Haberler

Güney Kıbrıslı Rumlar Yarın Sandık Başına Gidiyor

Güney Kıbrıs Rum kesiminde seçmenler, yarın Rum meclisinin yeni 56 üyesini belirlemek için sandık başına gidecek.

Güney Kıbrıs Rum kesiminde seçmenler, yarın Rum meclisinin yeni 56 üyesini belirlemek için sandık başına gidecek.

Kayıtlı toplam 542 bin 915 seçmenin bin 149 sandıkta oy kullanacağı seçimlerde oy verme işlemi saat 07.00'da başlayacak ve 18.00'da sona erecek.

Seçime katılan 12 partinin aldıkları oylara ilişkin sonuçların saat 23.00'a doğru açıklanması bekleniyor.

Güney Kıbrıs'taki yaklaşık 600 Kıbrıslı Türk'ün de oy kullanacağı seçimlerde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan 271 Rum için ise ayrı özel bir seçim sandığı oluşturuldu.

Ada dışında bulunan 14 binin üzerinde Rum seçmen ise Yunanistan'da Atina, Selanik ve Patra kentlerinde ve İngiltere'nin başkenti Londra'da kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek. Seçimler sonucunda belirlenecek yeni meclis, Eylül'de görevi teslim alarak 5 yıl görev yapacak.

Seçimlere Çalışan Halkın Yükselen Partisi (AKEL) – Sol Parti – Yeni Güçler, Dayanışma Hareketi (KA), Demokrat Parti (DİKO), Demokratik Seferberlik (DİSİ), Sosyal Demokratlar Hareketi (EDEK), Ulusal Halk Cephesi (ELAM), Çevreciler Hareketi (KOSP)-Vatadaşların Dayanışması, Toplumsal Bayrak Hareketi (KKS), Kıbrıs Hayvanları İçin Parti, Adalet Mücadelecileri Örgütü (OAD), Halkın Nefesi (PNOİ) ve Vatandaşların İttifakı partileri katılıyor.

- Rekor sayıda aday

Güney Kıbrıs'ta Pazar günü yapılacak seçimlerde Rum meclisindeki 56 sandalye için 12 partiden ve parti ittifaklarından 488 ve 5 bağımsız olmak üzere toplam 493 aday yarışacak.

Milletvekili adayı olmak için 500 avroluk harç ödeyen adaylar, seçim bölgelerindeki geçerli oyların üçte 1'ini almaları durumunda bu parayı geri alacak.

Milletvekili adaylarının yaklaşık yüzde 20'si kadınlardan oluşuyor.

Mecliste 3 dönem görev yaptıktan sonra siyasetten ayrılan 14 eski milletvekiline yönetim tarafından toplam 2,5 milyon avro tazminat ödenecek.

Seçim günü Güney Kıbrıs'ta bin 500 polis görev yapacak. Bunların büyük bölümü seçim merkezlerinde ve sandıkların korunmasında görevlendirilecek.

- Seçim sistemi

Rum kesiminde nisbi seçim sistemine göre yapılan seçimlerde, partilerin meclisteki sandalye sayısı iki tasnifte belirleniyor. Seçim bölgelerinde kullanılan geçerli oy oranına göre belirlenen seçim barajını geçen partilere oransal olarak birinci tasnifte milletvekili çıkarma hakkı tanınıyor. Geriye kalan sandalyeler küçük partilerin de katıldığı iki aşamalı ikinci tasnifte kademeli dağıtılıyor.

Seçim barajını aşamayan küçük partilerin ikinci tasnife katılabilmesi için geçerli oyların en az yüzde 3,6'sını alması gerekiyor. İki partili ittifaklar için yüzde 10, ikiden fazla ittifaklar için ise yüzde 20'lik baraj öngörülüyor. Bağımsız milletvekili adaylarının meclise girebilmesi için seçim bölgelerindeki geçerli oy sayısına göre belirlenen seçim barajını aşma şartı bulunuyor.

Güney Kıbrıs Lefkoşa, Lemesos, Ammohostos, Larnaka, Paf ve Kirinya bölgeleri olmak üzere 6 seçim bölgesine bölünüyor. Her seçim bölgesi için farklı renkte oy pusulası kullanılıyor.

- Seçimlerin maliyeti 6 milyon avro

Öte yandan Pazar günü yapılacak seçimlerin toplam maliyetinin yaklaşık 6 milyon avro olduğu bildirildi.

Rum medyası, seçim süreci için yapılan harcamaların 3,5 milyon avro civarında bulunduğunu, siyasi partilere ise seçim nedeniyle 2,5 milyon avro mali destek yapıldığını duyurdu. Milletvekili adaylarının seçim harcamalarının ise 30 bin avro olarak sınırlandırıldığı belirtildi

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güney Kıbrıs Yunanistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title