Haberler

Güneş Yanıklarında Deri Kanseri Tehlikesi

Prof. Dr. Nilgün Şentürk, vücutta oluşan güneş yanıklarının derinin erken yaşlanması, lekelenme ve deri kanserleri gelişimine neden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nilgün Şentürk, vücutta oluşan güneş yanıklarının derinin erken yaşlanması, lekelenme ve deri kanserleri gelişimine neden olduğunu söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Şentürk, güneş yanıkları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yaz ayında deri sorunlarının başında vücutta oluşan güneş yanıklarının geldiğini dile getiren Prof. Dr. Nilgün Şentürk, "Güneş ışınlarının D vitamini sağlaması gibi yararlı etkisinin yanında güneş yanığı, ilaca bağlı döküntüler, altta yatan ışığa duyarlı hastalıklarda şiddetlenme, derinin erken yaşlanması, lekelenme ve deri kanserleri gelişimine neden olmaktadır. Güneş ışınları ciltte kuruma, kızarıklık ve hafif şişliğin görüldüğü birinci derece yanıkların yanı sıra, zaman zaman içi sıvı dolu keseciklerin ortaya çıktığı ciddi yanıklara da neden olabilir. Hafif yüzeysel yanıklarda cildi soğutmak ve ağrı kesici ilaçların alınması yeterli olurken, ciddi yanıklarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekebilir. Bazen güneş ışınlarına karşı alerjik reaksiyonlar da gelişebilir. Farklı şekillerde ortaya çıkabilen bu reaksiyonlar kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, su toplaması şeklinde olabilir. Bazı bitkiler deriye temas sonrası parfümler, deriye sürülen ilaçlar, güneş ürünleri, ağızdan alınan bazı ilaçlar da güneş alerjilerine sebep olabilirler. Bazen de var olan deri hastalığı (rozase, lupus gibi) güneş ışınları ile şiddetlenebilmektedir" dedi.

Güneş ışınlarının uzun dönemde deri kanseri gelişimine neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nilgün Şentürk, "Özellikle çocukluk döneminde oluşan ciddi güneş yanıkları ya da uzun süre dışarıda kalmanın neden olduğu değişiklikler deri kanseri gelişmesi açısından çok risklidir. Ayıca güneş ışınları kollajen sentezini etkileyerek deride kırışıklıkların oluşumunu artırır, yaşlanmayı hızlandırır, ayrıca leke oluşumuna neden olup var olan lekeleri de artırmaktadır. Güneş ışınları dışında yaz aylarında ter ve nemin neden olduğu hastalıklar da görülmektedir. Bunların başında isilik gelmektedir. Özellikle kıvrım bölgelerinde, kaşıntılı küçük kırmızılıklar şeklinde kendini belli eder. Ortam ne kadar nemliyse, belirtiler de o kadar ağırdır. Önlemek için pamuklu giysiler giyilmesi, sık banyo yapılması ve derinin mümkün olduğunca havalandırılması gerekir" diye konuştu.

Güneşten korunma yollarını açıklayan Şentürk, "Güneşten korunmak için güneş ışınlarının yoğun olduğu 10.00-16.00 saatlerinde güneşe çıkılmamalı, bol sıvı gıda alımına özen gösterilmelidir. Dışarı çıkarken ince ve hafif giysiler tercih edilmeli, açık ayakkabılar seçilmeli, geniş kenarlı şapka takılmalı, UV koruyuculu gözlük kullanılmalıdır. Güneşe çıkılacaksa mutlaka yüksek koruma faktörlü ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Açıkta kalan el ve yüz gibi bölgelere en az 30 koruma faktörlü krem veya losyonlar güneşe çıkmadan 30 dakika kadar önce sürülmeli ve 2 saatte bir ya da yüzme sonrası yenilenmelidir" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title