Haberler

Güney Sudan'daki Çatışmalar

Güney Sudan hükümeti, Afrika Birliği'nin (AU), ülkedeki çatışmalar nedeniyle Cuba'da, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri görevlendirilmesi çağrısını reddetti.

Güney Sudan hükümeti, Afrika Birliği'nin (AU), ülkedeki çatışmalar nedeniyle Cuba'da, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri görevlendirilmesi çağrısını reddetti.

Hükümet, ülkede yabancı askerlerin görevlendirmesi çağrısına karşı protesto düzenledi.

Protestoya katılan yüzlerce kişi, yabancı askerlerin Güney Sudan'da görev yapmaya çağrılmasına karşı çıktı.

Gösteriyi düzenleyenlerden Ajongo Ajongo, uluslararası toplumun Güney Sudan'a asker getirmesi halinde onlarla savaşacaklarını söyledi.

Ajongo, "Böyle bir durumda Güney Sudan, Afganistan'dan daha kötü bir yer olacak. Barış bırakın bizden gelsin. Bize bazı şeyleri dayatmayın." ifadelerini kullandı.

Ordu Sözcüsü Lul Ruai Koang da ülkede siyasi otoritenin yetkilendirmediği herhangi bir dış güce karşı direniş göstereceklerini belirtti.

Ruanda'da bu hafta düzenlenen 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'nde, Güney Sudan'da 12 bin BM Barış Gücü askeri görevlendirilmesi çağrısı yapılmıştı.

Devlet Başkanı Yardımcısı ve isyancıların eski lideri Riek Machar'ın sözcüsü James Gatdet Dak, Machar'ın, başkent Cuba'nın korunması için üçüncü bir güç çağrısı yaptığını açıklamıştı. Dak, evinin Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri tarafından bombalanmasının ardından kaçan Machar'ın, başkentte üçüncü bir güç görevlendirilmediği sürece geri dönmeyeceğini bildirmişti.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, Devlet Başkanı Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi yaşamını yitirmişti. BM ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini açıklamıştı.

Taraflar, 11 Temmuz'da ateşkes ilan etmişti.

Ülke, 2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan'dan ayrılma kararı almış ve 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilan ederek BM ve Afrika Birliği (AU) üyesi olmuştu.

Güney Sudan, Devlet Başkanı Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı darbe teşebbüsü ile suçlayarak görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, AU ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleri sonucunda, Mayardit hükümetine bağlı emniyet güçleri ile Machar taraftarı silahlı muhalif gruplar, 17 Ağustos 2015'te "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören anlaşmayı imzalamıştı. Anlaşmanın uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, "hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu" olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Afganistan Afrika Sudan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title