Haberler

Hacı Bektaş Veli Dergahı'nda 188 Yıl Sonra Bir İlk

Güncelleme:

Hacıbektaş ilçesindeki Hacı Bektaş Veli dergahında 188 yıl aradan sonra ilk kez 'cem' yapıldı.

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki aralarında Türkiye ve Avrupa'dan katılan bir grup alevi, Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı'nda 'cem' gerçekleştirdi.

188 YILDIR ALEVİLERE KAPALI

Hacı Bektaş-ı Veli türbesini ziyaret eden heyet daha sonra törenin yapılacağı alana geçti. Hacı Bektaş-ı Veli Postnişi Veliyeddin Ulusoy önderliğinde alevi dedesi Mehmet Turan tarafından cem töreni yapıldı. Tören sonunda gazetecilere açıklamada bulunan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, 188 yıldır Alevilere ibadet için kapalı olan Hacı Bektaş Veli Dergahı'nda cem töreni yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

DERGAHTA İLK CEM

Alevilerin uzun yıllardır devlet yönetiminde olan dergahta ilk defa cem yaptıklarına dikkat çeken Demir, "Daha önce bunla ilgili olarak çeşitli girişimlerimiz oldu, küçük çapta cemler yapıldı ama ilk kez Türkiye'deki ve Avrupa'daki Alevi gurupları ortaklaşa Hacı Bektaş Veli Dergahında cem yapıyoruz. Bu bizim için çok önemli. Bundan sonra sürekli hale getireceğiz" dedi.

"SAYIN BAŞBAKAN O DÖNEM SÖZ VERMİŞTİ"

Demir, dergahlar konusunda Başbakan Davutoğlu ile seçim öncesi görüştüklerini belirterek, "Biz seçimden çok önceleri Sayın Başbakan ile bir toplantıda dergahlarımızın artık geri verilmesi noktasında bir çalışma yapılmasını istemiştik. Burada hem zorunlu din derslerini hem de Diyanet İşleri Başkanlığını gündeme getirdik. Ayrıca dergahların Alevilere verilmesini istedik. Sayın Başbakan o dönem söz vermişti. Seçimden sonra bunun bir masa etrafında oturularak konuşulmasını söylemişti. Fakat şu andaki siyasi tabloya baktığımızda ne olacağını biz de bilemiyoruz" diye konuştu.

"HERKES ŞUNU BİLSİN, ALEVİLER ARTIK ESKİ ALEVİLER DEĞİL"

Her türlü olumsuzluğa rağmen dergahlarda cem yapmaya devam edeceklerini aktaran Demir, şunları kaydetti: "Herkes şunu bilsin ki Aleviler artık eski Aleviler değil. Biz her şeye rağmen bundan sonra buralarda cem yapmaya devam edeceğiz, bu dergahlar bize verilene kadar. Sadece Hacı Bektaş Veli değil tüm dergahları biz elde edeceğiz. Bütün dergahlarımızı devletin elinden geri alacağız. Oralarda cem yapacağız, ibadet yapacağız ve bu ibadet şeklimize el koymak ne devletin ne de devleti yönetenlerin ne haddi ne hakkıdır. Bundan sonraki süreç böyle gelişecek. Biz burada olmaktan çok mutluyuz. Bundan sonraki süreçte de bütün Alevi kurumları bu işe sahip çıkıp dergahları devletin elinden alma mücadelesine devam edeceğiz.

BAKANLIK'TAN ÖZEL İZİN

"Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan özel izinle dergahta cem töreni gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Demir, "Turizm Bakanlığına biz başvuruda bulunduk. Sonuçta biz burada ibadet yaparken devletimizle karşı karşıya gelmek istemeyiz. Sağolsunlar onlarda bu konuda çok fazla bir engel çıkartmadı. Acı olanı şu ki kendi dergahımızı, ibadet merkezlerimizi devletin izniyle yapıyor olabilmektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Hacı Bektaş Nevşehir Türkiye Dini Yerel Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (137)

Ali:

Ben 12 senedir Alevilik mezhebini bırakmış doğru yolu bulup Sünni Hanefi mezhebine geçmiş bir vatandaşım ve doğru bulmuyorum.Alevi iken saçmaca cemevine gider sazlar çalar alevi dedemizin etrafında dönüp ona secde ederdik Oruç tutmaz hertürlü günahı işlerdim şimdi 12 yıldır huzurum yerinde 5 vakit namaz ve orucumuda tutuyorum huzur gerçek İslâm Sünni mezhebinde bidatlerden uzak duralım

38
25
yanıtYanıtla
Ali:

Kardeşlerim yemin ediyorum ben annemi babamıda döndürmeyi başardım evin tek oğluyum onlar bile bana hayır dua ederler oturduğumuz yerden taşınmak mecburiyetinde bıraktılar gerçekten insana secde etmek saz çalıp kadın erkek dönmek alevi dedesinin etrafında bana saçma geldi sünni arkadaşım Allah yüzbinkere razı olsun onun sayesinde İslâm ile tanıştım Anne babamda oruç tutuyor namazlarını kılıp bana dualar ediyor onların da ellerinden öpüyorum

41
19
yanıtYanıtla
BoranMobil-IOS:

Kurban olun Alevilere, insan gibi insandırlar

29
30
yanıtYanıtla
Ali:

Yemin ediyorum eğer annemin babamın bana ettiği duaları görseniz benim 12 yıldır Sünniliğe geçtikten sonra huzurumu manevi rahatlığımı yaradana kulluk etmemin verdiği huşuyu sizlerde mezhep değiştirir sünni olurdunuz Kuranı Kerim de Cenabı Allah Mescitlerden camiilerden namaz abdestten bahsediyor Hz.Ali Efendimizde 5 vakit namaz kılar oruç tutar zekât verir Mekkeye hacca giderdi Allah akıl versin sazlı kadın erkek karışık dedeye secde etmekten annem babam ben ve akrabalarımdan birkaçı döndük elimden gelse bütün Alevi akrabalarımı Sünni yapardım hepsini seviyorum cehenneme gitmelerini istemem.

34
22
yanıtYanıtla
FB Mobil-IOS:

Ben aleviyim fakat namazada kılıyorum oruçta tutuyorum zekat da veriyorum. Aleviler dinsiz ve ateist değil arkadaşlar

50
4
yanıtYanıtla
TEK DİN İSLAM PEYGEMBERİMİZ HZ.MUHAMMED:

hz. ali sizin yaptıklarını görse hepinizin başını kılıcıyla keserdi. . . hz. ali peygamberimize islama ilk inananlardan biriydi . . . sazlı sözlü kızlı erkekli ibadet olmaz . . . ibadet etmek istiyorsan aç kuranı oku kalk namaz kıl . . . en önemlisi sadece allaha inan ve islam aleminin tek peygamberi vardır o da HZ. MUHAMMED (sav ) dir. onun yaptıklarını söylediklerini yap . . . hz. ali nin tırnagı bile olamazsınız . . . rabbim ıslah etsin hepinizi

38
13
yanıtYanıtla
Allame:

Alevilik Müslümanlık la bir diyorsanız. Hiç kabul edemem. Ama biz ayrı birşeyiz diyorsanız tamam. Cemde edin Demde durun istediğinizi yapın. Ama islam bulaşmadan. TAMAM

21
27
yanıtYanıtla
Yilmaz Mobil-IOS:

Fazla tehdirkan konusmayin insalari kendinize irite etmeyin bu kadar ozgurluk fazla gelebilir insanlara ne yaparsaniz yapin amma devlete kafa tutma hakkinizin olmadigini bilin beyler

30
16
yanıtYanıtla
kazim:

Aleviler ülkenin sigortasidir kiymetini bilelim, yoksa kara sakalli yobazlar ülkeyi kana bular. Not hic bir Dine asla inanmam

10
33
yanıtYanıtla
ÖMER:

BENDE 30 SENEDİR SUNNİLİĞİ BIRAKTIM HUZURA KAVUŞTUM. YÜREĞİM ALLAH VE İNSAN SEVGİSİYLE DOLDU HAK YOLUNU ALEVİLİKTE BULDUM ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANLIĞI ANLADIM.

13
27
yanıtYanıtla
Tüm 137 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title