Haberler

Güney Sudan'ın Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Machar, Dkc'ye Sığındı

BİRLEŞMİŞ BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, ülkeden ayrılan Güney Sudan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne (DKC) sığındığını söyledi.

BİRLEŞMİŞ BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, ülkeden ayrılan Güney Sudan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne (DKC) sığındığını söyledi.

Haq, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Machar'ın eşi ve diğer 10 kişi ile birlikte DKC - Güney Sudan sınırına yakın bir bölüme geldiğini, grubun buradan BM DKC misyonu (MONUSCO) yardımıyla daha güvenli bir bölgeye nakledildiğini kaydetti.

Machar'ın şu anda DKC yetkililerinin korumasında olduğunu belirten Haq, eski cumhurbaşkanı yardımcısının bulunduğu yeri ise açıklamayacaklarını bildirdi.

Haq, Machar'a tıbbi destek de dahil insani yardım sağlandığını söyledi ancak Machar'ın ne tür bir tıbbi yardım aldığını ve yaralı olup olmadığını açıklamadı.

Güney Sudan'da muhaliflerin lideri konumundaki eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın, önceki gün ülkeyi terk ettiği öğrenilmişti.

Machar, Güney Sudan'da 8 Temmuz'daki çatışmaların ardından başkent Cuba'yı terk etmişti. Muhalif lider Machar'dan boşalan Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı görevine bir süre önce eski Madencilik Bakanı Taban Deng Gai getirilmişti.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sözcü Sudan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title