Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: (2)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 19 bakanlık ile protokol imzaladıklarını belirterek, "4 Mayıs itibarıyla bütün bakanlıklar Tek Pencere Sistemi ile yetki verecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 19 bakanlık ile protokol imzaladıklarını belirterek, "4 Mayıs itibarıyla bütün bakanlıklar Tek Pencere Sistemi ile yetki verecek." dedi.

Tüfenkci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Kurulunda, bakanlık olarak öncelikli amaçlarından birisinin ihracatçıların piyasadaki devamlılığını sürdürmesi olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin yeni pazarlara yönelik üretim yapması gerektiğini belirten Tüfenkci, "Yeni pazar araştırmaları için bizim sizlere destek vermemiz lazım. Bununla ilgili yakında Ekonomi Bakanlığımız ile bir destek paketini sizlerle paylaşacağız." dedi.

Tüfenkci, Türkiye'nin dış pazarda güçlü olabilmesi için dinamik bir iç pazarının olması gerektiğini, bu nedenle ihracat desteklenirken iç piyasanın da ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Çek Yasasında yaptıkları düzenlemelerden bahseden Tüfenkci, lojistik ve ticaret merkezlerini birleştiren Serbest Ticaret Lojistik Merkezlerini hayata geçireceklerini, bununla ilgili çalışmaları belirli bir aşamaya getirdikten sonra bütün paydaşlarla paylaşacaklarını dile getirdi.

Tüfenkci, bu kapsamda belirli seviyede ticaret yapanları aynı Singapur ve Dubai'de olduğu gibi belirli yerde toplayacaklarının altını çizdi.

Gümrüklerdeki işlemler hızlandığında dış ticaretteki hacmin arttığının görüldüğüne işaret eden Tüfenkci, Türkiye'nin bir çok ülke karşısındaki avantajının, işçilik ve maliyetin dışında, diğer pazarlara rakiplerinden önce erişebilmesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu avantajı gümrüklerde kesersek, yok edersek veya prosedürlere boğarsak, siz nasıl dünya ile yarışabileceksiniz? Evet kaliteli işçilik önemli ama zamanında teslim daha da önemli."

"Kırmızı Hat oranını 2016 yılının ilk 3 aylık döneminde yüzde 5'e düşürdük"

Bakan Tüfenkci, 2002 yılında yüzde 13 olan ihracat Kırmızı Hat oranını 2016 yılının ilk 3 aylık döneminde yüzde 5'e kadar düşürdüklerini ancak bu oranı daha da aşağıya çekmek istediklerini söyledi.

Şu anda ihracat işlemlerinin yaklaşık yüzde 35'inin mavi hatta işlem gördüğü bilgisini veren Tüfenkci, Tek Pencere Sistemini hayata geçirmek için çok yoğun çalıştıklarını anlattı.

Tüfenkci, bu kapsamda 19 bakanlık ile protokol imzaladıklarını, 4 Mayıs itibarıyla da bütün bakanlıkların Tek Pencere Sistemi ile yetki vereceğini dile getirdi.

Gümrük kapıları ile ilgili son gelişmelerden bahseden Tüfenkci, "Halkalı Gümrük Müdürlüğümüz geçtiğimiz günlerde Çatalca'daki yeni tesislerine taşındı, böylece ithalat ve ihracat gümrük hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik üs haline dönüşmüştür. Yenileme çalışmaları devam eden Esendere Gümrük Kapısı 2016 yılı içinde; Kapıköy Gümrük Kapısının ise 2017 yılı içinde hizmete girmesini hedefliyoruz. Bundan sonraki dönemde öncelikle Sarp, Hamzabeyli, Gürbulak, Kapıköy ve Dereköy Gümrük Kapıları yeniden inşa edilecek." şeklinde konuştu.

Tüfenkci, 2016 yılı başında çalışmalarına başlanan ve 2017 Haziran ayında sonlandırılması planlanan ihracat eşyasının yurt dışı edilmesinde transit beyannamesi yerine İhracat Refakat Belgesinin kullanılmasının ihracatçıların işlemlerini hızlandırarak önemli kolaylıklar sağlamasını beklediklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gümrük idarelerince verilen Dahilde İşleme, Hariçte İşleme, Geçici İthalat, Gümrük Kontrolü Altında İşleme ve Nihai Kullanım İzinlerinin verilişinden, kapatılışına kadar geçen tüm sürecin elektronik ortamdan yürütülmesi yönünde bir çalışma başlattık. İnşallah onu da 2016 yılı içerisinde tamamlamış olacağız.

Pilot uygulama olarak Dahilde İşleme İzinlerinin diğer izinlerden önce sisteme aktarılması yönünde çalışmalar sürdürülmektedir. E-ticaret yoluyla yapılan ihracatın gümrük işlemlerinden kaynaklanan zaman ve parasal maliyeti azaltmak amacıyla düzenleme yaptık. Bu çerçevede hızlı kargo firmalarına ve posta idaresine, değeri 7 bin 500 avroya ve miktarı 150 kilograma kadar olan ihracat eşyasının beyanını (dolaylı temsilci olarak) yapma yetkisi verilmiştir. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi kapsamında yapılan ihracattan doğan KDV iadesini alma imkanı bulunmaktadır. Özellikle, küçük çapta olsa da ihracat yapmak isteyen küçük ve orta boy işletmelerin 7 bin 500 avroya kadar yapacakları ihracatta, hem ihracatın maliyetini düşürdüğü hem de bürokratik işlemler nedeniyle ortaya çıkan zaman ve emek kaybını ortadan kaldırdığı için ihracatçı için bir teşvik unsuru olmaktadır."

"Bütün limanlarda konteyner takip sistemini hayata geçireceğiz"

Tüfenkci, bu sene ya da 2017 yılının ortası itibarıyla bütün limanlarda konteyner takip sistemini hayata geçireceklerini söyledi.

Burada büyük bir kolaylık sağlayacaklarını aktaran Tüfenkci, gümrüklerdeki bütün ihracat ve ithalat aşamalarını verilen iletişim numaralarına SMS ve mail yoluyla bildirmek istediklerini kaydetti.

Tüfenkci, bakanlıkça bildirime konu olan deterjan, emzik, biberon, çocuk bezi ve diş fırçası gibi ürünlerin AB ülkeleri dışındaki ülkelere ihracatı sırasında, üretici firmaların talebi üzerine Serbest Satış Sertifikaları düzenlendiğini ve belge düzenlenmesinin aynı gün sonuçlandırılabildiğinden de bahsetti.

Gümrük Birliği çalışmalarına da değinen Tüfenkci, var olan Gümrük Birliğinde bir çok sıkıntıların oluştuğunu, müktesebat uyumu ile beraber bu sıkıntıları aşabileceklerini düşündüklerini dile getirdi.

Tüfenkci, AB yeni Serbest Ticaret Anlaşmaları kapsamında tarım, hizmetler, yatırımlar ve kamu alımları gibi alanlarda üçüncü ülkelerle Türkiye ile olan ortaklık ilişkisinden daha derin tercihli düzenlemeler gerçekleştirdiğini aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"Son dönemde ülkemiz de üçüncü ülkelerle benzer şekilde Gümrük Birliğinden daha kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşmaları müzakere etmeye başlamıştır. Türkiye'nin AB ve ABD arasında müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı sonucu ortaya çıkacak ekonomik blok içinde yer alma hedefi Gümrük Birliğinin güncellenmesi sürecine aciliyet kazandırmıştır."

(Bit)

Kaynak: AA / Ekonomi

Bülent Tüfenkci Singapur Türkiye Dubai Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title