Haberler

Gümüşhane Üniversitesi Arap Turizmini Araştırdı

Gümüşhane Üniversitesi Trabzon ve çevresine gelen Ortadoğu kökenli turistlerin beklentilerinin araştıran ve bu beklentilerin nasıl karşılanacağına dair çözüm önerilerine ortaya koyan bir çalışma gerçekleştirdi.

Gümüşhane Üniversitesi Trabzon ve çevresine gelen Ortadoğu kökenli turistlerin beklentilerinin araştıran ve bu beklentilerin nasıl karşılanacağına dair çözüm önerilerine ortaya koyan bir çalışma gerçekleştirdi.

Trabzon'da bir otelde bir basın toplantısı düzenleyen Gümüşhane Üniversitesi Rektörü ve Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, yapılan analizlerin ortaya koyduğu sonuca göre Ortadoğu kökenli turistler için en önemli kriterin güvenirlik, en az öneme sahip kriterin ise empati olduğunu söyledi. Rektör Günaydın, "Adil, eşit, sabit ve yanıltıcı olmayan fiyatlandırma yapılması Araplar açısından en fazla öneme sahip alt kriter olarak ortaya çıkmıştır. Bu beklentiyi sırasıyla; hizmet talebine etkin ve anında cevap verebilme, hizmet sunan kişilerin dil becerisine sahip ve eğitimli olması talebi izlemiştir. Özellikle fiyat ve yabancı dil konusunda yaşamış oldukları problemler görüşülen ailelerin neredeyse tamamı tarafından zikredilmiştir. Buna karşın internet ve iletişim alt yapısının iyileştirilmesi özel ihtiyaç beklentiler ve damak tadına uygun hizmet sunulması, bilgilendirici tanıtıcı broşürler, yayınlar, reklam, halkla ilişkiler, danışmanlık ve rehberlik uygulamalarının varlığı ise sırasıyla en az öneme sahip kriterler olarak ortaya çıkmıştır" dedi.

Turistlerin bekledikleri hizmetleri tam olarak sunabilmek adına geliştirilmiş olan çözüm önerilerinin gerçekleştirme sırasının veya başka bir deyişle önem derecesinin kaynakların etkin kullanılabilmesi açısından hayati bir önem taşıdığını ifade eden Günaydın, "Trabzon ve çevresinde hizmet alan Ortadoğu kökenli turistlerin beklentilerinin karşılanması amacı ile geliştirilen çözüm önerileri; hizmet kalitesini arttırmak, beklentileri daha üst düzeyde karşılamak ve en önemlisi de Trabzon ve çevresindeki turizm potansiyelini sürdürülebilir kılmak maksadıyla önem derecesine göre sıralanmıştır. Yani turist beklentilerinin en üst düzeyde karşılanabilmesi için çözüm önerileri hangi sıra ile hayata sokulmalıdır? Sorusunun yanıtı yapılan analizler sonucunda elde edilmiştir. Buna göre en önemli turist beklentisi olan 'Adil, eşit, sabit ve yanıltıcı olmayan fiyatlandırma yapılması' sorunu için geliştirilen 'Firma bazında hizmet performansı ve güvenirlik endeksi oluşturmak' çözüm önerisi odaklanılması gereken ilk teknik gereksinim olarak tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Orta düzeyli Ortadoğu turistlerinin Doğu Karadeniz Bölgesi'ni ziyaret ettiğini belirten Rektör Günaydın, "Görüşülen turistlerin yaklaşık yüzde 49,2'si daha önce Türkiye'nin farklı bölgelerini ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi'ni ziyaret ettiğini beyan ederken, büyük bir kısmı yüzde 76,9'u ise Karadeniz Bölgesi'ni ilk kez ziyaret ettiğini beyan etmektedir. Turistlerin Türkiye tatilleri için ortalama 18 bin 259 TL tutarında bir bütçe ayırdıkları görülmektedir. Bu bütçe en az bin 500 TL ile en çok 51 bin TL arasında değişmektedir" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İhsan Günaydın Türkiye Trabzon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title