yaşlı vatandaşlar zor anlar yaşarken, Deliklitaş'tan çıkmayı başaranların mutlulukları dikkat çekti.

Bu yıl 51. Ulusal ve 25. Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen törenlere katılmak üzere Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine dünyanın dört bir yanından gelen Alevi vatandaşların bir kısmı kurulan çadır kentlerde, bir kısmı otellerde, bir kısmı akrabalarında kalırken, bir bölüm insanda araçlarıyla birlikte geldikleri ilçede kendilerine gösterilen boş alanlara çadır kurarak barınma ihtiyaçlarını karşılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hacıbektaş Nevşehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title