Haberler

Kayseri'de Gurbetçiye Lokum Kutusunda Pastırma

Güncelleme:

Kayseri'de, pastırma ve sucuk esnafı, gurbetçilerin gümrüklerden rahat geçirebilmeleri için pastırma ve sucukları lokum kutularıyla paketliyor.

ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Kayseri'de, pastırma ve sucuk esnafı, gurbetçilerin gümrüklerden rahat geçirebilmeleri için pastırma ve sucukları lokum kutularıyla paketliyor.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında yaşayan gurbetçilerin yaz tatilini geçirmek için memleketlerine gelmeye başladıklarını söyledi.

Nevşehir, Niğde, Yozgat ve Sivas'taki gurbetçilerin de alışveriş yapmak için Kayseri'yi tercih ettiklerini belirten Ünlü, gurbetçilerin bir yıl boyunca tüketmek için bol bol pastırma ve sucuk aldıklarını kaydetti.

Pastırmanın daha çok kışın tüketildiğine dikkati çeken Ünlü, "Yazın genelde sıcaktan dolayı pastırma satışları düşer. Ancak bayramın ardından satışlar arttı. Gurbetçiler sayesinde yaz mevsimine göre pastırma ve sucuk satışları 3 kat arttı. Gurbetçiler olmasa şu an 3 kilogram pastırma satan esnaf 1 kilogram ancak satardı. Allah, bu vatandaşlarımızın gelip gitmelerini eksik etmesin" diye konuştu.

İyi pastırmanın kilogramı 70 - 75 lira

Ünlü, ramazan boyunca pastırma ve sucuk fiyatlarında artış olmadığını anımsattı.

Et fiyatındaki yükselişe göre bu ürünlerin de fiyatlarının değişeceğinin altını çizen Ünlü, "Şu an sucuğun kilogramı 30-35 lira, pastırma 50-55 lira, bonfile, sırt pastırmanın kilogramı ise 70 - 75 lira arasında değişiyor. Bu ayın sonuna kadar fiyatlarda bir değişiklik beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Lokum kutusunda pastırma

50 yıldır kentte pastırma ve sucuk satışı yapan Abdullah Akçakoyunlu da  pastırmanın eskiden kışın çok satıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Kışın pastırma satar, yazın da iş olmadığı için limonata satardık. Yaklaşık 12 yıldır bu düzen değişti. Yazın çok sayıda gurbetçi geliyor. Yurt dışında yaşayanlar bu lezzeti özledikleri için bir yıl boyunca yiyecekleri kadar buradan pastırma ve sucuk götürüyorlar. Gençlerden çok yaşlılar seviyor. Bazı vatandaşlarımız yurt dışında yaşayan yabancı komşuları için de bu ürünleri alıyor. Şükür işler çok iyi, hatta bazen pastırma kıtlığı yaşıyoruz."

Akçakoyunlu, pastırma ve sucuğun bozulmaması için gurbetçilere özel vakumlu ambalaj hazırladıklarını, bu şekilde paketlenmiş ürünün 15 gün boyunca yolda taşınabileceğini dile getirdi.

Derin dondurucuda saklanan pastırmanın bir yıl sağlıklı şekilde tüketilebileceğini anlatan Akçakoyunlu, şunları kaydetti:

"Aslında et mamullerinin yurt dışına götürülmesi yasak. Biz de bunun için tedbirimizi aldık. Gurbetçilere götürürken kolaylık olsun diye pastırmayı lokum kutularına koyuyoruz. Böylece gurbetçilerimizin bu tatları yurt dışına taşımalarına kolaylık sağlıyoruz. Kutuların üstünde 'Turkish delight' yazıyor, böylece gümrükte sorun olmuyor. Vatandaşlar çoğunlukla yağsız pastırma tercih ediyor. İyi bir pastırmanın kilogramı da  70-75 lira."

Esnaf Mehmet İlhan ise 19 yıldır pastırma ve sucuk satışı yaptığını, yazın çoğunluğu Almanya'dan gurbetçilerin gelmesiyle satışların arttığını ifade etti.

Yabancı komşulara sipariş üzerine pastırma

20 yıldır Münih'te yaşadığını anlatan Çevik Servet de hasret kaldıkları pastırma ve sucuğu kışın tüketmek için bol bol alışveriş yaptıklarını belirtti.

Servet, "Otomobille gittiğimiz için pastırma ve sucuk götürmemiz sorun olmuyor. Müslüman olan komşularımıza pastırma ikram ettik. Tadını beğendiler. Bazıları sipariş verdi, onlara da buradan götürüyoruz" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Şaban Ünlü Nevşehir Kayseri Niğde Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title