Haberler

Hacı Murad-ı Veli Türbesinde Ramazan Yoğunluğu - Çankırı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Hacı Murad-ı Veli türbesi Türbeden görüntüler Ziyaretlerden görüntüler Cami içerisinden görüntüler Çankırı Müftü Yardımcısı Dr. Abdullah Sağır'ın açıklaması Hacı Murad-ı Veli Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hamdi Kuş'un açıklaması Hacı Murad-ı Veli türbesinde ramazan yoğunluğu Hacı Murad-ı Veli'nin Eldivan ilçesindeki türbesi, ramazanda vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Hacı Murad-ı Veli türbesi

Türbeden görüntüler

Ziyaretlerden görüntüler

Cami içerisinden görüntüler

Çankırı Müftü Yardımcısı Dr. Abdullah Sağır'ın açıklaması

Hacı Murad-ı Veli Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hamdi Kuş'un açıklaması Hacı Murad-ı Veli türbesinde ramazan yoğunluğu

Hacı Murad-ı Veli'nin Eldivan ilçesindeki türbesi, ramazanda vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Hacı Bektaşi Veli, Şeyh Şaban-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli ile birlikte 4 veliden biri olarak kabul edilen Hacı Murad-ı Veli'nin ilçeye bağlı Seydi köyündeki türbesi, özellikle ramazanda adita vatandaşların akınına uğruyor.

Çankırı Müftü Yardımcısı Dr. Abdullah Sağır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacı Murad-ı Veli'ye gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını ifade etti.

Türbeye dışarıdan çok ziyaretçi geldiğini anlatan Sağır, "Dışarıdan insanlar iftarlarda, teravihlerde özellikle cumalarda büyük ilgi alaka göstermektedirler." dedi.

Anadolu'nun Müslümanlaştırılmasında Hacı Murad-ı Veli'nin önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Sağır, şöyle konuştu:

"Malumunuz, Hacı Murad-ı Veli, Anadolunun Müslümanlaştırılması ve Türkleştirilmesi hususunda en büyük hizmet veren simalardan biri olarak tarihe geçmiştir. Anadolu'daki velilerden biridir. Kendisi 1117-1207 tarihlleri arasında yaşamıştır. Babası Horasan'dan Anadolu'ya gelen Aliyyül Büka'dır. Aliyyül Büka, önce Hicaz'a, sonra Şam'a, oradan Urfa, Tosya, Kastamonu çevresi ve daha sonra Çankırı'ya yerleşmiştir. Vefatından yaklaşık 20 sene önce Seydi köyüne geliyor oraya yerleşiyorlar. Orada bir tekke açıyor, halkın Müslümanlaşmasına ve Türkleşmesine büyük katkılar sağlıyor."

Türk halkının atalarının emanetlerine sahip çıktığını kaydeden Dr. Sağır, "Halkımız kadirşinas bir halk olması hasebiyle atalarına, atalarının mirasına sahip çıkıyorlar. Hacı Murad-ı Veliye'de aynı ilgi alakayı gösteriyorlar, sahip çıkıyorlar. Özellikle ramazan ayı geldiğinde hem bir değişiklik olsun hem de atalarımı yad edeyim diye türbenin bulunduğu camiye yoğun bir ilgi alaka gösteriliyor." diye konuştu.

Sağır, türbe ve caminin köyden biraz uzak olmasına rağmen her teravihte dolup taştığını söyledi.

Hacı Murad-ı Veli Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hamdi Kuş da türbeyi tüm Türkiye'ye tanıtmak istediklerini kaydetti.

Son dönemde türbe ve çevresinde önemli çalışamlar yapıldığını ifade eden Kuş, "Türbenim çevre düzenlemesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Mutfağı, kesimhanesi, otoparkı ve oturulabilecek yerleri yenilendi." ifadelerini kullandı.

Hem mübarek günlerde hem de normal dönemlerde ziyaretçilerin bol olduğunu dile getiren Kuş, "Türkiye'nin hemen hemen her yerden ziyaretçiler geliyor. ramazan ayında yoğunluk daha da artıyor. Köy halkı da burada iftar yemekleri veriyor. İnsanlar buraya gelip ibadetini yapıp, kurbanını kesebiliyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Çankırı Eldivan Müftü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title