Haberler

Güroymak'ta 70 Yıl Sonra Yeniden Pirinç Hasadı

Güncelleme:

Bitlis'in Güroymak ilçesinde yaklaşık 70 yıl sonra ekimine yeniden başlanılan pirinçte istenilen verim alındı.

Güroymak ilçesinde yaklaşık 70 yıl sonra ekimine yeniden başlanılan pirinçte istenilen verim alındı.

Bu yıl Güroymak Kaymakamlığı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün destekleriyle 5 çiftçi tarafından 25 dönümde pirinç üretimi yapıldı.

İstenilen verim alınmasından dolayı, önümüzdeki yıl daha fazla alanda üretim yapılması ve pirinç üretiminin ilçe ekonomisinin canlanmasına katkı sunması planlanıyor.

Güroymak'ın Özkavak köyünde pirinç hasadına katılan Kaymakam Çağlayan Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1940'lı yıllarda yapılan pirinç üretimini yeniden canlandırarak, Bitlis'in, bölgenin ve Türkiye'nin ekonomisine katkı sunmak için bir girişim başlattıklarını söyledi.

Yaklaşık 70 yıl önce üretimine ara verilen pirinç üretimine, pilot çiftçiler yetiştirerek başladıklarını ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

"Özkavak köyümüzde büyük bir heyecan yaşıyoruz. İlçemiz, Muş Ovası'na kadar Türkiye'nin en verimli mera ve sulak alanlarına sahip. 1940'lı yıllarda yapılan pirinç üretimini yeniden canlandırarak, Bitlis'in, bölgenin ve Türkiye'nin ekonomisine katkı sunmak için bir girişim başlattık. Şu anda ilk hasadımızı da almaya başlıyoruz."

Önümüzdeki yıllarda daha büyük miktarla bu işe devam edeceklerini ve "Güroymak pirinci" için patent almayı hedeflediklerini vurgulayan Kaya, "Vatandaşımızın arazisinde problem yoksa tohum desteğini ve arazinin her türlü bakımı ile çeltik üretimine hazırlama aşamasını tamamen biz sağlayacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz, 10 bin dönümde bu işe girmek. Bu işte ciddi potansiyel var. Burada çeltiğin çok verimli olduğunu gördük" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise ilçede pirinç üretiminin yıllar sonra yeniden Kaymakam Kaya'nın sayesinde başladığını bildirerek, pirinç hasadından büyük bir heyecan duyduklarını ifade etti.

İlçede bu gelişmenin yaşanmasının ülke ve bölge açısından da önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz, "İlçemizde pirinç üretimi için uygun alanlar var. Bu projeyle inşallah ilerleyen yıllarda, çiftçimizin cebine para girecek. Bu yıl deneme amaçlı üretim yaptık ancak önümüzdeki yıllarda ilçemizin uygun alanlarında pirinç yetiştiriciliği yapacağız" diye konuştu.

Ardından Kaymakam Kaya ve Korkmaz, oraklarla pirinç hasadını başlattı. Kaya, ilçede pirinç üretiminde emeği geçenlere plaket verdi. - Bitlis

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Korkmaz Güroymak Türkiye Bitlis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title