Haberler

Gürcistan'daki 15 Dönüm Toprağı, 40 Yıl Sonra Geri Aldık

Güncelleme:

Türkiye ve Gürcistan heyetleri, sınırı oluşturan Çaksu Deresi'nde 40 yıl önce meydana gelen yatak değişikliğinin giderilmesi amacıyla bir araya geldi. Dere yatağındaki suyun yön değiştirmesi sonucu Gürcistan tarafında kalan arazinin Türkiye'ye iadesi için Posof'taki Türgözü Sınır Kapısındaki görüşmelere 10 kişilik Gürcü heyeti geldi. Türkgözü Sınır Kapısında Kaymakam Ufuk Özen Alibeyoğlu'nun karşıladığı Güristan heyeti, Türkgözü Sınır Kapısındaki salonunda 13 kişilik Türk heyetiyle görüşmeye başladı.


PROTOKOL İMZANLANDI

Bu konuda yapılan ilk görüşmede Türk heyetine Posof Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu, Gürcistan heyetine ise Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Departmanı, Sınır Tespiti ve Sınır İlişkileri Bölüm Başkanı İveri Melaşvili başkanlık yaptı.


Geçen hafta yapılan ikili görüşmelerin ardından dere yatağının bulunduğu Posof'a bağlı Yurtbekler köyüne gidilerek, yer tespiti yapıldı. Yapılan çalışmalar sonunda Çaksu Deresi'nin yatak değiştirmeden önceki yerine alınması ve 15 dönümlük arazinin Türk tarafına verilmesi kararlaştırılarak protokol imzalandı.


DERE 40 YIL ÖNCEKİ YATAĞINA ALINACAK

Protokole göre, Çaksu Deresi bölgesindeki çalı- çırpı, maki, ottan oluşan bitki örtüsü temizlenecek, orman ağaçlarının 2 metreye kadar olan dalları kesilecek. Ayrıca tek taraflı olarak ilave harita ölçüm çalışmaları yürütülecek. Araziyi gösterir krokide bazı yerlerde mevcut dere yatağı 90 metre geri çekilecek. Dere, bundan sonra kesik kırmızı çizgilerle gösterilen eski yatağından akacak.


"40 YIL SONRA TOPRAĞIMA KAVUŞTUM"

Yaklaşık 40 yıl sonra 15 futbol sahası büyüklüğündeki topraklarına kavuşmanın sevincini yaşayan arazinin sahibi Yurtbekler Köyü'nden 78 yaşındaki Süleyman Çelik, dere suyunun o zaman yatak değiştirmesi nedeniyle topraklarının Gürcü tarafında kaldığını kaydederek şunları söyledi:


"Toprak kaybetmek bana büyük acı veriyordu. Yıllar önce Devlet Su İşleri Müdürlüğü'ne durumu bildirdim ama yeterince ilgilenmedikleri için iş bu zamana kaldı. Ben de, Ankara'ya bakanlıklara dilekçe göndererek durumu bildirdim. Bunun üzerine 2013 yılında bir heyet gelerek ilk tespit çalışmasını yaptı. Gürcü ve Türk yetkililerinden oluşan komisyon, bu konu üzerinde çalışarak topraklarımızın geri verilmesine yardımcı oldular. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah devletimize zeval vermesin. 40 yıl sonra toprağıma kavuştum."


Süleyman Çelik, 40 yıldır işlenmeyen toprağının çok verimli olduğunu belirterek, içindeki yabani ot ve ağaçları temizleyip ekip- biçeceğini söyledi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dışişleri Bakanlığı Gürcistan Türkiye Posof Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (38)

ref:

yiyosa 2 hafta önce 17. adayada el koydu yunanlılar alsında bakalım

15
10
yanıtYanıtla
kırşehirli:

kafanı takma aslanım o da olacak.

yanıt1
yanıt2
colosus:

Darısı Ege''deki 16 adamızın başına. . .

19
2
yanıtYanıtla
Devlet hiyanet edebilir:

Sende bir süleyman amca olsan, ,

yanıt1
yanıt2
hainden ve cahilden uzak durun:

AKP iktidarı döneminde ege denizinde kaç türk adasına yunan bayrağı çekilmiştir? Önce bunun hesabını versinler. Masal anlatmasınlar, egede yunanlılar tarafından silahlandırılan adalarımıza sahip çıksınlar.

10
10
yanıtYanıtla
sffsddf:

mal mal konuşma adaları kimin verdiği malum soldan uzak duracaksın

yanıt12
yanıt12
cok yasa sen emi:

Yunanistan tarafindan isgal edilen 17 ada ne olacak.

19
0
yanıtYanıtla
............:

ARTVİNİ. . . . . . . . . . İNSANSIZLAŞTIRIP. . . . . . . . . . . AMERİKA. . . . . . . . . . ASKERİ. . . . . . . . . ÜST. . . . . . . . KURCAK. . . . . . . . . ORDAN. . . . . . . . ÇİN. . . . . . . . E. . . . . . . . . KADAR. . . . . . . . ÜLKELERİ. . . . . . . . . . PARÇALAYA. . . . . . . . . . PARÇALAYA. . . . . . . GİTCEK

5
14
yanıtYanıtla
Demli ayran:

40 yil sonra suriye nin yerine kurulacak olan devletlerden . . . SULEYMAN SAH TURBESINI VE ARAZISINI de alabilecekmiyiz?

15
3
yanıtYanıtla
Sener Koruturk:

Ege adalari diye sizlanip agitlar yakmayin. O adalar Yunan adalaridir ve ilelebet Yunan adalari olarak kalacaklardir. Sakin ayaginizi uzatmayin, kirilir. . . AB size bir karis topragini kaptirmaz. . .

1
16
yanıtYanıtla
Tüm 38 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title