Haberler

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak Açıklaması

Güncelleme:

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Burcu Akdarı Toprak, yılbaşı öncesi canlanan piyasaların kan kaybettiğini söyledi.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, yılbaşı öncesi canlanan piyasaların kan kaybettiğini belirterek, "Yeni yılda Türkiye ekonomisi durgunluk tuzağına düşmemeli" dedi.

Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, sanayi kapasite kullanım oranlarının aralıkta yüzde 73,6 ile son dokuz ayın en düşük seviyelerinde gerçekleştiğini hatırlatarak, yatırım faaliyetlerinin ise hala zayıf kaldığını belirtti. Toprak, yılın son ayında tüm sektörlerde düzenlenen sezon indirimleri ve kampanyalar sonucunda yaşanan göreceli canlanmanın ardından, mevsimsellik etkisi ile yavaşlamanın artacağına dikkati çekti.

Ekonomik ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin (ESDH) GYİAD için hazırladığı Ocak ayı Ekonomik Durum Raporu'nu açıklayan Toprak, 2013'ün ilk aylarında göreceli zayıf iktisadi faaliyetler beklendiğini kaydetti.

Toprak, sanayi kapasite kullanım oranının aralık ayında yüzde 73,6 ile son dokuz ayın en düşük seviyelerinde gerçekleştiğini kaydetti.

Burcu Akdarı Toprak, şunları kaydetti:

"Söz konusu bu rakamlar Türkiye ekonomisinin canlanmadan sonra durgunluk sinyali verdiğine işaret ediyor. Biz bu noktada ekonomi yönetiminin başarılı politikalar üreteceğine inanıyoruz. 2013'e güçlü bir başlangıç yapmak için bir dizi önlemlerin alınacağını düşünüyoruz. Son dönemlerde yaşanan kredi faizlerindeki gerilemeye rağmen kredi kullanımındaki genişleme henüz sınırlı kalmaya devam ediyor. Kredi talebinde kademeli artış bekliyoruz.

Reel kesimin güven endeksi aralık ayında 100 puanın altına düşerken tüketici güveninde uzun süre sonra bir artış yaşandı. Ancak tüketicilerin harcama eğilimi henüz sınırlı kalıyor. Konut sektöründe yeni KDV uygulaması ile talebin zayıflaması ve ötelenmesi olasılığı bulunuyor. Otomotiv ve dayanıklı tüketim mallarında ise yıl sonu kampanyalarının ardından soluklanma ve yeni yıl modellerinin satışı bekleniyor."

-"Yılın ilk yarısında büyüme sınırlı, ikinci yarıda daha hızlı büyümeyle karşılaşacağız"-

Kasım ayında ithalatta görülen göreceli artışın toparlanmaya işaret ettiğine dikkati çeken Toprak, aralık ayında ihracatın ise yüzde 1,4 gerilediğini hatırlattı.

Burcu Akdarı Toprak, Merkez Bankası'nın 2013'te de belirleyici olmaya devam edeceğini ifade ederken, "Yeni yılda ekonominin seyri ve yabancı sermaye akışı açısından kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den gelecek not artışı oldukça önemli. Enflasyon ve cari açıkta kalıcı bir iyileşmeyi sağlamak üzere yılın ilk yarısında büyümenin daha sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Yılın ikinci yarısında ise daha hızlı büyüme ile karşılaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar ile Türk Lirası'nın (TL) istikrarının arttığını dile getiren Akdarı Toprak, TL'nin aşırı değer kaybına veya değer kazanmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

Muhabir: Hasan Arslan

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Burcu Akdarı Toprak Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title