Haberler

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Malefane Açıklaması

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, "Terörist saldırılarda Türkiye'nin yanında olduğumuzu, onlara omuz omuza destek vereceğimizi bildirmek istiyorum" dedi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, "Terörist saldırılarda Türkiye'nin yanında olduğumuzu, onlara omuz omuza destek vereceğimizi bildirmek istiyorum" dedi.

Malefane ve beraberindeki heyet, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ı ziyaret etti.

Ziyarette, İzmir'e ilk kez geldiğini ifade eden Malefane, kenti Türkiye için önemli bir bölge olarak değerlendirdiklerini belirtti.

İki ülke arasındaki ticari ilişkileri değerlendirdiklerinde İzmir'in kendileri için önemli olduğunu dile getiren Malefane, "Yakın gelecekte Cumhurbaşkanımız Zuma'nın da İzmir'e gelip bu ilişkileri geliştirme fırsatı olacağına inanıyoruz. Şu an Güney Afrika'da kışa giriş var. İnşallah sizler de Valilik olarak oraya gidip görme şansı bulursunuz. Bu nazik davetinizden, burada sizinle vakit geçirip tanışmaktan dolayı onur duyduk. İlişkilerimizin güçlenerek devam etmesini arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.

Türklerle tarihe dayanan ilişkileri olduğunu ifade eden Malefane, Türkiye'nin Güney Afrika'nın gelişmesinde çok büyük rol oynadığını belirttı. Malefane, "Türk insanları, yardımlarında ve diğer alanlarda bize öncülük ettiler. Hem ikili ilişkilerde, hem de diğer uluslarla olan ilişkilerde Türkiye ile ilişkimiz önemli rol oynadı." dedi.

Terörizm konusunda Türkiye'nin yanında olduklarını vurgulayan Malefane, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye içinde veya Türkiye dışında herhangi bir terörist atağında Türkiye'nin yanında olduğumuzu, onlara omuz omuza destek vereceğimizi bildirmek istiyorum. Türkiye'de son dönemde gerçekleşen bu terörist saldırılardan dolayı taziyelerimizi sunmayı da borç bilirim. Çok üzgün olduğumuzu, farklı yerlerde gerçekleşen bu terörist saldırılarda sizlerin yanınızda olduğumuzu bildirmek isterim. Güney Afrika'nın barışın yanında olduğunu bilmenizi isterim."

"Teröre karşı ortak bir duruş olmalı"

Ziyaretten çok memnun olduğunu kaydeden İzmir Valisi Toprak da terörizmin küreselleştirildiği noktada tüm ülkelerin ortak mücadele gücünü açık ve net göstermeleri gerektiğini söyledi.

"Terörün hiçbir şekilde adres sormadığını" herkesin bilmesi gerektiğini belirten Toprak, şöyle konuştu:

"Çünkü zaman zaman teröre karşı bir takım desteklerin de yürütüldüğünü biliyoruz. Ama daha sonra desteklerin, o destek verenleri de etki altına ve hedefi altına aldığını biliyoruz. Onun için teröre karşı ortak bir duruş olmalı. Nereden gelirse gelsin kınamak gerekiyor. Şüphesiz ki Güney Afrika ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ilişkilerin geçmişe dayandığını siz de ifade ettiniz, ben de ifade etmek istiyorum."

Toprak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,4 milyar dolar civarında olduğunu söyleyerek "Ama bu rakamın yetersiz olduğunu da ifade etmek istiyorum. Bu manada gerek Türkiye'de, gerekse de İzmir bölümünde ticaret hacminin artırılması noktasında katkı koyacağımızı ve bu noktadaki iş birliğimizi ileriye götüreceğimizi düşünüyorum" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Toprak Güney Afrika İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title