Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

"Millet ilk defa cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Millet ilk defa cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. Bu Türkiye'nin hedeflerine varması açısından önemli. Türkiye'nin hedeflerine nasıl varacağı belli. Referanslara bakacaksınız" dedi.

Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Mayıs ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, gümrük uygulamalarını gerçekleştirirken ortaya koydukları hedefin Türkiye'yi ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı bir ülke haline getirmek olduğunu belirtti.

Gümrük kapılarında işlemlerde geçirilen süreyi azaltmaya çalıştıklarını ifade eden Yazıcı, Bakanlığın gümrüklerde gerçekleştirdiği yenilikleri anlattı.

Yazıcı, gümrük kapılarının ortak kullanım olması dolayısıyla komşu ülkenin işlemleri kolaylaştırıcı yaklaşım içinde olması gerektiğini aktararak, şunları dile getirdi:

"Bulgar komşumuz tır taşımacılığıyla ilgili geçiş belgelerini vermeyince sorun oluyor. Burada önleyici tedbirleri devreye sokuyoruz. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasını devreye soktuk. Bu uygulamayla gümrük işlemlerini ofisinizde, deponuzda yapma imkanı getiriyoruz. Ama görüyorum ki piyasada bir çoğu bunu anlamamış. Türkiye'de yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasına mazhar olmuş bir ticaret erbabı ABD, Avrupa, Kore'de benzerleriyle aynı statüde olacak.

10-11 Haziran'da Güney Kore ile bir protokol imzalayacağız. Türkiye'de yetkilendirilmiş yükümlü, yerinde gümrükleme ve izinli gönderici sertifikası almış bir ticaret erbabı aynen Güney Kore'de buradaki kolaylıkla işlemlerini yapabilecek. 2014 yılı itibariyle yetkilendirilmiş yükümlü, ithalatta yerinde gümrükleme, izinli alıcı uygulamalarını hayata geçiriyoruz."

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) sistemine, Türkiye'de faaliyette bulunan ticaret sicil müdürlüklerinin entegre olduğunu belirten Bakan Yazıcı, MERSİS üzerinden ekonomik ve sosyal hayatın tüm aktörlerine erişim ve onlarla ilgili ihtiyaç duyulan verilere ulaşılabileceğini söyledi.

Yazıcı, perakende ticaretinin düzenlenmesine yönelik kanun tasarısını anımsatarak, "Bu tasarıda organize ve geleneksel perakendeye ilişkin çerçeve düzenlemesi içeriyor. Sorunlu olan bu alana çeki düzen vererek Başbakanlığa sevk edilmiş bir tasarıdır. Bunun kapsamında AVM, zincir mağazalar, esnaf ve sanatkarlar bu alan içerisinde yer alıyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Bakan Yazıcı, cumhurbaşkanı seçimlerinin çok partili hayatta milletin temsilcileri tarafından yapıldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Millet ilk defa cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. Bu Türkiye'nin hedeflerine varması açısından önemli. Türkiye'nin hedeflerine nasıl varacağı belli. Referanslara bakacaksınız. Bunun için ürün ortaya koymuş olmak lazım. Durmak yok yola devam derken biz bunu kendimize söylüyoruz. Çünkü hükümet etmek, ülkeyi yönetmek ayrıcalıklı hale gelmek değildir. Oralarda hizmet üreteceksiniz. Bu Türkiye'nin yeni uygulamalarında hizmet üretecekleri en iyi takdir edecek olan sizlersiniz."

Ahiliğe herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Bakan Yazıcı, "Eliniz açık, kapınız açık, sofranız açık olsun. Bizim hükümet olarak elimiz açık, kapımız açık, soframız açıktır. Buyurun gelin bekleriz. Gözün bağlı, dilin bağlı, belin bağlı olsun. Bu üç açık ve üç bağlı aslında bütün yaşamı özetliyor" dedi.

"Esnaf ve sanatkar odaları reel hayata uygun değil"

Bakan Yazıcı, toplantıdaki konuşmasının ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.

Borsaya kote olmayan şirketlerin de birçok bilgisinin internet üzerinden 3. şahıslara açıklanmasına yönelik soru üzerine Yazıcı, "Şirketlerin belli bilgilerinin internet ortamında yayımlanmasına ilişkin getirilen yükümlülük bana göre ticari sırları kapsamıyor. Bu şirketleri daha güvenli haline getiriyor. Bunların bilinmesi muhatabınız nezdinde güven artırır, ancak ticari sırlarınızın ifşa edileceğine yönelik bir düzenleme söz konusu değil. Yükümlülük ticari sırları zaten kapsamıyor" yanıtını verdi.

Kanundaki "esnaf" kavramına yönelik soru üzerine Yazıcı, bununla ilgili çalışmalarının olduğunu, Esnaf ve Sanatkar Kanunu'nun çok dağınık ve karmaşık olduğunu ifade eden Yazıcı, "Esnaf ve sanatkar odaları reel hayata uygun değil. Börekçiler, yufkacılar, pastacılar, ekmek var bu benzerleri bir yere toplayacağız. Ama bu çalışmanın bu dönemde meclise kadar gidebileceği kanısında değilim" dedi.

"Kaçakçıların tepesindeyim"

Akaryakıt kaçakçılığına yönelik soru üzerine Yazıcı,  akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili mücadeleyi etkin hale getirmek için çok önemli düzenlemeler yaptıklarını anlatarak, "Reyhanlı'da Suriye'den gelen akaryakıt varmış. Valiyi uyardım. Bunları gümrük kapılardan değil, hudutlar üzerinden değişik araçlarla getiriyorlar. Onu piyasaya sürüyorlarmış. Buradan söylüyorum hemen tepelerindeyim. Bu kayıt dışılık hiç affedilebilir değil, kabul edilebilir değil. Kayıtlı olanın hakkına tecavüz ediyorsunuz demektir. Biz kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu arada Bakan Yazıcı, meclis toplantısı öncesinde Yeni Camii Hünkar Kasrı'ndaki Düşler Sahnesi II Minyatür Sergisi'nin açılışını da yaptı.

- İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Güney Kore Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title