Haberler

Güney Afrika Değerli Taşları İstanbul'da İşlenecek

Güney Afrika'nın Northern Cape Eyaletinde bulunan Kimberley Elmas Madeni'nden çıkarılan elmaslar, İstanbul'da açılacak elmas kesim ve cilalama atölyelerinde işlenecek.

İstanbul Mücevher Fuarı'nda (İstanbul Jewelry Show) Güney Afrika'nın Norhern Cape Eyaleti'nin Maliye, Ekonomik Kalkınma ve Turizm Bakanı John Block ve İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler tarafından imzalanan işbirliğiyle Northern Cape Eyaletinde bulunan Kimberley Elmas Madeni'nden çıkarılan elmaslar, İstanbul'da açılacak elmas kesim ve cilalama atölyelerinde işlenecek.

Block, Türkiye ekonomisindeki gelişime dikkati çekerek işbirliğinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

İKO Başkanı İşler ise işlenmemiş değerli taş ithalatında vergilendirme problemi sebebiyle sorunlar yaşayan mücevher sektörünün, torba yasa kapsamında yurt dışından işlenmemiş olarak gelen değerli taşlara uygulanan ÖTV'nin kalkmasıyla sektör hacmini ve istihdam alanını genişlettiğini söyledi.

Anlaşmayla elmas madenciliği ve altın konusunda dünyanın önde gelen ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'nden çıkarılan elmasların İstanbul'da işlenmeye başlanacağını belirten İşler, şöyle konuştu:

"ÖTV yükünü üzerinden atan mücevher sektörünün bu önemli anlaşmayla büyük gelişme kaydedeceğine inanıyoruz. Türkiye'nin sahip olduğu ve yüzyıllardır süregelen mücevher imalat yöntemleriyle Kimberley şehrinin elmas kesme ve parlatma konusundaki bilgi ve tecrübeleri, eğitim ve teknoloji yöntemleriyle birbirlerine transfer edilecek. İstihdama da önemli katkı sağlayacak bu anlaşma ile İstanbul'da açılacak atölyelerde yaklaşık 100 bin kişi çalışacak."

İmza törenine İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç ve Türk kuyumculuk sektörü paydaşları katıldı. Fuarda bulunan yabancı ülke satın alma heyeti temsilcilerinin de törene ilgi gösterdiği görüldü.

İstanbul Jewelry Show

Bu yıl 15 Mart Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak İstanbul Jewelry Show'a Portekiz'in ünlü kalecisi Vitor Baia ve eşi Andrea da katıldı.  Rihanna ve Beyonce gibi starlara mücevher üreten Messika'nın 60 karatlık paha biçilemeyen pırlanta gerdanlığı ilgi çekerken, gerdanlık Andrea Baia tarafından fuarda takıldı.

Çok sıkı güvenlik önlemleri altında İstanbul'a getirilen gerdanlık, Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) standında kısa süreyle sergilendi.

MİB Başkanı Ayhan Güner, "Her fuarda mücevher sektörünün gücü ve ihracatı artıyor, küresel rekabet gücü gelişiyor. Bu fuarda da amacımız ihracatı desteklemek. Ne gerekiyorsa yaptık ve yapacağız" değerlendirmesini yaptı.

Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş de İstanbul Mücevher Fuarı'nın önceki yıl 1 milyar dolara ulaştığı söylenen değerli taş sektörü cirosunu yukarıya doğru taşıyacağını, fuara olan ilginin her yıl arttığını söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Güney Afrika Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title