Haberler

Güney Kore ve ABD'den Ortak Tatbikat

Güney Kore ve ABD'nin, 12 gün sürecek yıllık ortak tatbikatı başladı.

Güney Kore ve ABD ordularından yapılan açıklamada, tatbikata 50 bini Güney Kore'den, 25 bini ABD'den toplam 75 bin askerin katıldığı belirtildi.

"Ulchi Özgürlük Gardiyanı (Ulchi Freedom Guardian)" adı verilen, 12 gün sürecek tatbikatın büyük ölçüde bilgisayar simülasyonu destekli olacağı ifade edildi.

Kuzey Kore Genelkurmay Başkanlığı, tatbikatla ilgili olarak, kendi topraklarına yönelik herhangi bir saldırganlık belirtisi göstermeleri halinde Seul ve Washington'ı, "Kore tarzı önleyici nükleer saldırı yoluyla küllerinden bir yığına döndüreceği" tehdidinde bulundu.

Pyongyang devlet ajansında yer alan habere göre Kuzey Kore yönetimi, ülkenin "ilk vuruş" birimlerinin, tatbikata katılan Güney Kore ve ABD güçlerine yönelik misilleme saldırısı düzenlemeye hazır olduğunu bildirdi.

"Savunma amaçlı"

Güney Kore Birleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise ABD ile tatbikatların tabiatı gereği savunma amaçlı olduğu belirtilerek, Kuzey'in açıklamalarıyla ilgili duyulan üzüntü ifade edildi.

Güney Kore ordusu, perşembe günü Kuzey Kore sınırı yakınlarında bugüne kadarki en fazla sayıda topçu silahının kullanıldığı askeri tatbikatını düzenlemiş, Kuzey Kore sınırı boyunca konuşlandırılan 300 topçu sisteminden aynı anda atış yapılmıştı. Kuzey Kore ordusundan herhangi bir karşılık gelmediğini belirten yetkililer, tatbikatın, geçen yıl sınır bölgesinde iki Güney Koreli askerin bacaklarını kaybettiği mayın patlamasıyla aynı zamana denk geldiğine işaret etmişti. Askeri yetkililer, ülkenin düzenli aralıklarla gerçek mermi kullanarak tatbikat yaptığını ancak son tatbikatta şimdiye kadarki en fazla sayıda topçu silahının kullanıldığını ve bütün cephe alanlarından aynı anda yapılan ateşlemenin diğer tatbikatlardan farklı olduğunu söylemişti.

Güney Kore ve ABD, bugüne kadarki en geniş katılımlı askeri tatbikatını mart ayında düzenlemişti. "Operasyon Planı (OPLAN) 5015" olarak adlandırılan ve nisan ayının sonuna kadar süren tatbikatta 300 bini Güney Kore, 15 bini ABD'den toplam 315 bin asker yer almıştı.

Öte yandan, Güney Kore, ABD ve Japonya, haziran ayı sonunda Büyük Okyanus'ta ilk kez ortak füzesavar tatbikatı yapmış, ABD ordusu tarafından yayımlanan açıklamada, Büyük Okyanus'ta düzenlenen "Pasifik Ejderhası" adlı tatbikatın üç ülke arasında var olan güçlü ilişkileri daha da geliştireceği vurgulanmıştı.

Tatbikatı "askeri provokasyon" olarak niteleyen Pyongyang hükümeti, KCNA resmi haber ajansında yayımladığı mesajda, "Kuzey Kore, ülke güvenliğine tehdit oluşturan düşman güçlerine karşı balistik ve nükleer silah çalışmalarını sürdürecektir." ifadelerini kullanmıştı.

Kuzey Kore, 1950'de Kore Yarımadası'nın kuzeyini ve güneyini birleştirmek için güneye saldırmıştı. Çin'in Kuzey Kore'ye destek verdiği savaş, 27 Temmuz 1953'te imzalanan ateşkesle sona ermişti. Taraflar arasında barış anlaşması yapılmadığı için iki Kore teknik olarak hala savaş durumunda sayılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Kuzey Kore Güney Kore Pyongyang Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title