Haberler

Günlük Kiralık Daireler 'Perişan' Etti!

Güncelleme:

Günlük kiralık daire ilanları her yerde karşımıza çıkıyor. İlanların çokluğu kadar şikayetlerde mevcut... Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras ilk kez duyduğu 'günlük kiralık daire'ler hakkında yaptığı araştırmayı paylaştı.

İŞTE O YAZI;

Site içinde çok katlı binalardan birinden daire alan dostlarımıza "Güle güle oturun"a gittik. Suratları iki karış(!) "N'oldu, derdiniz nedir?" diye soracak olduk. Başladılar anlatmaya "Hayatımız karardı... Biz bu daireyi nasıl satarız? Aldığımız kredi ne olur? Perişanız... Binaya giren çıkan belli değil. Stüdyo daireler ve 1+1'ler günlük, gecelik kiralanıyor. Binada da o kadar çok stüdyo daire ve 1+1 var ki... Satın alırken bunların gecelik kiralanacağı aklımıza gelmemişti."

İLK DEFA DUYDUM

"Günlük daire kiralama" işini ilk defa dostumuzun yakınması ile öğrendim.

Eve döndüğümde bilgisayarın "günlük daire kiralama" sayfalarına girdim... Şaşırdım. Meğer bu iş büyük bir işmiş. Sadece bir adreste "İstanbul'da Günlük Daire Kiralayan" 4.479 kiralayıcının telefon numarası var. Türkiye genelinde günlük daire kiralayanların adresinin bulunduğu bir sitede 14.721 günlük kiralık daire var.

Günlük daire kiralama işi Türkiye'nin her yanına yayılmış. İzmir Konak, Eskişehir-Tepebaşı, Bolu-Merkez, Bursa-Osmangazi, Denizli-Pamukkale, Konya-Selçuklu, Elazığ Merkez, Samsun-Atakum, Kayseri-Talas... Yeni konutların yapılıp satıldığı ülkenin her yanına günlük daire kiralama işi yayılmış durumda.

GÜNLÜĞÜ 80-150 LİRA

Günlük kiraya verilen dairelerin ilanlarında kaç metre kare oldukları açıklanıyor ve özellikle banyo ve yatak odaları hakkında bilgi veriliyor. Dairelerin hepsi "Stüdyo" veya "1+1" diye tanımlanan 40-50 metrekarelik daireler. Hemen tamamı yeni inşa edilen sitelerde ve çok katlı binalarda. Günlük kiraları 80-150 TL arasında değişiyor.

İnternette "Günlük Daire" kiralayanların değerlendirmeleri de yayınlanıyor. Genel eleştiri "Yatak çarşaflarının, havluların günlerdir değiştirilmemiş olması, evin dağınıklığı, toz toprak içinde olması" şeklinde.

Günlük daire kiralayanlar, kiralayacakları daireyi internetten buluyor diyelim. İyi de anahtarı kimden alıp kime veriyorlar? Parayı kime ödüyorlar? Otellerde bir gece kalanın kimliği güvenlik birimlerine gece saat 24.00'e kadar bildiriliyor. Gecelik dairelerde kalanların kimliğini acaba kiralayanlar biliyor mu? Güvenlik birimlerine haber veriyorlar mı? Bunları öğrenemedim.

DEVAMLI OTURAN YOK

Konut piyasasında olan bitenleri izleyenlere sordum. Bana anlatıldığına göre, özellikle çok daireli projelerde stüdyo tipi ve 1+1 konutlara talep fazla imiş. Yatırım için (kiralamak veya kısa sürede satmak için) konut satın alanlar ile sınırlı imkânlarını gayrimenkulde değerlendirmek isteyenler bu tür daireleri satın alıyorlarmış.

Tek başına yaşayan kadın ve erkeklerin sayılarının artması, öğrencilerin tek başlarına veya arkadaşlarıyla küçük dairelerde yaşamayı tercih etmeleri karşısında küçük dairelerin kolaylıkla kiralanabileceğini ve istendiğinde kolaylıkla satılabileceğini düşünenlerin talebiyle önceleri hemen her projede çok sayıda küçük daireye yer ayırılmış.

Ama şimdilerde görülmüş ki talep sınırlı. Stüdyo daireler ile 1+1'lerin tamamına kiracı bulmak, istendiğinde hemen satmak mümkün değil.
İşte bunun sonucu "mecburiyetten" (!) günlük daire kiralama sistemi ortaya çıkmış ve hızla yayılmış.

"Ne demişler... Çare tükenmez... Hele hele bizim yaratıcılığımızla kimse yarışamaz... Yeter ki işin ucunda para olsun...(!)"

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Güngör Uras Milliyet Türkiye Emlak Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500

Yorumlar (1)

Yusuf KöseMobil-IOS:

Büyük yatırım yapan otelcilerde nal toplasın, devlet vergi kaybına uğrasın, ne Güzel iş miş, bunları hemen denetlesinler özellikle belediyeler, ceza kessinler

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title