Haberler

Gümüşhane'de Tarihi Bina Projeyle Güneş Evi Oldu

Güncelleme:

Gümüşhane ÇEMAD tarafından yürütülen ''Yenilenebilir Enerji Geleceğimizdir, Gelin Birlikte Öğrenelim'' projesinin açılış töreni gerçekleşti.

Gümüşhane Çevre, Enerji ve Maden Araştırmaları Derneği (ÇEMAD) tarafından yürütülen "Yenilenebilir enerji geleceğimizdir, gelin birlikte öğrenelim" projesi açılış töreni gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı hibe programı kapsamında uygulanan proje ile şehrin eski yerleşin yeri olan Süleymaniye Mahallesinde bulunan tarihi ilkokul binasının tüm enerji ihtiyacı güneş enerjisi ile sağlanıyor.

Tarihi binada gerçekleştirilen açılış törenine Vali Yücel Yavuz, Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcıları İsmail Özkan, Şenol Turan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, kamu kurum müdürleri, mahalle sakinleri ve dernek yöneticileri katıldı.

Açılış töreninde konuşan Vali Yücel Yavuz, projenin İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından desteklendiğini belirterek, kamuya yararlı, topluma belli bir bilinç anlamında mesaj verecek ve örnek alınacak projelerin desteklendiğini söyledi.

Projenin toplam bedelinin yüzde 80'inin hibe olduğunu dile getiren Vali Yavuz, uygulamanın tarihi Süleymaniye Mahallesinde gerçekleştirilmesinin ayrı bir anlam ifade ettiğini belirterek, dernek yetkililerine teşekkür etti ve projenin amacına ulaşmasını diledi.

Vali Yavuz, Türkiye'de enerji maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, bu tür uygulamaların yaygınlaşması halinde hem kamu sektörü hem de özel sektörün bedava denilebilecek bir enerjiye kavuşacağını, böylelikle hem ülke ekonomisinin bundan istifade edeceğini hem de bireysel olarak istifade edileceğini vurguladı.

Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın da projenin çok güzel, örnek bir proje olduğunu ve yaylalardaki enerji sorunun da bu yöntemle çözülebileceğini belirterek, "Biz analarımızın babalarımızın 'başıma icat çıkarma' cümleleriyle büyüdük. Şimdi ki gençler başımıza icat çıkarıyor. Çok güzel ve anlamlı bir proje." dedi.

Belediye Başkanı Ercan Çimen ise konuşmasında Belediye hizmet binasının çatı katında aynı sistemi uygulamayı planladıklarını dile getirdi.

Proje koordinatörü ve GÜÇED Başkanı Dr. Talat Özden ise sistemi katılımcılara tanıttıktan sonra projenin amaçları ve uygulama safhasında gerçekleştirecekleri etkinlikler hakkında bilgi aktardı.

Yenilenebilir enerjinin çok daha ulaşılabilir bir hale geldiğini belirten Özden, güneşin ciddi bir enerji kaynağı olduğunu "Konya kadar bir alanda güneşin tüm enerjisini alabilirsek tüm insanlığın ihtiyacı olan enerjiyi karşılaşırız" sözleriyle anlattı. AB ülkelerinde yenilenebilir enerji üretiminin yüzde 18 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Özden, Türkiye'nin de bu alanda ciddi yatırımlar yapması gerektiğine vurgu yaptı.

Özden, 82 bin lira bütçeli projenin Ağustos ayına kadar süreceğini, bin öğrenciye temiz enerji uygulamasını anlatacaklarını, 3'ü il merkezinde, 5'i ilçelerde toplam 8 panel yapacaklarını da sözlerine ekledi.

İl Özel İdaresi mülkiyetindeki tarihi binanın yanına garaj şeklinde ki alana 8 adet güneş enerjisi paneli yerleştirildiğini ve bununla 1,6 kw pik enerji elde edildiğini kaydeden Özden, sisteme bağlı 24 bataryanın 9 bin 600 amper/saat güç ürettiğini söyledi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kemalettin Aydın Ercan Çimen Süleymaniye Gümüşhane Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title