Haberler

Gürcistan'da Hükümet Karşıtı Eylem

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Özgür Demokratlar Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, hükümetin yargıya baskı yaptığı gerekçesiyle protesto gösterisinde bulundu.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Özgür Demokratlar Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, hükümetin yargıya baskı yaptığı gerekçesiyle protesto gösterisinde bulundu.

Başsavcılık binası karşısında düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı gösteride, 2014 yılında Savunma Bakanlığı yetkilisi 5 kişinin, bir devlet ihalesinde zimmetlerine para geçirdikleri gerekçesiyle 7'şer yıl hapis cezasına çarptırılması protesto edildi.

Eylem sırasında söz alan muhalefet partisi üyeleri, 2 yıllık soruşturmanın ardından 16 Mayıs'ta verilen hapis cezalarının ülkede adaletsizliğin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini iddia etti. Hükümeti yargıya baskı yapmakla suçlayan parti üyeleri, savcılığın asıl amacının 2012-2014 yıllarında savunma bakanlığı yapan Özgür Demokratlar Partisi lideri İrakli Alasaniya'nın tutuklanması olduğunu öne sürdü.

Eski Gürcistan Savunma Bakanı ve Özgür Demokratlar Partisi Başkanı İrakli Alasaniya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hapis cezaları kararının ardında eski başbakanlardan Bidzina İvanişvili'nin olduğunu iddia etti.

İvanişvili'yi hükümeti dışardan yönetmekle, yargı ve savcılığa baskı kurmakla suçlayan Alasaniya, söz konusu 5 kişinin eski başbakanın isteğiyle hapis cezasına çarptırıldığını ileri sürdü.

Alasaniya, "2012'de eski hükümeti, ülkede adaletsizlik vardı diye seçimlerle değiştirdik. Adaletin olacağı bir ülke inşa etmek isteğiyle iktidara geldik. Ama o eski adaletsizlik bitmedi, hatta daha da kötü hale geldi. 2016'da düzenlenecek parlamento seçimleriyle bu hükümeti değiştireceğiz" diye konuştu.

Alasaniya'nın partisi, 2012 parlamento seçimlerinde İvanişvili'nin kurduğu "Gürcü Hayali" koalisyonuna dahil olmuştu. Seçimleri kazanan koalisyon iktidara gelmiş, Alasaniya bu kabinede savunma bakanı olarak görev almıştı.

Gürcistan Başsavcılığı, Ekim 2014'te Savunma Bakanlığında düzenlenen bir ihalede dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle 5 bakanlık görevlisi hakkında tutuklama kararı çıkartmıştı. Dönemin Başbakanı İrakli Garibaşvili, bu kişilerin suçlu olmadığını ileri süren Savunma Bakanı Alasaniya'yı görevden almıştı. Alasaniya bu tarihten sonra partisiyle birlikte Gürcü Hayali koalisyonundan ayrılarak muhalefete geçmişti.

Gürcistan'ın en zengini olarak tanınan ve 2012'de Forbes dergisinin milyarderler listesine giren İvanişvili, kurduğu ve liderliğini yaptığı Gürcü Hayali koalisyonuyla 2012 yılındaki seçimleri kazanmış, 25 Ekim 2012'de başbakan olmuştu. İvanişvili, 2013 yılındaki cumhurbaşkanı seçiminin ardından 20 Kasım 2013'te kendi isteğiyle görevinden istifa etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Gürcistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title