Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan 'Kapı Var Sahibi Yok' Haberlerine Açıklama

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gümrük kapılarının yenilenmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini, yasa dışı ticareti engellemek amacıyla tüm kolluk güçleriyle birlikte mücadelenin sürdürüldüğünü bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gümrük kapılarının yenilenmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini, yasa dışı ticareti engellemek amacıyla tüm kolluk güçleriyle birlikte mücadelenin sürdürüldüğünü bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, bir gazetenin 12-13-14 Kasım 2012 tarihli nüshalarında yer alan "Kapı var sahibi yok", "Gümrüklerde 2. perde" ve "Bu işte bir terslik var" başlıklı haberlere ilişkin basın açıklaması yapıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerine dayandırılarak yapılan haberlerin gazete tarafından 3 gün boyunca 1'inci sayfadan verilmesi ile konunun karalama kampanyasına dönüştürüldüğü belirtilerek açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 'En Hızlı ve En Güvenli Ticaret' hedefiyle öncelikli olarak tüm gümrük kapılarının yenilenmesi çalışmalarına başlamış, yasa dışı ticareti engellemek amacıyla tüm kolluk güçleriyle birlikte mücadelesine devam etmektedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kanunların kendisine verdiği yetki ve sorumlulukla Türkiye'nin dışarıya açılan kapıları olan gümrüklerde 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Habere konu olan Esendere ve diğer tüm kapılarda Gümrük Muhafaza Birimleri başta olmak üzere diğer kolluk güçleriyle işbirliği içerisinde görevin getirdiği sorumluluğu yerine getirmektedir.

Bakanlığımız her türlü kaçakçılık olayı başta olmak üzere, terör örgütlerinin kaçakçılıkla sağlamaya çalıştığı finans kaynaklarını önlemeye yönelik çalışmalar ve ülke ekonomisine zarar verecek her türlü eylemle de mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir."

Hakkari ilinin Yüksekova ilçesinde yer alan Esendere Gümrük Kapısı'nın, yolcu giriş-çıkış işlemleri, taşıt giriş-çıkış işlemleri, transit işlemleri ile sınır ticareti merkezi kapsamında ithalat ve ihracat işlemlerinin yapıldığı ifade edilerek, "Esendere Sınır Ticaret Merkezi, Hakkari Valiliği başta olmak üzere ilgili kuruluşların görüşleri dikkate alınarak merkez, ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine katkılarından dolayı hizmet vermeye devam etmiştir. Kamu düzeninin, asayiş ile güvenliğin sağlanması ve kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla 5 Eylül 2011 tarihinden itibaren üçer aylık dönemler itibarıyla belirli hudut kapılarımızda görev yapmaya başlayan 'Acil Müdahale Ekip'lerinden biri de Esendere'de görevlendirilmiştir" açıklaması yapıldı.

Esendere Gümrük Müdürlüğü'nün personel ihtiyacını karşılamak amacıyla muhtelif dönemlerde atamalar yaptığı belirtilerek, sadece Acil Müdahale Ekibi için bir kısım amiriyle beraber 10 muhafaza memurunun atamasının gerçekleştirildiği bildirildi. Bunun dışında müdürlük bünyesinde kesintisiz ve etkin hizmet vermek amacıyla Bakanlığın personel politikası ve imkanları çerçevesinde ve ihtiyaçlar doğrultusunda kolluk gücü olan gümrük muhafaza başta olmak üzere, gümrük muayene memurları ve diğer memurların atamasının da yapıldığı kaydedildi. Esendere Gümrük Kapısı'nın, TOBB ile bu yıl içinde imzalanan protokol ile bütçeden hiç bir kaynak aktarılmadan, yap-işlet-devret modeli ile yeniden yapılacağı vurgulanarak, 24 ay içinde kapının açılışının yapılacağı belirtildi.

Esendere Gümrük kapısında yaşanan kaçakçılık olayları nedeniyle alınması gereken önlemlerin alınmadığı iddiası ile ilgili, "Esendere Gümrük Müdürlüğü'nden İran'a yapılan ihracatlar, sınır ticareti kapsamında gerçekleştirilen işlemler ile bazı firmaların Esendere, Hakkari, Ambarlı ve Atatürk Hava Limanı Gümrük Müdürlükleri'nden yaptıkları ihracatların incelenmesi amacıyla başmüfettiş ve müfettişlerden oluşan 6 kişilik bir çalışma ekibi görevlendirilmiş, gerek Türkiye'de gerekse de İran gümrük makamlarında incelemelerde bulunulmuştur. Hal böyle iken; raporun işleme konulmadığı ve Esendere Gümrük kapısında yaşanan kaçakçılık olayları nedeniyle önlem alınmadığı iddiaları asılsızdır" ifadesi kullanıldı.

Bahse konu raporu hazırlayan Müfettişlerin soruşturma yetkilerinin alındığına ilişkin iddialarla ilgili ise şunlar kaydedildi:

"Esendere Gümrük Kapısı'nı incelemek üzere farklı tarihlerde alınmış onaylar çerçevesinde görevlendirilen müfettişlerin işleri birleştirilmiş, böylelikle denetimin etkinliği arttırılmıştır. Haberde belirtildiği gibi müfettişlerin soruşturma yetkilerine son verilmemiştir. Bakanlığımızın yeniden yapılandırılması kapsamında işin niteliği ve etkin iş üretimi amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde oluşturulan 3 ayrı çalışma grubunda müfettişlerimiz görevlendirilmiştir. Bu gruplardaki müfettişlerin çalışma ve görev kapsamı da yönetmeliklerde açıkça düzenlemiştir. Anılan müfettişler de bu kapsamda çalışmalarını sürdürmektedir.

Müfettişin görevi, mükelleflerin ve idarenin iş ve işlemlerinin mevcut kanunlara uygun olup olmadığını incelemek, denetlemek ve soruşturmaktır. Bu çalışmasında objektif davranması, vardığı sonucu destekleyen delillerin açık ve net olması, sebep-sonuç ilişkisinin doğru kurulması gerekmektedir. Bu hususların göz ardı edilerek, yetersiz delil ile kişi veya kurumları suçlar nitelikte yargıya varılması hukuka aykırıdır. Müfettişler hakkında başlatılan soruşturma bu amaçla başlatılmış olup, suçlanan kişi ve makamlarla ilgisi bulunmamaktadır." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Esendere Hakkari Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title