Haberler

Güneş, "Turist Portföyünde Değişiklikler Yaşanıyor"

Güncelleme:

MATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Güneş 2014 Yılının İlk Yedi Ayında Antalya Ya Gelen Turist Sayısında Artış Olduğunu, Aynı Zamanda Portföyde Değişiklikler Yaşandığını Söyledi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Güneş 2014 Ocak- Temmuz döneminde Antalya'yı en çok Rus turistlerin tercih etmesi ile portföydeki yüzde dilimlerinde değişimler meydana gelmeye başladığını, ancak buna rağmen Manavgat sahillerinin eskiden olduğu gibi yine Avrupalı turistler tarafından daha çok tercih edilmeye devam edildiğini söyledi.

Manavgat- Side Sahillerinde En Yüksek Portföyü Avrupalı Turistler Oluşturdu

Güneş yaptığı açıklamada Türkiye'de konaklayan turistlerin yaklaşık üçte birinin Antalya'ya, Antalya'da konaklayan turistlerin 3 te birininde Manavgat- Side sahillerinde tatil yaptığını belirterek, Almanya'dan gelen turistler başta olmak üzere Avrupalı turistlerin Manavgat- Side sahillerinde en yüksek portföyü oluşturmaya devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin yakın komşularında çeşitli sorunlar yaşanmasına rağmen Türk turizmine etkisi olmadığını ve turizmde artış yaşandığına vurgu yapan Güneş, geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz dönemine göre bu yıl Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısında yaklaşık yüzde 6,8 artış gerçekleştiği kaydetti. Antalya'ya 2013 yılının Ocak-Temmuz döneminde 6 milyon 062 bin yabancı turist geldiğini ifade eden Güneş, 2014 Ocak-Temmuz döneminde ise bu rakamın yaklaşık yüzde7,1 artarak 6 milyon 500 bin olarak gerçekleştiğini söyledi. Güneş, "Manavgat ve Side sahillerinde sezon ortalarında yüzde 10 Rus turist artışı yaşandığını,sezon ortalarında Alman turist sayısında yüzde 20'lik gibi bir dilimlik azalış gözlenmekte idi. Bu diliminEylül-Ekim ve Kasım ortalarına kadar kapanacağı tahmin edilmektedir. Manavgat sahillerindeki misafirlerimiz Almanya başta olmak üzere Avrupa,Rusya ve İskandinav ülkelerinden gelmektedir.Tabi ki bunun yanında zaman içerisinde bu ülkelere Romanya,Polonya,Slovenya, Lüksemburg,Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya,Ukrayna, Letonya-Litvanya-Estonya gibi baltık ülkeleri eklenmiştir. Destinasyonumuzda hala en büyük çoğunluğu Almanlar oluşturmaktadır" diye konuştu.

Antalya'ya Gelen Rus Turist Sayısında Yüzde 17'lik Artış Yaşandı

Ocak – Temmuz döneminde Antalya'ya gelen Rus turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artış yaşandığını söyleyen Güneş, "2014 yılı Ocak-Temmuz döneminde Antalya'ya gelen yabancı turist sayısında ilk sırayı yüzde 33.19 ile Rus turistler almıştır. Sonra sırasıyla yüzde 21.84 ile Alman, yüzde 4.96 ile Hollandalı, yüzde 3.83 ile İngiliz ve yüzde 3.27 ile İsveçli turist gelmiştir" dedi.
Turizm Geliri Yüzde 6.3 Arttı
2013 yılı Ocak-Haziran döneminde turizm geliri 13 milyar dolar gerçekleştiğini hatırlatan Güneş, bu rakam 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde yaklaşık yüzde 6,3 artarak 14 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Güneş, Antalya'da ise 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 4 milyar 548 milyon dolar turizm geliri elde edildiğini belirtti.

Turistler En Çok Kişisel Harcamayı Yeme-İçme Sektörüne Yapıyor

Güneş, "5 yıl önce yabancı turistlerin ortalama harcaması 715 dolarken, bu rakam 2014 yılı 2.çeyrekte 790 dolar olmuştur. Yerli turistlerin ise kişisel harcamaları 1150 dolar civarındadır. Bizim bölgemizde bu harcamaların ortalamaların altında kaldığını tahmin etmekteyiz. Bu ortalamalar İstanbul Ankara gibi şehir otelciliğini de kapsamaktadır" dedi.

2014 yılı 2.çeyrekteki turizm gelirinin yaklaşık yüzde 73,8'ini kişisel harcamalar oluşturduğunu ifade eden Güneş, turistlerin kişisel harcamayı en çok yüzde 17,6 ile yeme-içme sektörüne yaptığını söyledi.

Güneş konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Sırasıyla konaklamaya yüzde 12,2, uluslararası ulaştırmaya yüzde 11,8, ulaştırma-Türkiye içi yüzde 5,1, sağlık yüzde 2,4, tur hizmetleri yüzde 1,3, spor, eğitim, kültür yüzde 0,7, cep telefon harcamaları yüzde 0,5, marina hizmet harcamaları yüzde 0,2 ve diğer mal ve hizmetler yüzde 21,9 ( Giyecek ve ayakkabı yüzde 10,1, hediyelik eşya yüzde 6,1, halı-kilim-vb. yüzde 1,3 ve diğer harcamalar yüzde 4,4) olarak gerçekleşmiştir. Kişisel harcamaların dışında kalan ve ikinci bölümü oluşturan paket tur harcamaları ise turizm gelirinin yüzde 26,3'ünü oluşturmuştur"

Kaynak: Bültenler / Güncel

Manavgat Antalya Türkiye Side Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title