Haberler

Akıllı Çiftçi, Güneş İle 400 Dekarlık Alan Suluyor

Güncelleme:

Konya'da çiftçilik yapan kişi, 400 dekarlık arazisini, elektrik ve mazot maliyetinin yüksek olması nedeniyle kurdurduğu güneş enerjisi panelleri sayesinde suluyor.

Konya'da çiftçilik yapan kişi, 400 dekarlık arazisini, elektrik ve mazot maliyetinin yüksek olması nedeniyle kurdurduğu güneş enerjisi panelleri sayesinde suluyor.

GÜNLÜK BİN 500 TON SU ÇIKARTIYOR

Karatay ilçesine bağlı Acıdort köyünde yaşayan Esat Aslan, bölgede su sıkıntısı yaşandığı için açtırdığı su kuyusuna, mesafenin uzaklığı nedeniyle elektrik getirtemedi. Mazotla yaptığı sulamada maliyetin yüksekliği üzerine güneş enerjisinden faydalanmaya karar veren Aslan, 220 güneş paneliyle kurulan sistemle 54 kilowatt elektrik üretip, günlük bin 500 ton su çıkartıyor.

DAHA FAZLA ALAN SULANIYOR

Esat Aslan, güneş enerjisi sistemini kurduktan sonra masraflarının önemli ölçüde azaldığını, ayrıca daha fazla alanı sulamaya başladıklarını söyledi.

Köyden uzak olan tarlalarına elektrik çekebilme imkanlarının bulunmadığını belirten Aslan, "Elektrik olmayınca jeneratöre mazot koyup, suyu kuyudan çekmemiz gerekiyordu. Bu da her sulamada 20 bin lira masraf demekti. Mahsulü bir kez sulasak dahi zarar ediyorduk." dedi.

"MALİYETİMİZ BİR HAYLİ DÜŞTÜ"

Sulama problemi nedeniyle daha önce sadece buğday yetiştirdiğini dile getiren Aslan, şöyle devam etti:

"Güneş enerjisi sayesinde artık bu kıraç topraklara yeşil ürünler ekebiliyoruz. Sulaması maliyetli olduğu için ekmeye çekindiğimiz ayçiçeği, mısır ve yonca gibi ürünleri gönül rahatlığıyla yetiştiriyoruz. Su sıkıntısı ortadan kalkınca, arazimin daha önce kullanılmayan bölümlerine de ekim yapmaya başladım. Güneş enerjisiyle elektrik üretmeye başladıktan sonra maliyetimiz bir hayli düştü. Eskiden param varsa sulama yapabiliyordum. Şimdi ise gökyüzünde güneş olduğu sürece, sabahtan akşama kadar sulama yapabiliyorum. Paneller yokken sadece su kuyusunun çevresindeki alanı sularken, şimdi 159 dönüm araziyi suluyorum."

BÖLGE ÇİFTÇİSİ İÇİN UMUT OLDU

Sistemi kuran firma sahibi Hasan Hüseyin Motuk ise elde edilen elektrikle saatte 140 ton su alınabildiğini, panellerin günde en az 8 saat çalıştırılabildiğini anlattı.

Bu tür projelerin, su sıkıntısının yaşandığı bölge çiftçisi için umut olduğuna işaret eden Motuk, şunları kaydetti:

"Bu yöredeki çiftçinin yüzde 60'a yakını kıraç alana ekim yapıyor. Yağmur yağmadığı zaman büyük kayba uğruyor. Yenilenebilir enerji kullanımında böylesine örnek çiftçilere ihtiyacımız var. Güneş enerjisi sisteminin kurulum maliyeti şimdilik biraz yüksek. Önümüzdeki dönemde devlet destekleriyle maliyet yüzde 20-30'lar seviyesine geldiğinde yaygınlaşacağına inanıyorum. Devletimiz güneş enerjisi yatırımlarına teşvik veriyor, ancak bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda hibe ve destek oranlarının artırılmasını bekliyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ömer Aslan Karatay Konya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500

Yorumlar (1)

Adınızı Yazın:

kadir kardeş bu panellerin maliyeti ne kadar ve kaçmetreden çeker suyubenimde var ama benim su 100. 120 metre arası cekermi 150 dönüm tarla var yetermi

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title