Haberler

Güney Çin Denizi'ndeki Gerilim

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de, BM Daimi Tahkim Mahkemesinin Pekin aleyhine verdiği Güney Çin Denizi kararına destek yürüyüşü için bir araya gelen onlarca kişinin polis tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Yerel medya kaynakları, Vietnam'ın sembol noktalarından Hoam Kiem Gölü civarında toplananların, gösteriye başlamadan gözaltına alındıklarını duyurdu.

Hanoi merkezli No-U grubu tarafından organize edildiği belirtilen protesto gösterisi öncesi, bölgedeki geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Vietnam'ın iktidardaki komünist partisi, "ülkede herhangi bir karışıklığa mahal vermemek adına" gösterilere karşı gösterdiği sert müdahaleleriyle biliniyor.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın hak iddia etmesi nedeniyle bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.?

Filipinler, 2013'te BM Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı. Lahey'de bulunan mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıtın bulunmadığı belirtilmişti.

Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Çin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti. Bölgedeki çıkarlarını korumakta kararlı olduğunu açıklayan Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Liu Zhenmin, buradaki adaların Çin'in doğal toprakları olduğunu savunarak, güvenliklerine tehdit algılamaları halinde bu sular üzerinde hava savunma hattı ilan edebileceklerini bildirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Filipinler Vietnam Pekin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title