Haberler

Gürcistan, Rusya Savaşında Hayatını Kaybedenleri Andı

Gürcistan, 2008'de Rusya ile beş gün süren savaşta hayatı kaybeden vatandaşlarını andı.

Gürcü-Rus Savaşı'nın beşinci yıldönümü münasebetiyle Gori'de düzenlenen anma törenine Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Başbakan Bidzina İvanişvili, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

228 sivil, 170 asker ve 14 polisin hayatını kaybettiği savaşta yaklaşık 150 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Gori'deki anma töreni, savaşta hayatını kaybeden askerlerinin mezarlarının bulunduğu anıt alanında yapıldı. Ölen askerler için anıta çelenk bırakan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, daha sonra milli marş eşliğinde saygı duruşunda bulundu.

Saakaşvili törenin ardından yaptığı konuşmada, bu savaştan Gürcistan'ı sorumlu tutanların veya Gürcistan'ın Rusya'yı savaşa kışkırttığını söyleyenlerin "düşmanların Gürcistan'ı hedef alan propaganlarını tekrarladığını" kaydetti.

Saakaşvili'nin katılımından sonra Başbakan İvanişvili alana gelerek ayrı bir çelenk bırakma töreni düzenledi. İvanişvili'ye Savunma Bakanı Irakli Alasania, İçişleri Bakanı Irakli Garibaşvili ve İvanişvili'nin cumhurbaşkanı adayı Giorgi Margvelaşvili eşlik etti.

İvanişvili daha sonra savaşta yakınlarını kaybeden ailelerle bir araya gelerek kendilerini teskin etmeye çalıştı.

Savunma Bakanı Alasania ise, savaşta hayatını kaybedenleri işaret ederek, "Bu erkekler, bu kadınlar ateş altındayken olağanüstü bir cesaret gösterdiler. Görevlerini yerine getirirken, bu ülke için canlarını verdiler. Bunu asla unutmayacağız. Bu inanç bizleri gerçek manada birleştirecek ve huzura götürecektir" ifadelerini kullandı.

Savaşta ölen oğlu Uşangi Sopromadze'nin mezarı başında gözyaşı döken anne Ketevan Sukhitaşvili de, "Benim oğlum bu ülke için öldü. Öldü çünkü, çocukları barış içinde, refah içinde bir Gürcistan'da yaşasın istedi" şeklinde konuştu.

Bu arada anma törenlerinin ardından Gori şehrinde askeri yeni alınan 760 er için yemin töreni düzenlendi. Yemin törenine Başbakan İvanişvili de katıldı. "Abhaz ve Oset kardeşlerimizle doğrudan diyaloğa hazırız" diyen İvanişvili, "Müşterek bir gelecek inşa etmek için ortak bir dil bulabileceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

Gürcü-Rus savaşı, Gürcistan'ın, 2008 yılı Ağustos ayında, bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da askeri operasyonlar başlatmasının ardından patlak vermişti. Rusya, tank ve topçu birlikleri ile Güney Osetya'ya girmiş ve Gürcistan topraklarına kadar devam eden saldırılar başlatmıştı. Gürcistan'ın mağlubiyetiyle sonuçlanan savaşın ardından Rusya tek yanlı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıdığını açıklamış, savaşın ardından iki ülke arasındaki tüm diplomatik ilişkiler kesilmişti.

Gürcistan hükümeti, savaşın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen, Abhazya ve Güney Osetya'dan çıkmayan Rusya'nın, Gürcü topraklarının yüzde 20'sini, uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak işgal altında tuttuğunu düşünüyor. - GORİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title