Haberler

Günlük Köyü Sakinlerine İstimlak Bedeli Şoku

Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Günlük Köyü'nde yapımı devam eden Derince Barajı nedeniyle su altında kalacak ev ve arazileri kamulaştırılan Günlük Köyü sakinleri, ödenen istimlak bedellerinin düşük olması nedeniyle mağdur olduklarını ileri sürdü. Dava açan köylüler, mahkeminin daha da düşük istimlak bedeli belirlemesiyle bir şok daha yaşadı. CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da konuyla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.Derince Çayı üzerine inşa edilen ve Selimiye Ovası'nda yer alan 14 bin 700 dekar tarım arazisinin sulamasında kullanılması planlanan barajın, çalışmaları yürüten firmayla yapılan sözleşmeye göre 22 Haziran 2014'de tamamlanması bekleniyor. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2011 yılı Mayıs ayındaki temel atma töreninde, yüklenici firma yetkisinden baraj inşaatını erken bitirilmesi için söz alınıp, 29 Ekim 2013 tarihinde anlaşılmıştı. Ancak, şu an barajın sözleşmedeki tarihten önce bitirilmesi mümkün görünmüyorGünlük Köyü sınırları içerisinde yer alan Tarla Mahallesi'nden geçen Derince Çayı üzerinde iş makineleriyle çalışmalar sürerken baraj su tutma aşamasına geldi. Ancak, 60 hane, 180 nüfüslu Günlük Köyü'nde, yapılan kamulaştırmalarla ilgili sorun halen çözülemedi.

Baraj ile birlikte yaklaşık 30 ev ve 100 bin civarında zeytin ağacının sular altında kalacağını belirten köylülerden Mehmet Ali Kaya (58), Bu alanlar DSİ tarafından kamulaştırıldı. Yapılan kamulaştırma kapsamında para ödendi. 20 kadar mağdur, kamulaştırma bedellerine Milas 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde itiraz edip, iki ay önce dava açtık. Dava sonucunda bilirkişi heyeti gelerek yerlerimizde incelemelerde bulundu. Ödenen bedellere itiraz edenlerin büyük bir bölümü çıkan mahkeme kararlarıyla şok yaşadı. Çünkü mahkeme itiraz ettiğimiz bedellerinde altında bir rakam çıkardı. Kamulaştırma bedellerinin düşürüldüğü söylendi. Neyin fiyatı değişti ki bizim kamulaştırma bedellerimiz daha da düşürüldü. Zeytinyağının, zeytin ağacının, narenciyenin, günlük ağacının fiyatları mı düştü. Hiç kimse bir açıklama yapmıyor. Evleri sular altında kalacak olanlara yer de gösterilmedi. Sadece, 'Eğer ev talebinde bulunursanız. verebileceğimiz ev 106 bin lira. Sizlerin evinizin değeri ise 30-40 bin lira. Kabul ederseniz aradaki farkı ödersiniz denildi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz dedi.

Baraj suları altında kalacağı için kamulaştırılan evine 9 bin lira bedel biçilen 72 yaşındaki Recep Yılmaz ise, Bu bedelle başka bir yerde ev yapamayacağımı belirtip, itirazda bulundum ve dava açtım. Dava sonucunda evimin değeri 2 bin 800 liraya düştü. İtiraz ettik kabul görmedi dedi.

Günlük Köyü Muhtar Azası İbrahim Kaya ise, Derince Barajı'nın yapıldığı Tarla Mahallesi'ndeki kamulaştırma çalışmalarının vatandaşları mağdur ettiğini dile getirip, Sözde vatandaşlarla uzlaşarak kamulaştırma bedelleri belirlenecekti. Fakat öyle olmadı. Baraja davet edilen vatandaşlara 'Senin yerin 5 bin lira' dediler. Başka da bir şey demediler. Böyle uzlaşma mı olur. Bu dayatmaydı. Mahkemeye gidenler daha da çok mağdur oldu dedi.

GÜNLÜK KÖYÜ'NDEKİ MAĞDURİYETİ SORDU

Mağdur olan köylülerin sesini yetkili makamlara duyurmak amacıyla CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Aldan, önergesinde, köylülerin kamulaştırma nedeniyle mağdur edildiğini savundu. Yargı süreci devam ettiğinden, tek gelirleri tarım olan köylülerin mağduriyetinin devam ettiğini belirten Aldan, Bakan Veysel Eroğlu'nden şu sorulara yanıt vermesini istedi

Yapılan istimlak çalışmalarında DSİ görevlilerinin yurttaşlara 'Sadece yerinize para öderiz' diyerek, geçim kaynağı olan bahçelerine değerlerini vermedikleri iddiaları için bir araştırma yapmayı düşünüyor musunuz Vatandaşların, yaşadığı evlere verilen değerlerin çok düşük tutulduğu için yeni ev yapamadıkları ifade edilmektedir. Evsiz kalacak olan yurttaşlarımız için bir çare düşünülmekte midir Kamulaştırma uygulamalarında, taban araziler ile ağaçlık alanların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekirken, kamulaştırmayı yapan uzmanların bunu dikkate almadığı iddiaları doğru mudur Zeytinlik ve narenciye bahçelerinin ekonomik değerleri nasıl belirlenmiştir Geçimini zeytin ve narenciye ile sağlayan ve bahçeleri Derince Barajı'nın suları altında kalacak olan yurttaşların geçimini sağlayacakları yeni bir alan düşünülmüş müdür Derince Barajı'nın su tutması ile Sakarkaya ve Günlük köylerinin eski yolu kapanacağından yeni yol yapılmış, ancak bugüne kadar asfaltlanmamıştır. Sakarkaya ve Günlük köylerinin yolları ne zaman asfaltlanacaktır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ömer Süha Aldan Veysel Eroğlu Milas Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title