Haberler

Gümüşhane Pestil ve Kömesinde Üretim Parametreleri Belirleniyor

Gümüşhane'de evlerde çerez olarak üretilirken 1974 yılında sanayi tipi üretime geçen pestil ve köme için geleneksel üretim yöntemleri ve kalite parametreleri belirlenecek.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından yürütülen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ve 36 ay sürecek olan "Geleneksel Gümüşhane Pestil ve Kömesinin Üretim Yöntemlerinin ve Kalite Parametrelerinin İncelenmesi" projesi kentteki 29 pestil ve köme üreticisine tanıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Vali Gazi Şimşek Çiftçi evinde düzenlenen toplantıya AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın, TAGEM Daire Başkanı Dr. Mustafa Çetindağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Danışmanı Yusuf Özgün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, proje danışmanı Prof.Dr. Sevgi Kolaylı, proje yürütücüsü Yrd.Doç.Dr. Oktay Yıldız, yetkililer ve üreticiler katıldı.

"2023 HEDEFLERİ İÇİN AR-GE'YE DAHA FAZLA ÖNEM VERMELİYİZ"

Toplantıda konuşan ve aynı zamanda partisinin AR-GE Başkan Yardımcısı olan Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Türkiye'nin şuanda AR-GE'ye büyük önem verdiğini belirterek, gelişmiş ülkelerde yüzde 2,5-3 seviyesinde olan AR-GE bütçe paylarının Türkiye'de AK Parti iktidarları öncesine kadar binde 30-40'lar seviyesinde iken bugün yüzde 1 seviyelerine çıktığını ve Türkiye'nin 2023 hedefleri için AR-GE'ye daha fazla önem vermesi gerektiğini söyledi.

Pestil ve köme'de KDV düzenlemesinin de gündemlerinde olduğunu belirten Milletvekili Aydın, Gümüşhane'de yapılacak olan 6,5 milyon euroluk İŞGEM projesi hakkında da bilgi verdi.

Dünya üzerinde ki hızlı bilimsel gelişme ve değişimlerin yakalanması durumunda aradaki farkın açılacağını dile getiren Aydın, bunun için AR-GE ve inovasyon çalışmaların ağırlık verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Konuşmasında markalaşmanın da önemine değinen Aydın, "Başka illerde Gümüşhan pestili adı altında düşük kalitede üretilen pestil ve kömeler bizim pestilimizin tadını unutturacak. O nedenle kooperatifleşmeyi artık pestil üreticileri olarak değerlendirmeniz gerekiyor. Pestil ve köme bizim değerimiz." dedi.

TAGEM Daire Başkanı Dr. Mustafa Çetindağ ise konuşmasında kurumunun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek, Tarımda 2023 vizyonunu şöyle sıraladı: "Sürdürülebilir büyümesini devam ettiren, tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılası 150 milyar dolara ulaşmış, dünyada tarımsal ekonomik büyüklükte ilk 5 ülke arasında, tarımsal ihracatı 40 milyar doları aşmış, tarımsal Ar-Ge alanında bölgesinde ve dünyada söz sahibi bir Türkiye"

29 İŞLETME YILLIK ORTALAMA 4 BİN TON PESTİL ÜRETİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen de Gümüşhane'de tarıma dayalı sanayi alanında öne çıkan pestil ve kömenin son 10-15 yıl içerisinde önemli bir ticari ürün haline geldiğini belirterek, 29 işletmenin yıllık ortalama 4 bin ton pestil ve köme ürettiğini söyledi.

Sektörün henüz doymamış bir sektör olması nedeniyle önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir bir üretimin Gümüşhane için büyük önem arz ettiğini kaydeden Birşen, sektörün büyümesinin bir takım sorunların ortaya çıkmasına sebep olsa da krizlerin fırsata dönüşeceği kanaatinde olduğunu dile getirdi.

"GÜMÜŞHANE PESTİLİNİN ÜNÜ ÜLKE SINIRLARINI AŞTI"

Proje yürütücüsü Yrd.Doç.Dr. Oktay Yıldız ise konuşmasında ünü ülke sınırlarını aşan pestil ve köme'nin 1974 yılında ilk seri üretime başladığını hatırlattı. Piyasada bulunan 29 firmanın hepsinin Gümüşhane pestili üretmesine rağmen hepsinin ürün özelliklerinin farklı olduğunu dile getiren Yıldız, proje ile geleneksel Gümüşhane pestil ve kömesinin üretim yöntemlerinin ve kalite parametrelerinin inceleneceğini söyledi.

Yıldız, KTÜ, Gümüşhane Üniversitesi ve Giresun Üniversitesinden akademisyenlerin bulunduğu proje grubunun 36 ay boyunca sektörde yer alan firmalarla birlikte çalışacağını belirterek, projenin TAGEM'den 260 bin lira destekleme aldığını kaydetti.

GELENEKSEL ÜRETİM YÖNTEMLERİ İNCELENECEK

Geleneksel Gümüşhane pestil ve kömesinin markalaşmasıyla birlikte pazarda adının bu şekilde duyurulması gerektiğinin altını çizen Yıldız, Gümüşhane pestilinin bir standartta üretilmesi gerektiğini gerekçeleriyle birlikte katılımcılara aktardı.

Yıldız, çalışma boyunca Gümüşhane'de üretilen geleneksel pestil ve kömenin üretim metotlarının inceleneceğini, değişik kurutma şartlarında ürün özelliklerinin inceleneceğini, gelenekselliği korunarak optimum üretim, kurutma ve saklama şartlarının araştırılacağını da sözlerine ekledi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Gazi Şimşek Ahmet Aydın Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title