Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Tim, Veri Paylaşım Protokolü İmzaladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında veri paylaşımı için protokol imzalandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında veri paylaşımı için protokol imzalandı. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Tek Pencere Sistemi devreye alındığında işlemlerde ihracatta 6 gün, ithalatta 7 gün azalma öngördüklerini belirterek, "İhracatçı kendi deposunda mührünü basacak" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında veri paylaşımı için protokol töreni gerçekleştirildi. İmza töreni öncesinde konuşan Altunyaldız, Türkiye'de son dönemde ve son yıllarda ihracattaki ivmenin sinerjik yaklaşım tarzı olduğunu belirterek, ihracatçılara rekabet gücü kazandıran yolda kamunun, özel kesimin ve STK'ların birlikte çalışmasını zorunlu kılan bir yaklaşımın olduğunu söyledi.

Altunyaldız, bu protokolün, Türkiye ihracatının rekabetçi bir düzeye getirilmesine yönelik önemli bir adım olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bu protokolle tüm verilerin elektronik ortamda değişimi, süreçlerin ve bürokrasinin kısaltılması, ihracatçının tüm belgelerdeki işlemlerin kağıt ortamından elektronik ortama taşınması gerçekleştirilecektir. Tek Pencere Sistemi'nde yetkilendirilmiş bakanlık olarak şöyle bir sisteme geçiyoruz. Tek Pencere Sistemi, 2013 yılında tamamıyla AB ülkelerinin geçeceği ve bugün itibarıyla 9 ülkede uygulanan bir sistemdir. Bu ihracatçının tek noktaya başvurması, bu başvuru sonucunda tüm paydaşların entegre olması ve sistemin tüm süreçleri check etmesi, ihracatçının o noktadan onayını alarak ihracatını yapmasını sağlıyor. 40 belgeyle kapı kapı dolaşmadan, zaman kaybı olmadan, bürokrasiye kurban gitmeden süreçlerin online olarak hızlı bir şekilde yürütülmesidir. Bu protokol, aslında Tek Pencere Sistemi'ni başlattığımız ilk protokoldür."

İhracatın başlama ve bitiş sürecine dikkati çeken Altunyaldız, "Gümrükte geçen süreler çok az ama pek çok bakanlıktan kurum ve kuruluşlardan alınan onaylar ihracatta 14 gün, ithalatta 15 günlük bir süreyi gerektiriyor. Tek Pencere Sistemi'ni devreye aldığımızda, işlemlerde ihracatta 6 gün, ithalatta 7 gün azalma öngörüyoruz. Bu sisteme geçtiğimizde konteynır başına 990 dolar olan maliyetin 650 dolara inmesi söz konusu oluyor. Bu sistem sayesinde bakanlık olarak yerinde gümrükleme sistemine geçeceğiz. İhracatçı fiziken mutlaka gümrük alanında işlem yapma sorunundan kurtulacak. Kendi deposunda gümrüklemesini yapacak ve ihracatını 7/24'e yaymış olacak. Gece gündüz ihracat yapar hale gelecek. Zaman sınırı, bürokrasi sınırı yok" dedi.

"İHRACATÇI KENDİ DEPOSUNDA MÜHRÜNÜ BASACAK"

Altunyaldız, yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasına bu yıl içerisinde geçmek istediklerini belirterek, "Bu uluslararası statüdür. Sözleşme imzaladığımız ülkelerle aslında bir anlamda güvenli kanallardan geçebiliyor. Daha az kontrol oluyor, süreçler kısalıyor. İhracatçı, bir nevi yeşil hat gibi geçme imkanına sahip oluyor. Bu yıl içerisinde geçmiş olacağız" diye konuştu.

Altunyalydız, ihracat aracının mutlaka mühürlenmesi için gümrüğe uğraması gerektiğini ifade ederek, "Bu şehir trafiğinde kuyruklara sebep oluyor. Beklemeler, maliyetleri artırıyor. İzinli gönderici diye bir statü getiriyoruz. Hem taşıyıcıya hem de ihracatçıya statü vereceğiz. Tüm sistemlerini görebildiğimiz, kayıtlı olan, bugüne kadar işlemlerinde güven telkin eden taşıyıcı ve ihracatçıya izinli gönderici statüsü vermek üzere ihracatçı kendi deposunda mührünü basacak ve fiziki olarak mallarını gönderebilecek. Bakanlık olarak tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmanın değerini anlamış durumdayız" dedi.

İhracatçıların artık rekabet güçlerini yükselterek, 236 gümrük bölgesinde dünya ile yarıştığını anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mehmet Büyükekşi ise, ihracatçıların 236 gümrük bölgesindeki rekabet gücünü yükseltebilmesi için yeniliğe açık olunması, kurumsal altyapının iyileştirilmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Büyükekşi, ihracatçıların rekabet gücünü yükseltmek için bakanlıkla karşılıklı iş birliğine büyük önem verdiklerini aktararak şunları söyledi:

"Bugün imzalayacağımız protokol de bu iş birliğinin en güzel kanıtı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile 2003 yılında imzalamış olduğumuz protokolle veri paylaşımı yapıyorduk. Bu yılın başında bakanlığımız yeni bir sisteme geçti. Bu vesile ile biz de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile imzaladığımız protokolümüzü yeniliyoruz. Bugün imzalayacağımız protokol sayesinde ihracatçılarımızın dahilde işleme izin belgeleri, taahhüt kapatmaları ve devlet yardımları işlemlerini hızlandıracağız. İhracat işlemlerindeki bürokrasiyi azaltacağız. Bürokrasinin azalması, maliyetlerin azalmasına katkı sağlayacak. İhracat kapasitemizi ve ihracatçılarımızın rekabet gücünü artıracağız. Bu sayede kurumsal verimliliğimizi yükselteceğiz. İhracat istatistikleri iki kurumun iş birliğinde düzenlenecek. Böylelikle daha etkin iş birliği ve iletişim içinde daha hızlı ve kaliteli hizmet sunacağız."

Bu gelişmelerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile ortak hedeflere daha hızlı koşmayı sağlayacağını belirten Büyükekşi, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile nihai hedefimiz, E-Birlik Sistemi, DİR Otomasyon Sistemi ve Bilge Sistemi'nin entegre şekilde çalışmasını sağlayarak kağıt ortamında belge ibrazının ortadan kaldırılmasıdır. Bugün imzaladığımız protokol sayesinde nihai hedeflerimize bir adım daha yakın olacağız. Türkiye için çalışan, Türkiye için hizmet üreten, Türkiye için ihraç eden kurumların gücü ile Türkiye'yi çok daha üst noktalara taşıyacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Müsteşar Altunyaldız ile TİM Başkanı Büyükekşi protokole imza attı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Mehmet Büyükekşi Ziya Altunyaldız Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title