Haberler

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Çıkmaz Açıklaması

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde toplam 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde toplam 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Çıkmaz, yazılı açıklamasında, GAİB'in 2015 Ocak- Ağustos dönemine ilişkin ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Söz konusu dönemde gerçekleştirilen ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre azaldığını belirten Çıkmaz, "Birliklerimizce 2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde, 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde 5,1'lik düşüşle toplam 5 milyar 461 milyon 526 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır" ifadesini kullandı. Bu dönemde gerçekleştirilen ihracatta Ortadoğu ülkelerinin yüzde 60,1 payla ilk sırada yer aldığını aktaran Çıkmaz, bunu AB ve Afrika ülkelerinin izlediğini kaydetti.

Çıkmaz, dünyanın bir çok ülkesine ürün gönderdiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 2015 yılı Ocak - Ağustos döneminde toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ürün bazında ihracatımız değerlendirildiğinde halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur."

Gaziantep'in ağustos ayındaki ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 artarak 526 milyon 356 bin dolara çıktığını ifade eden Çıkmaz, en fazla ihracat yapılan sektörler arasında Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı,  tekstil ve ham maddeleri,  kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metallerin yer aldığını kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Avrupa Birliği Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title