Haberler

Güney Marmara Gıda Kümesi Çalıştayı Yapıldı

Güney Marmara Gıda Kümelenmesi, projesi kapsamında kurulan Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği tarafından çalıştay düzenlendi.

Güney Marmara Gıda Kümelenmesi, projesi kapsamında kurulan Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği tarafından çalıştay düzenlendi. Çalıştayda konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Balıkesir'de ilk kümelenme örneğini Organize Sanayi Bölgemiz'de marangozlar ile birlikte yaptığımız çalışmada gördük. Organize Sanayi Bölgemizde Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi, Türkiye'nin sayılı ağaç ürünleri sanayisini, suntasını, laminantını bir çok mobilya için gerekli olan malzemeyi üretiyor. Tabi hemen mobilyacısı ve ağaç işi yapanların hepsi orada toplanıyor" dedi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) öncülüğünde, Balıkesir ve Çanakkale Sanayi-Ticaret Odalarının iştirakçi olduğu "Güney Marmara Gıda Kümelenmesi", projesi kapsamında kurulan Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği tarafından çalıştay düzenlendi. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'unda katıldığı GMKA Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya Portekiz'den İnovCluster Gıda Kümesi yöneticileri de geldi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek yaptı. GMKA kuruluş amacı ve Gıda Kümesi çalışmaları hakkında bilgiler veren Özek ardından, Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özdamar söz aldı.

Kümelenme çalışmaları hakkında bilgi veren Özdamar, üretimde kümelenme faaliyetleri ile ekonomiye katkı hakkında konuştu. Daha sonra IvonCluster Gıda Kümesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Luis Pinto de Andrade söz alarak yapılan ortak çalışmalar hakkında bilgiler sundu. Andrade, Balıkesir'in ciddi bir gıda endüstrisi potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Güney Marmara Gıda Kümesi ile işbirliğinin rekabet gücünü arttıracağını belirtti.

Çalıştay'da bir konuşmada Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'da bir konuşma yaparak, Organize Sanayi Bölgesinde marangozların kümelenmeye örnek olacağını belirtti.

Başkan Uğur konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Güney Marmara Gıda Kümesi Projesi'nin ortağı olan ve Portekiz'in CasteloBranco Kentinden şehrimize çalışma ziyaretine gelmiş olan InovCluster heyetine şehrimize ve Türkiye'ye hoş geldiniz diyor, çalışma ziyaretinin ikili ilişkilerimiz, karşılıklı işbirliği ve ticaret hacmi bakımından faydalı olmasını ümit ediyorum. Balıkesir'imiz gıda sektöründe bir markadır. Etimiz ile, sütümüz ile, pirincimiz ile, sebzemiz ve meyvemiz ile Türkiye'yi besleyen illerden bir tanesi. Kümelenmede çok önemli. Biz bunun ilk kümelenme örneğini Organize Sanayi Bölgemiz'de marangozlar ile birlikte yaptığımız çalışmada gördük. Organize Sanayi Bölgemizde Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi, Türkiye'nin sayılı ağaç ürünleri sanayisini, suntasını, laminantını bir çok mobilya için gerekli olan malzemeyi üretiyor. Tabi hemen mobilyacısı ve ağaç işi yapanların hepsi orada toplanıyor. İnşallah Organize sanayi Bölgesi'nde keresteciler, marangozlar, mobilyacıların toplanması ile marangozların kümelenmesi olacak"

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde arazi alarak yatırım yapacak olan Alman firmanın da kompozit alanında kümelenme oluşturacağını söyleyen Başkan Uğur, "Tabi bu kümelenmeyi biz Almanya'dan gelecek yatırımcı ile kompozit üretiminde de yaşayacağımıza inanıyorum. Kompozit üretiminde de, kompozit malzemeden üretim yapanların hepsi Balıkesir'de kümelenme yapacak. Aynı şekilde Bandırma'da düşündüğümüz organize sanayi bölgesi ve liman ile birlikte kimya sanayinin ve metal sanayinin kümelendiği bir organize sanayi bölgesi kuracağız. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Balıkesir'de tarım ve hayvancılık önde olduğu için yeni Sebze ve Meyve Halimiz yapıyoruz. Zeytin üreticisine destek veriyoruz. Zeytin sineği ile yaptığımız mücadele 825 bin dekar alanda devam ediyor. Et ile ilgili yeni kurduğumuz 11 mezbaha insanlarımıza daha sağlıklı beslenmesi için önemli bir yatırım, onun yanında tohum seleksiyon makinesinden, buzağı kümesine ve süt tankına kadar Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız yatırımlar var" diye konuştu.

Balıkesir'in 20 ilçesinde süt ve süt ürünleri üreten işletmeler olduğuna dikkat çeken Başkan Uğur, Büyükşehir olarak peynir kitabı hazırlattıklarını belirtti. Peynir kitabının hazırlanması ardından peynir fuarı düzenlemek istediklerini kaydeden Uğur, "Bir diğer çalışmamızda Balıkesir süt, süt ürünlerinde. 20 ilçesinde peynir üreten bir şehir. Bir peynir kitabı hazırlatıyoruz. Balıkesir'deki geleneksel ve endüstriyel olarak peynir üreten firmaları ziyaret ediyoruz. Ne çeşit ürünler yapılıyor, bu kitap haline getirilecek ve bunu çalıştay ile tüm Türkiye ve dünyaya tanıtacağız. İnşallah yeni kongre merkezi ile 2017 yılında faaliyet geçmesi ile peynir fuarı ile Fransa'nın Rotvelt kasabasındaki gibi bir fuar yapalım istiyoruz. Hem kitabımızı hem de peynirimizi tanıtalım ve marka yapalım" dedi.

Başkan Uğur'un ardından Vali Ersin Yazıcı'da bir konuşma yaparak katılımcılara Balıkesir hakkında bilgiler sundu. Konuşmaların ardından Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, GMKA Genel Sekreteri Kasım Özek ve Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler tarafından Portekizli misafirlere hediyeler verildi. Hatıra fotoğrafının çektirilmesi ardından çalıştaya devam edildi. Çalıştaya ilçe belediye başkanları, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile işadamları katıldı. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Edip Uğur Balıkesir Türkiye Marmara Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title