Haberler

Günlük Hayatta Proteinin Önemi

ilandır
Güncelleme:

Protein tozuyla ilgili kısa bir tanım yapacak olursak, ağırlık sporuyla ilgilenen insanların çözüm ortağı olduğunu söyleyebiliriz. Peki, protein nedir ve ağırlık çalışan insanlarca neden bu kadar ihtiyaç söz konusu olur ? Çünkü, protein kas gelişimindeki en önemli unsurdur.

Amino asitlerin birbirine zincirmişçesine bağlandığı yapının bütününe protein denir. Bu protein zinciri 20 farklı amino asit tarafından oluşturulur. Bu sebeple vücudumuzdaki birçok hayati fonksiyonun enerji kaynağıdır. Protein bedenimizdeki insülin, melatonin ve seratonin gibi birçok hormonun salgılanmasına doğrudan doğruya yardımcıdır. Tüm bu hormonlar gibi kaslarımızın gelişmesi aşamasında da onarım ve bununla birlikte daha çok büyüme için proteinin önemi yadsınamaz.

Vücut geliştirme amaçlı olarak ağırlık çalışmak, son zamanlarda tüm dünya da hızla büyüyen bir istek haline gelmiştir. Bu yüzden daha çok çalışma ve kas büyütme ya da belirginleştirme hızı inanılmaz bir hal almıştır. Bu hızı etkileyen faktörlerin başında protein gelmektedir. Birçok insan bu ihtiyacı besinlerden sağlamaya çalışsa da bir noktadan sonra takviye proteinleri almak durumunda kalabilmektedirler. Bunun en büyük nedeni, yeterli proteinin sağlanması için fazla beslenmenin gerekmesidir. Bu da kilo ya da yağlanma gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Tüm bunlara bağlı olarak yalnızca kasların ihtiyacı olan proteinlerin sağlanması için protein tozu kullanımı daha uygun olacaktır.

Protein Tozu Nedir? Vücuda Nasıl Etki Yapar?

Protein, vücudumuza yararı olan bir organik bileşiktir. Bu tanımı daha bilimsel yapacak olursak; vücudumuzdaki hücrelerin ana maddesi olan ve yapıtaşında genellikle oksijen, karbon ve sülfür maddeleri bulunan amino asitlerin birleşiminden oluştuğunu söyleyebiliriz. Böylesine karmaşık bir yapıya sahip olan protein yumurta akı, et, süt vb. yiyeceklerde bulunur. Proteinin temel yapıtaşı olan amino asitin doğada 300 civarı türü mevcuttur. Fakat biz insanların da arasında bulunduğu memeliler familyasında bu amino asitlerin sadece 20 tanesi bulunur.

İnsanların vücudunun her bir aşamasında görev alan protein; solunum, sindirim, boşaltım ve dolaşım gibi işlevlerin yerine getirilmesi aşamasında deforme olan hücrelerin onarılmasında görev alabilir. Ağırlık sporları esnasında bilinçli bir şekilde yırtılan kasların onarımı için proteinin görev alması da kas hücreleri için vazgeçilmez olmaktadır. Şunu da eklemeliyiz ki, yırtıldıktan sonra proteinlerce onarım sürecine giren kaslarda büyüme de gerçekleşir. Tabi ki bu büyümenin miktarını ağırlık sporunun düzenli ve doğru yapılması belirlemektedir.

Protein İhtiyacı

Protein insanlar hatta tüm canlıların tükettiği ve sürekli kazanımını sağlaması gereken bir bileşiktir.

Protein ihtiyacını insanlar üzerinde 2' ye ayırarak incelemek doğru olacaktır.

Normal yaşam süren insanlarda, her bir kilo için 8/10 gram protein almak yeterli olur. Spor yapan insanlar için ise her bir kilo için 15/10 - 2 grama kadar protein alınabilir.

Ortalama 80 kilogram olan bir insan için her 2 durumda da alınması gereken ortalama protein miktarını hesaplayalım.

Normal Yaşam Süren İnsan: 80 x (8/10) = 64 gr protein

Sporcu İnsan: 80 x (15/10) = 120 gr protein

Yukarıda da görüldüğü üzere spor yapan insanların, normal yaşam süren insanlara nazaran ortalama 2 kat daha fazla protein alması gerekmektedir. Bu da daha çok beslenmesi gerektiğini gösterir. Fakat bu durum yağlanmalara sebep olabilir. Spor yaparak fit bir vücuda sahip olalım derken, istemediğimiz bir görünümle başbaşa kalabiliriz. Normal besinlerden alınan proteinlerin yeterli olmadığı durumlarda, ihtiyaca yönelik olarak kullanılabilen protein tozlarının yararı çok büyüktür.

Protein Tozu Kullanımı

Protein tozu kullanımı amaca ve protein türüne göre farklılıklar gösterebilmektedir. Bu farklılıklar şu şekildedir;

Ağırlık Sporu Öncesi Kullanım: Spordan en az 45 dk öncesinde kullanılacak protein tozu spor esnasındaki kayıpları en aza indirger.

Ağırlık Sporu Sonrası Kullanım: Özellikle ağır spor yapılması aşamasında kaslar aşırı yırtılır ve hemen onarıma ihtiyaç duyar. Onarımı hızlandırmak için antreman sonrası protein tozu kullanılmalıdır.

Sabah Uyanınca Kullanım: Uyku esnasında salgılanan büyüme hormonunun desteklenmesi için uyanır uyanmaz protein takviyesi yapılmalıdır.

Gece Yatarken Kullanım: Ağır bir spor sonrasında, sabaha dek vücudu aç bırakmamak için uyumadan önce protein tozu tüketilebilir.

Öğünler Arası Kullanım: Öğünler arasında oluşabilecek uzun zaman farklarına karşı protein tozu kullanılarak kas kayıpları engellenebilir.

Protein Tozu Nasıl Hazırlanır?

Toz proteinlerinin yapısı gereği, hazırlama aşamasında karıştırma aracına ihtiyaç duyulur. Bu karıştırma aracı sheaker ya da sheaker yerine geçecek bir şişe kullanılabilir. Karıştırma kabına önce ihtiyaca göre belirlenen miktar toz eklenir, sonrasındaysa su ilave edilir.

Bu karışımı farklı şekillerde yapanlarda bulunur. Su sonrasında en çok kullanılan sıvıysa süttür. Fakat süt bu karışımın ağır olmasına neden olabilir.

Piyasada birden çok çeşidi olan bu tozlara sevdiğimiz meyvelerden de ekleyebiliriz. Blender aracılığı ile püre haline gelen meyveyi karışıma katarak iyice çalkalamalıyız. Karışım hazırlandıktan sonra, her içişte 2 ya da 3 kere çalkalamakta yarar vardır.

Protein Tozu Çeşitleri

İhtiyaca yönelik olarak üretilen farklı protein tozları bulumaktadır. Bu ürünler yapı, kullanım ve fayda yüzdeleri açısından farklılık göstermekte olup; tüketicinin amaç ve zevklerine sunulmaktadır. Protein tozu ürünlerini sıralayacak olursak;

İzole Protein

Süt Proteini (Kazein)

Soya Proteini

Et Proteini

Kompleks Protein

Protein Shake

Whey Protein

Protein Bar

Protein Tozunun Bilinen Faydaları

Bağışıklığı güçlendirerek metobolizmik denge sağlayabilir.

Hücre onarımında rol alabilir.

Kas yapılanmasında düzen sağlayabilir.

Kemikleri güçlendirebilir.

Yaraların iyileşme sürecine hız katabilir.

Protein Tozunun Olası Yan Etkileri

Protein tozu kullanımı öncesinde kesinlikle bir uzmana danışılmalıdır. Ayrıca kullanım esnasında da takibi yapılmalıdır. Uzun ya da aşırı doz kullanımlarda insan zarar görebilir. Olası zararlar şöyledir.

Karaciğer tahribatı

Sindirim problemleri

Böbrek rahatsızlıkları

Kemiklerin zayıflaması

Kalori artışı

Protein tozunun zararları ya da yan etkilerinden korunmak ve amacımıza ulaşmak bizim elimizdedir. Doğada bulunan herşeyde olduğu gibi protein tozlarının da kontrollü ve dozunda kullanılması yararımıza olacaktır.

Kaynak;

Advertorial Haberler Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
title