Haberler

Güneydoğu 11 Ayın Sultanına Hazır

Güncelleme:

EKİP - Güneydoğu Anadolu bölgesinde onbir ayın sultanı ramazan ayına hazırlık heyecanı yaşanıyor.

Ramazana sayılı günler kala Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Bingöl, Batman ve Siirt'te valilikler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları özellikle yoksul ailelere yardım için çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Yardıma muhtaç vatandaşlara yönelik yürütülen çalışmaların ön plana çıktığı ramazanda, açılacak iftar çadırında her gün çok sayıda kişiye yemek dağıtılacak, iftar sonrası da aynı çadırlarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek. İhtiyaç sahibi ailelerin, yapılacak ayni ve nakdi yardımlarla ramazanı huzurlu bir şekilde geçirmeleri sağlanacak.

Bölgedeki bazı illerde sıcaklığın 40 dereceyi aşması sonucu ramazan ayında hazmı zor olan yağlı, şerbetli tatlılar yerine kurutulmuş gıdalarla hazırlanan hoşafların tercih edilmesi sonucu tezgahlarda kuru kayısı, dut, elma, üzüm bolluğu yaşanıyor.

- Diyarbakır

Diyarbakır İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, ramazan ayı münasebetiyle gerçekleştirilecek etkinliklerin ana temasının "hiç kimse, kimsesiz kalmasın bu ramazan ve her zaman" olduğunu söyledi.

Müftülükleri bünyesinde "Alo 190 Dini Danışma Çağrı Merkezi"nin ramazan ayı süresince haftanın her günü 09.00-23.00 saatlerinde hizmet vereceğini belirten Erdoğmuş, ramazan öncesinde camilerin ve müştemilatının temizlik ve bakımının yapıldığını, hoparlörlerin ses düzeyinin, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanmasının yapıldığını bildirdi.

Camilerde kadınların en uygun şartlarda ve huzur içerisinde ibadetlerini yapabilmeleri ve engellilerin gelebilecekleri camilerde gerekli tedbirlerin alındığını kaydeden Erdoğmuş, cami görevlilerinin, görev yerlerindeki yoksul aileler ile zengin aileler arasında "kardeş aile" uygulamasını başlatmalarının teşvik edileceğini aktardı.

Erdoğmuş, Suriye'de uzun süredir devam eden iç savaş nedeniyle ülkeye sığınan mültecilerin en başta barınma olmak üzere ihtiyaçlarını karşılamak için hayırsever vatandaşlardan giyecek, yiyecek, ilaç ve temel yaşam malzemeleri toplanılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışılacağını belirtti.

Diyarbakır İnsani Yardım Vakfı temsilciliğinden Veysi Çiçekli ise yetim çocuklara ve Suriyeli ailelere ramazan kolisi ve giyim yardımı yapılacağını, yetimlere iftar yemeği verileceğini söyledi.

Anadolu Gençlik Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin de 300'ün üstünde ramazan kolisini ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaklarını, şube hizmet binasında her pazartesi günü iftar programı düzenleyeceklerini söyledi.

Umut Kapısı Derneği Sıddık Furkan, ramazan ayı boyunca 5 bin mağdur aile yardım etmeyi hedeflediklerini, bu konuda çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de kentin 4 yerinde kurulacak iftar çadırında vatandaşlara ücretsiz yemek dağıtacak.

- Batman

Batman İl Müftü Vekili Abdurrahim İnanç, Ramazan ayı dolayısıyla çeşitli programlar hazırladıklarını belirterek, ramazan ayı boyunca her camide öğlen ve ikindi vakitlerinde mukabele yapılacağı, Müftülük vaizleri tarafından tüm camilerde vaaz programları düzenleyeceklerini söyledi.

Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, ramazan ayı boyunca hasta muayenesini gece de yapacak.

Batman esnafı da yaptığı hazırlıkla onbir ayın sultanına hazır. Ramazan ayına özel İran, Habeş, Kudüs, Tunus ve Medine olmak üzere 5 çeşit hurma ile müşterilerinin karşısına çıktıklarını belirten esnaf İrfan Turan da hurma fiyatlarının 15 ile 35 lira arasında değiştiğini belirtti.

Tulumba ve halka tatlısı ile iftar vakitlerinde müşterilerine hizmet vereceklerini anlatan esnaf Aziz Kılıç ise ramazana özel tatlıların kilogramını 6 liradan satacaklarını bildirdi.

Fırıncılık yapan Şerafettin Yüce de 350 gram pideyi 1 liradan satacaklarını, 8 yıldır sürdürdükleri ücretsiz ekmek dağıtma geleneğine bu yıl da devam edeceklerini aktardı.

Geçen yıl ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi ailelere 50 bin ekmek dağıttıklarını dile getiren Yüce, "Batman'da her geçen gün Suriye ve Afgan mülteci sayısında artış var. Bundan dolayı bu yıl 100 bin ekmek dağıtmayı hedefliyoruz" dedi.

-Mardin

Mardin Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Metin Bayram, kayıtlarında dosyası bulunan 3 bin dolayında vatandaşa 100 liralık alışveriş çeki vereceklerini kaydetti.

Kentteki binden fazla Suriyeli aileye de çeşitli gıda kolilerinin verileceğini ifade eden Bayram, yardıma muhtaç vatandaşlara yardım etmek isteyen hayırseverlerin başvurmaları durumunda, yardımlarını muhtaç vatandaşlara dağıtmada aracılık edeceklerini belirtti.

İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun da merkez, mezra ve köyler dahil olmak üzere bütün camilerde ramazan ayı hazırlığını sürdüklerini, bütün camilerin temizlendiğini, minarelerin ışıklandırılacağını ve mahya asılacağını söyledi.

Coşkun, asgari ücret, geçim standardı, bir günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak sadaka-i fıtır miktarının en az 10 lira olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Gazan ise ramazan ayında pide ve ekmeğe zam yapılmayacağını, 250 gram sade pidenin 75 kuruştan, 500 gram susamlı pidenin fiyatının ise 1,5 liranın üzerine çıkmayacağını belirtti.

Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Emin Irmak, ramazan ayının yaklaşması üzerine iftar çadırları yerine muhtaç sahibi insanlara "ramazan paketi" adı altında yaklaşık 3 bin aileye gıda yardımında bulunacaklarını söyledi.

"İftar çadırını açmayı düşündük, ancak halkımızın her kesimine ulaşma imkanı olamayacağını düşündük. Muhtaç insanların çadırlara gelme olanağı daha zayıftır. Bu nedenle biz ramazan paketi yapma kararı aldık" diyen Irmak, Ramazan bayramı öncesinde de giyim yardımını yapacaklarını bildirdi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve zabıta ekipleri de Ramazan ayı boyunca denetimlerin sıklaşacağını kaydetti.

Evlerde yapılan ramazan hazırlıklarının yanı sıra toplu yemek veren lokantalar ve otellerde de Ramazan ayına özel yemek çeşitleri ve fiyatları hazırlandı. Lokanta ve otellerde toplu iftar yemeklerinin fiyatlarının geçen yıla oranla fazla bir değişiklik göstermediği bildirildi.

- Siirt

Siirt Vali Yardımcısı Mustafa Pala, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere çeşitli yardımlarda bulunulacağını söyledi.

Ailelere gıda yardımının yanında maddi yardımların da yapılacağını belirten Pala, gıda yardımlarıyla beraber ailelerin ramazan ayını daha rahat bir şekilde geçirebilmeleri amacıyla maddi yardımlarının da olacağını bildirdi.

Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Belkiza Beştaş Epözdemir de ramazan ayı başında ilde geleneksel hale gelen Melede Ateşi'nin yakılacağını bildirdi.

Ramazan ayında iftar çadırı açmayı planladıklarını ifade eden Beştaş, "Bu mübarek ayda ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmak için çeşitli çalışmalarımız olacak. İftar çadırını kurmayı planlamakla birlikte, ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" diye konuştu.

İHH İnsani Yardım Vakfı Siirt Şube Başkanı Murat Coşar ise 2 bin 500 kişiye hizmet verecek gezici iftarın tırının 11 Temmuz'da Siirt'e geleceğini anlatarak, bu çalışmanın yanında ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yapacaklarını kaydetti.

- Bingöl

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Ortaokulu bahçesinde 500 kişilik iftar çadırı kurulacağını ve ramazan ayı boyunca da 3 günde bir Hükümet Konağı önünde tiyatro gösterisi yapılacağını söyledi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Bingöl Müdürü Yunus Bulmuş da yardıma muhtaç 2 bin aileye nakdi yardım yapılacağını belirterek, ramazan boyunca da hayırsever iş adamlarıyla muhtaç ailelerin sofrasına konuk olacaklarını ifade etti.

Kızılay Bingöl Şube Başkanı Mehmet Savaş ise bu yıl 210 aileye günlük sıcak yemek dağıtımı yapılacağını, 500 aileye de kuru gıda yardımı yapılacağını belirtti.

- Şırnak

Şırnak Belediyesinin, ramazan ayı boyunca 1 mahalleye belediyenin konferans salonunda yemek vereceği bildirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Şırnak Mardin Bingöl Batman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title