Haberler

Gümüşhane'de Dünya Çevre Günü Kutlandı

Gümüşhane’de Dünya Çevre Günü nedeniyle kutlama programı düzenlendi.

Gümüşhane'de Dünya Çevre Günü nedeniyle kutlama programı düzenlendi.

Belediye Başkanlığı önünden davul-zurna eşliğinde kortej yürüyüşüyle başlayan programda öğrenciler ellerinde taşıdıkları pankartlarla çevreye dikkat çekerken, çevre ile ilgili sloganlar atmayı da ihmal etmedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde sona eren yürüyüşün ardından kutlama programı Gümüşhane Kültür Merkezinde devam etti.

Buradaki program ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından öğrenciler arasında düzenlenen "Hayalimdeki Çevre" konulu resim yarışmasında dereceye giren ve katılan eserlerin yer aldığı serginin açılmasıyla başladı.

Törende konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemil Bayram 5 Haziran tarihinin dünya genelinde çevre günü olarak kutlandığını belirterek, çevrenin mevcut olan tüm değerleri ile birlikte sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürülebilmesi için korunması gereken önemli bir değer olduğunu, çevreyi korumanın tüm bireylerin şahsi ve toplumsal görevi olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Ercan Çimen ise geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Balkan ziyaretinde gördüğü çevre duyarlılığının kendisini çok etkilediğini belirterek, şehirlerin yüzde 50'den fazlasının yeşil olduğunu, doğayı bozmadıkları söyledi. Çevre bilincinin ailede başladığını vurgulayan Çimen, "Çocuklarımıza çevre bilincini aşılamalıyız. Onlar bizim geleceğimiz" dedi.

Belediye olarak çevreye yönelik çalışmalarından bahseden Çimen, atıksu arıtma tesisinin kapasitesinin artırılacağını, Gümüşhane'nin incisi olan Harşit çayına akan atıksuyla ilgili büyük bir projenin hayata geçirildiğini, vahşi depolamanın son bulduğunu söyledi.

Belediye olarak Aysın Rafet Ataç İlkokulu tarafından kendilerine teklif edilen bitkisel atık yağ toplama projesine destek olduklarını ve öğrencilerin bu proje ile 4 tona yakın atık yağ topladıklarını kaydeden Çimen, "Çevre konusunda gençlerimiz çok duyarlı, onlara güveniyorum. Çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

"İHTİYAÇLAR SINIRSIZ DEĞİL, İNSANLARIN İHTİRASLARI, TALEPLERİ SINIRSIZ"

Vali Yardımcısı Şenol Turan, törende yaptığı konuşmada atık yağ toplama projesine katılan öğrenci, öğretmen ve ailelere teşekkür ederek, "Çevre söz konusu olduğu zaman 'Kaynaklar sınırlı, ihtiyaçlar sınırsızdır' denilir. Kaynaklarımızın sınırlı olduğu doğrudur. Nüfusumuz sürekli artıyor. Ama ihtiyaçlarımız sınırsızdır kısmına katılmıyorum. İhtiyaçlar sınırsız değil, insanların ihtirasları, talepleri sınırsız" dedi.

"İNSANLAR İHTİYAÇLARINI PROGRAMLARKEN BİR DEĞİL, BİN DEFA DÜŞÜNMELİDİRLER, ŞÜKÜR MEKANİZMASINI ÇALIŞTIRMALILAR"

Dünyada ekonomik sistemin üretim ve tüketim üzerine kurgulandığını, aşırı bir tüketim olduğunu ve dolayısıyla da bu tüketimi karşılamak için aşırı bir üretimin söz konusu olduğunu vurgulayan Turan, "Üretim yaparken de kaynaklar çarçur ediliyor, plansızca, programsızca heba ediliyor. Bunun önüne geçmenin çok farklı yöntemleri var. Bunlardan bir tanesi şükür mekanizmasıdır. İnsanlar ihtiyaçlarını programlarken bir değil, bin defa düşünmelidirler. Artık bu kullan at ekonomisinden biran önce kurtulmamız gerekiyor. Yarınların bugünlerden çok daha iyi olacağını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Aysın Rafet Ataç İlkokulu tarafından hazırlanan program sahneye kondu. İlk olarak öğrenciler adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Şuheda Ulutaş gerçekleştirirken Sercan Bayram ve Ceren Çalışkan ise çevre ile ilgili şiirleri seslendirdi.

Programda son olarak Belediye Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Aysın Rafet Ataç İlkokulu ortaklığında yürütülen bitkisel atık yağ toplama projesi ile ilgili sunum yapıldı ve ardından projede en fazla atık yağ toplayan öğrenci, idareci ve okullara ödülleri verildi.

3 BİN 757 LİTRE ATIK YAĞ TOPLANDI

Aysın Rafet Ataç İlkokulu tarafından başlatılan ve il merkezindeki tüm okulların katılımıyla 15 Şubat-15 Mayıs tarihleri arasında yürütülen evsel atık yağ toplama projesinde Aysın Rafet Ataç İlkokulu öğrencisi Mustafa Kağan Pehlivan 435 litre ile birinci, Işıl Sema Doğan İlkokulu öğrencisi Ufuk Taha Ayaz 340,50 litre ile ikinci, Aysın Rafet Ataç İlkokulu öğrencisi Samet Karasapan ise 306 litre atık yağ ile üçüncü oldu. Belediye Başkanlığı en fazla atık yağ toplayan öğrenci ve okulları ödüllendirirken, okullarda en fazla evsel atık yağ getiren 18 öğrenciye kırtasiye çeki hediye etti.

Proje kapsamında il merkezinde 3 bin 757 litre bitkisel atık yağın toplandığı proje ile 3 milyar 757 milyon litre suyun kirlenmesi engellenmiş oldu.

Programa Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemil Bayram, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Çevre Günü Şenol Turan Ercan Çimen Gümüşhane Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title