Haberler

Güvenli Alışverişin Adresi: % 100 Ekolojik Pazarlar

Güncelleme:

Gıda konusunda bilgi kirliliği ve eksikliği had safhada.

Oysa ki ne yersek o'yuz ve en temel ihtiyacımız olan gıda konusunda seçimlerimizi daha dikkatli yapabiliriz. Gerçek, sağlıklı gıdanın adresi % 100 Ekolojik Pazarlar, her hafta, İstanbul'luları, doğa dostu yöntemlerle küçük ölçeklerde üretmeye devam eden üreticilerle biraraya getiriyor. Buğday Derneği ve yerel yönetimler işbirliğiyle açılan %100 Ekolojik Pazarlar, Buğday Derneği'nin düzenli olarak yaptığı zirai ilaç kalıntı analiz çalışmalarının yanı sıra İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin denetimlerine de tabi. Son yapılan denetimlerde farklı ürün gruplarından alınan numulerin hepsi temiz çıktı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri'nin bu yıl içinde Kartal, Beylikdüzü, Şişli, Bakırköy ve K.Çekmece %100 Ekolojik Pazarlarda habersiz denetimlerinde 15 farklı tezgah sahibinden aldığı birbirinden farklı ürün gruplarından ( pirinç, mercimek, tavuk, bal, polen, yumurta, taze fasulye, iki farklı üreticiden domates, üzüm, erik, mandalina, kuru üzüm, muz, salatalık ) 15 numunenin hepsinin sonuçları temiz çıktı.

Analizler nasıl yapılıyor?

Hem bakanlığın hem Buğday Derneği'nin zirai ilaç analizlerinde TURKAK tarafından akredite edilmiş laboratuvarlar kullanılıyor. (Bakanlık, İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü laboratuvarlarını kullanıyor.) Buğday Derneği analizlerinde; özel laboratuvarda, zirai ilaç imalatında kullanılan 508 tane etken madde inceleniyor. Bu maddelerin hassasiyeti, her bir kilo sebze ve meyvede 0.01 mg etken maddeyi ölçecek seviyede. Avrupa Birliği mevzuatlarında bile, olası bulaşma vakaları dikkate alınarak, organik ürünler için kalıntı alt limiti tanımlanmasına rağmen Türkiye mevzuatlarına göre organik ürün sertifikası için, sıfır kalıntı olması lazım.

Buğday Derneği, hem organik ürüne güveni sağlamak ve tüketicinin hakkını savunmak, hem de üreticiler arası haksız rekabetin önüne geçmek için %100 Ekolojik Pazarlar'da bugüne kadar 120 analizde, 91 farklı üreticinin 192 farklı ürününe zirai ilaç kalıntı analizi yaptırdı. Aynı zamanda pazarlardaki tüm ürünlere ait sertifikalar, irsaliye ve faturalar denetleniyor, tüm ürün giriş çıkışı kayıt altına alınıyor ve sertifika veren kuruluşlara bildiriliyor. Böylece organik tarımda temel prensip olan izlenebilirlik sağlanıyor ve art niyetli bir üreticinin satış miktarının hasat miktarını aşması mümkün olmuyor. Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarlara katılan aracı esnafın da stoklarını takip ediyor, belirli aralıklarla depo denetimleri yapıyor.

% 100 Ekolojik Pazarlar çoğalıyor

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2006 Haziran'ında İstanbul'da, Şişli - Feriköy ile başlatılan % 100 Ekolojik Pazarlar projesi, ekolojik tarım ve ürünlerinin Türk toplumu tarafından tanınması ve iç pazarda talep oluşmasında öncü olmuştur. Bugün 3'ü mevsimsel olarak açılıp kapanan, toplam 17 organik pazardan 7'si, %100 Ekolojik Pazar markası ve standartları altında yürütülmektedir. %100 Ekolojik Pazarlar; İstanbul'da Şişli, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Kartal; Kayseri'de Kocasinan ve Talas % 100 Ekolojik Pazarlardır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Beylikdüzü İstanbul Kartal Şişli Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title