Haberler

Güneydoğu'da Buruk Bayram

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, tüm yurtta olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de Karaman'da meydana gelen ve 18 maden işçisinin mahsur kalması nedeniyle buruk kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, tüm yurtta olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de Karaman'da meydana gelen ve 18 maden işçisinin mahsur kalması nedeniyle buruk kutlandı. Kutlamalardaki folklor gösterileri ve eğlenceli bölümler ile akşam yapılacak resepsiyonlar iptal edildi.

SİİRT VALİSİ: SERSERİLERE HESAP SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Siirt'te Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 18 maden işçisinin mahsur kalması üzerine sade bir törenle kutlandı. Valilik önündeki törene Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye BaşkanVekili Sabri Sağır, Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal ile vatandaşlar katıldı.

Vali Mustafa Tutulmaz, Kobani protestoları sırasında kentte çıkan ve 6 kişinin öldüğü oylara değinerek, bizi bölmeye çalışanlara asla fırsat vermeyeceklerini söyledi. Tutulmaz, "Terör örgütünün derdi, Kürt vatandaşlarımız değil, onların derdi terör sayesinde elde ettikleri rantı kaybetmemektir. Güvenlik ve özgürlük dengesini en hassas şekilde muhafaza ederken şımarıklığa boyun eğmeyeceğiz. İşte onun için Siirtli vatandaşlarımız müsterih olsun, her bir kardeşim rahat olsun. Devletimiz, güvenlik ve istihbarat birimlerimiz son derece fedakar bir biçimde, suçluyla masumu birbirinden ayırırken bu serserilere hesap soruyor ve sormaya da devam edeceğiz" dedi.

ÇOCUKLARINIZIN KANI ÜZERİNDEN HESAP YAPANLARA FIRSAT VERMEYİN

Vali tutulmaz, Kobani'yi bahane eden bir takım karjinal unsurların Siirt'e ateşe atmak istediğini belirterek,

"Başaramadılar, inşallah hiçbir zaman da başaramayacaklar. Buradan bir kez daha annelere ve babalara sesleniyorum, çocuklarınıza sahip çıkın. Kimlerle oturup kalktıklarına dikkat edin. Çocuklarınızın kanı üzerinde hesap yapanlara fırsat vermeyin. Bunlara karşı uyanık olun. Siirt'i huzursuz eden bu alçakların, bu teröristlerin, bu hainlerin nerelere saldırdıklarına özellikle dikkatlerinizi çekiyorum. Saf ve masum vatandaşlarımıza saldırıyorlar, alın teriyle ekmeğini kazanmaya çalışan esnafa saldırıyorlar. Okullara ve kütüphanelere özellikle saldırıyorlar. Kitapları yakıp, talan ediyorlar. Bunu çok bilinçli yapıyorlar Sevgili kardeşlerim. Kürtler okumasın, cahil kalsın diye yapıyorlar. Kürt çocukları okula gitmesin, kitapla tanışmasın, kitap okumasın, cahil kalsın diye bunu yapıyorlar. Çünkü Kürt çocukları okursa bunların tuzağına düşmeyecek, bunların istismarına gelemeyecek. Hangi bahane olursa olsun, uluslararası kirli odaklara maşalık yapanlara asla boyun eğmeyiz. Onlara da bunun hesabını sorarız. İşte onun için sağduyulu, itidalli olacağız, bunlara öfkelenerek, sokağa çıkarak asla ve asla istediklerini, arzu ettiklerini inşallah vermeyeceğiz" dedi.

TUNCELİ'DE DBP'LİLER KATILMADI

Tunceli'de Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ve belediye yetkilisinin katılmadığı Cumhuriyet Bayramı törenlerine Vali Osman Kaymak, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Çardakçı, 4'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Tarsuslu ve diger yetkililer katıldı. Ermenek'teki maden kazası nedeniyle eğlence kısımları iptal edilen törenler sırasında Vali Kaymak ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Çardakçı, törene katılanların bayramını kutladı. Daha sonra şiirler okundu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu. Vali Kaymak'ın, günün anlam ve önemini belirten konuşmasından sonra geçit töreni ile tören sona erdi.

BİNGÖL'DA STADYUM'DA KUTLANDI

Cumhuriyet Bayramı törenleri Bingöl'de Şehir Stadyumu'nda düzenlendi. Törene, Vali İbrahim Taşyapan, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün ile okul öğrencileri katıldı. Törenlerde Vali Taşyapan, Başkan Barakazi ve Tuğgeneral Aygün, öğrencilerin bayramını kutladıktan sonra okulların resmi tören geçişi yapıldı. Ardından daha önce yapılan yarışlarda dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Tören askeri birliklerin geçişi ile son buldu.

ELAZIĞ'DA YOĞUN KATILIM

Elazığ Valiliği makamında Vali Ömer Faruk Koçak, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve 8'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar'ın tebrikleri kabulüyle başlayan kutlamalar; valilik önündeki törenle devam etti. 8'nci Kolordu Komutanlığı bando takımı eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Koçak, Başkan Yanılmaz ve 8'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Uyar, tören geçişi aracına binerek halkı selamladılar. Elazığ Belediyesi önünde düzenlenen kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, gencinden yaşlısına Türk Bayrağı'nı alan herkes tören alanını doldurdu. Günün anlam ve önemine binaen yapılan konuşmalar ve öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından Cumhuriyet Bayramı kutlamaları resmi geçit töreni ile sona erdi. Tören geçişinde ise; asker, polis ve gazilerin geçişi vatandaşlardan büyük alkış aldı.

BATMAN GÖSTERİLER İPTAL EDİLDİ

Karaman'daki maden işçileri için Batman'da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarındaki etkinliklerde yeralan Ankara 'Kuzey'in Uşakları' ile Kars Kafkas gibi halk oyunları, gösterileri iptal edildi. Valiliğin TPAO Kristal Park'ta akşam vereceği bayram resepsiyonu da iptal edildi. Valilik kavşağındaki kutlamalara Vali Azmi Çelik, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Uğur Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten ve il yöneticileri katıldı. Batman Belediyesi'nden yöneticinin katılmadığı törende Vali Çelik, Karaman'da meydana gelen ve mahsur kalan 18 işçinin sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşmasının temennisinde bulundu. Vali Çelik, "Cumhuriyet, kimseyi ötekileştirmeyen ve vatandaşların refahını sağlayan bir sistemdir. Cumhuriyetin 91'nci yılında yakaladığı başarılar hepimizi sevindirmektedir. Bu topraklarda huzuru bizlere çok gören zihniyetlerin artık miladı dolmuştur. Kimse elde edilen kazanımları elden çıkarma ve hiçe sayma lüksüne sahip değildir. Cumhuriyetimizin 91'nci yılında kimlik dayatan, vatandaşların kökeniyle, inancıyla dünya görüşüyle, giyim-kuşamıyla uğrayan bir anlayıştan artık eser kalmamıştır. Elbette yapılacak iş, kat edecek yolumuz vardır. Devlet ve vatandaş kaynaşmasına ısrarla devam edeceğiz. Ortaya konan iyi niyete, atılan adımlara karşı ön yargıyla yaklaşan ve karanlıktan beslenen kesimler de mevcuttur" dedi.

"SÜRECE DESTEK OLUNMALI"

Çözüm sürecine destek isteyen Vali Azmi Çelik, "Yaşadıkları karanlık iklimleri ilimize ve bölgemize yaymaya çalışanlara karşı uyanık olacağız. Çeşitlilik içinde birliği sağlayan ve farklılıkları bir zenginlik olarak gören ülkeler, huzuru ve barışı sağlamıştır. Hedefimiz huzur ve barış ortamını kalıcı bir hale getirmektir. Asla eskiye dönmemeliyiz, dönemeyiz. STK ve Oda temsilcileri ile kanat önderlerinin görevlerini artırmalarını istiyoruz. Çözüm konusunda atılan adımları yok saymak ahlaki ve vicdani açısından kabul edilemez. Toplumsal sorunların çözümünde seçilmiş iradeye yardımcı olmak herkesin görevi olmalıdır" diye konuştu.

Vali Çelik ile Tuğgeneral Özcan, halkı selamlaması sırasında bir grup çocuk da onlara eşlik ederek, tören aracına eşlik etmesi, tören alanındakilerin gülümsemelere neden oldu. Resmi törende gaziler ve yöresel kıyafetli öğrenciler, bayram törenin yapıldığı Turgut Özal Bulvarı güzergahında yerini alırken, özel hareket timleri de çevredeki apartmanlarda sıkı güvenlik önlemi aldı.

MARDİN'DE SADE TÖREN

Valilik makamında tebriklerin kabulünden sonra Vali Mustafa Taşkesen, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Tugay Komutanı Tuğgeneral Celalletin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'ın katılımı ile Karayolları Bölge Müdürlüğü önündeki parkta devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Vali Taşkesen, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Törene katılan öğrenciler şiir okuması ve halk oyunları gösterisiyle devam eden tören, daha önce yapılan yarışlarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi 29 Ekim Karaman Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title