Haberler

Güneydoğu'da 'Kepenk Kapatma' Eylemleri Esnafı İsyan Ettirdi

Şırnak, Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde PKK'nın kepenk kapattırma, hendek kazma ve sokak çatışmaları, esnaf ve işadamlarını isyan etme noktasına getirdi.

Şırnak, Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde PKK'nın kepenk kapattırma, hendek kazma ve sokak çatışmaları, esnaf ve işadamlarını isyan etme noktasına getirdi. Konuyu HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşen temsilcilerden Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, artık bıçağın kemiğe dayanmadığını kemiği geçip iliğe dayandığını söyledi. Özdemir, "Kandil-İmralı-Ankara hattında tamam sıkıntı yok, birtakım gelişmeler var ama bu sefer mahallelerde ve merkezlerde reşit olmayan çocuklar bu sürece zarar verecek uygulamalar yapıyorlar" dedi.

Çözüm sürecine rağmen Güneydoğu'daki olaylar, kepenk kapatmalar ve hendek kazmalar nedeniyle sıkıntıları günler geçiren Şırnak, Cizre ve Yüksekova'daki Ticaret ve Sanayi Odası başkanları dün Ankara'da HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşerek sorunun çözümü için yardım istedi. Şırnak Cizre, Silopi ve Yüksekova'da son dönemlerde artış gösteren olaylardan kaynaklı esnafın ve halkın yaşadığı sorunlar ve sıkıntıların paylaşıldığı görüşmeye katılan başkanlardan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, memlekkette 30 yıldır devam eden bir savaş olduğunu, son 2 yıldır çatışmasızlık sürecine girildiğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Biz dedik ki bir çatışmasızlık sürecine girildi rahatlarız. Ama, biz daha kötü olduk. Tamam şimdi Kandil- İmralı- Ankara hattında sıkıntı yok. Birtakım gelişmeler var ama, bu sefer mahallelerde ve merkezlerde reşit olmayan çocuklar bu sürece zarar verecek uygulamalar yapacak şekilde kendi başlarına karar vermeye başladılar. Bunlardan ne partinin ilçe yöneticileri ve üst düzey yöneticilerinin haberi var. Bunlar bizi ciddi sıkıntılara sokuyor. Bunlar esnafı mağdur ediyor, esnaf artık illallah etti. Esnafımız çekini ödeyemiyor. Esnafın bir gün kepengi kapalı ise ikinci gün kendine gelemiyor. Bir işyeri bir gün kapalı ise sonra açtığında da 2 gün boyunca piyasa normalleşmiyor. 'Bıçak kemiğe dayandı derler' bizde bıçak kemiği geçti iliğe dayandı. Yüksekova'da, Cizre'de, Silopi'de ve Şırnak'ta dedik ki ne oluyor. Hani biz daha rahatlarız dedik, memlekete daha huzur gelecek dedik ama maalesef bu olaylar böyle cereyan etti bizde. Biz de 3 arkadaşımız ile karar verdik, geldik Ankara'da Selahattin Bey ile görüştük. Konunun hassasiyetini kendisine aktırdık. Kısa zamanda bir çözüm üretecekler ve kısa zamanda bölge milletvekilleri ile birlikte Şırnak ve Hakkari'ye gelip toplantılar yapacaklar. Ben umutluyum inşallah biz bu görüşmelerden verim alacağız."

'ÇATIŞMALI DÖNEMDE DAHA RAHATTIK'

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı da, esnaf açısından bıçağın kemiği kestiğini, Cizre'nin çok çok sıkıntılı bir dönem geçirdiğini söyledi. Çağlı şöyle konuştu:

"Biz çatışmalı dönemlerde daha rahattık diyebilirim. Öyle bir haldeyiz ki huzur kalmamış, Cizre'ye baktığınız zaman bir Kobani'ye benziyor. Gece gündüz hiç kimsenin huzuru yok. Cizre'den göç başladı diyebilirim. Selahattin Demirtaş ile konuştuktan sonra biraz rahatladık. Bize bir umut verdi. Gelecekler. Bu olayları durduracağız. Bu çocukları bir türlü kontrol edemiyoruz. Çok fazla değiller ama durdurmakta zorlanıyoruz. Bazen kendimiz gidiyoruz. Durduramıyoruz. İçerde çok provaoasyon yapmak isteyenler var, tespit edemiyoruz, yüzleri kapalı kimin ne olduğu belli değil. Haftaya konuyu İmralı'ya kadar götüreceklerini söylediler. İnşallah durdururlar."

'HALKA VE ÇÖZÜME KATKISI YOK'

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş ise, bölgede olumsuzluklar yaşandığını, bunların DBP ve HDP tarafından bilindiğini kaydederek şunları anlattı:

"Bu işte hepimizin bir sorumluluk alması gerektiğini belirterek Ankara'ya gittik. Bu olumsuzlukların ne halka, ne de çözüme katkısı olmadığını belirttik. Olayları detaylı masaya yatırdık, konuştuk. Bir heyet İmralı'ya gidecek. Bu konunun hassasiyetini onlara ilettik. Bölge halkı her konuda hem huzursuz. Sürecin burada çok ciddi olumsuzluklar ile ilerlediğini söyledik. Bu sorunların çözümü için hepimizin ortak bir hedef belirleyip katkı sunmamız gerektiğini söyledik. Madem çözüm sürecidir, madem önümüzdeki güzel günler olacaksa bu olumsuz günleri niye beraberinde yaşayalım dedik. Sadece kepenkler değil, gençlerin gerçekleştirdiği olayların üzerinde hassasiyetli durulması gerektiğini söyledik. Görüşme iyi oldu. Kepenk kapatma aynı Yüksekova gibi bizde de var. Esnaf ciddi sıkıntıda had safhada sorunları vardır."

DEMİRTAŞ: ESNAFI SIKINTIYA SOKAN UYGULAMALARDAN KAÇINILMALI

HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile birlikte görüştüğü başkanların sorunlarını dinledikten sonra yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"HDP olarak bu sıkıntıların çözümü için gayret edeceğiz. Halkın ve özellikle gençlerin herkesten daha fazla kendi esnafına sahip çıkması gerekiyor. Halkımız zaten devletin uygulamalarından kaynaklı mağduriyeti katmerli olarak yaşarken, bu durumda işverenimize, esnafımıza zorluk çıkartmak bir yana, en fazla biz sahip çıkmalıyız. Özellikle kepenk kapatma konusunda esnafı sıkıntıya sokan uygulamalardan kesinlikle kaçınılması gerektiği çağrısını bir kez daha yineliyorum. Halkın, esnafın haklı eleştirilerini dikkate almamız gerekir."

Şırnak'ta esnaf da, olaylardan olumsuz etkilendiklerini belirterek, iflasın eşiğine geldiklerini söyledi. - Şırnak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yüksekova Hakkari Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title