Haberler

Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan Dışişleri Bakanı Benjamin, hükümet ile silahlı muhalifler arasında yürütülen barış müzakerelerinin uzatılması gerektiğini belirtti.

Güney Sudan Dışişleri Bakanı Barnaba Benjamin, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) arabuluculuğunda Güney Sudan hükümeti ile silahlı muhalifler arasında yürütülen müzakerelerin uzatılması gerektiğini belirtti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'ın davetlisi olarak Kahire'de bulunan Benjamin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Taraflar halen bir sonuca varmak için görüşmeye devam ediyorsa bu onlara vakit vermek gerektiğini gösterir" dedi.

Çözümün askeri değil siyasi olması gerektiğine işaret eden Benjamin, "Müzakereler halen devam ediyor. Barış sürecinde anlaşmaya varmak için önceden zaman belirleyemezsiniz. Bu 2 günde de gerçekleşebilir 6 ayda da" diye konuştu.

Benjamin, hükümetin muhaliflerle yaşanan sorunu çözünceye kadar müzakerelere devam etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Machar yeni hükümette görev alabilir

Geçici hükümetle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Benjamin, tarafların anlaşmaya varması durumunda Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in eski yardımcısı Riek Machar'ın hükümette görev alabileceğini söyledi.

Benjamin, "Geçici hükümette görev almak Machar'ın vereceği bir karar, bunun gerçekleşmesi bir sorun teşkil etmez. Ancak muhaliflerin Cuba'ya gelip yeni hükümette görev alabilmesi için öncelikle barış anlaşmasını imzalamamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

Mayardit'in 2015 seçimlerinde aday olacağını belirten Benjamin, Machar'ın da "devlet içinde bir numaralı adam olmak istiyorsa" seçimlerde aday olması gerektiğini kaydetti.

Benjamin, Cumhurbaşkanı Mayardit'in, barıştan yana tavır sergilemesi durumunda Machar'la yüzyüze görüşmekten çekinmeyeceğini ifade etti.

Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 23 Ocak'tan bu yana IGAD arabuluculuğunda Güney Sudan hükümeti ile muhalifler arasında görüşmeler yapılıyor. IGAD'ın 25 Ağustos'ta düzenlenen zirvede taraflara verdiği 45 günlük süre 9 Ekim Perşembe günü sona eriyor. - Güney Sudan

Kaynak: AA / Güncel

Kahire Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title