Haberler

Güney Sudan'da İsyancıların Lideri Machar, Dkc'de Tedavi Altında

Güney Sudan'da isyancıların lideri Riek Machar'ın başkent Cuba'dan kaçışı sırasında yaralandığı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı bir hastanede tedavi gördüğü bildirildi.

Güney Sudan'da isyancıların lideri Riek Machar'ın başkent Cuba'dan kaçışı sırasında yaralandığı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı bir hastanede tedavi gördüğü bildirildi.

Güney Sudan cumhurbaşkanının eski yardımcısı Machar'a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, ülkesinde 8 Temmuz'daki çatışmaların ardından başkent Cuba'yı terk eden Machar, kaçışı sırasında Güney Sudan'da hükümete bağlı helikopterler tarafından düzenlenen hava saldırısında ağır yaralandı.

Machar'ın DKC'de BM'ye bağlı bir hastanede tedavi gördüğü, şu an durumunun iyileşmeye başladığı ifade edildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesine (IGAD) üye ülkelerden bazı bakanların Machar'ı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiği ve son gelişmelerle alakalı görüşmeler yaptığı aktarıldı.

Konuyla alakalı resmi makamlardan açıklama yapılmadı.

Machar'ın Cuba'dan kaçış hikayesi

Öte yandan kaynaklar, Machar'ın başkent Cuba'dan kaçışı hakkında bilgi verdi.

Kaynaklar, Cuba'daki çatışmaların ardından başkentte 3 gün saklanan Machar'ın bu süreçte kaçışıyla ilgili hazırlıkların tamamlandığını ve yolların güvenliğinin sağlanmasının ardından harekete geçtiğini aktardı.

Kaçışı esnasında kendisine bağlı askeri güçlerin yardım ettiğini ifade eden kaynaklar, ancak bazı adamlarının Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit tarafına geçmesi ve Mayardit'e bağlı bazı kişilerin de muhaliflerin arasına sızmasının kaçış sürecini zorlaştırdığını belirtti.

Yönetimin, havaalanları ve hava sahasını kontrol altına alması nedeniyle zorlu bir süreçten geçen Machar'ın kamufle olduğu ve kaçışıyla ilgili hükümete yanlış istihbari bilgiler aktarıldığı ifade edildi.

Machar yanlılarının, kendisi hakkında istihbarat birimlerine kasıtlı olarak Etiyopya'ya kaçacağı yönünde yanlış bilgiler sızdırarak hedef saptırdığı, bunun üzerine hükümetin binlerce askeri Etiyopya ve Sudan sınırına yönlendirdiği kaydedildi.

"Kaçış, BM, ABD ve Kenya'nın yardımıyla"

Cuba'da bir süre saklanan Machar'ın DKC, Uganda ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile sınırı olan Ekvatorya Bölgesi'ne gittiği, oradan da eşi ve yanındaki 14 kişi ile sınırı geçerek DKC'nin Goma kentine ulaştığı belirtildi.

Machar'ın kaçış operasyonunun, 500 ila 1000 kişinin katılımıyla, BM'nin koordinasyonuyla ve ABD ile Kenya'nın yardımıyla gerçekleştiğini iddia eden kaynaklar, bu süreçte iletişimin uydu telefonları ile sağlandığını aktardı.

Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. IGAD gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Çatışmaların ardından isyancıların lideri, Cuba'dan ayrılarak bilinmeyen bir yere giderken, BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, 18 Ağustos'ta yaptığı açıklamada Machar'ın, eşi ve diğer 10 kişi ile DKC'ye sığındığını belirtmiş, ancak bulunduğu bölge hakkında bilgi vermemişti.

Kaynak: AA / Güncel

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler Etiyopya Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title