Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Slovenya'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Dost, müttefik ve stratejik ortağımız olan Slovenya, Türkiye'nin başta AB üyeliği doğrultusundaki tüm gayretlerine en samimi destek veren ülkelerden biridir.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Dost, müttefik ve stratejik ortağımız olan Slovenya, Türkiye'nin başta AB üyeliği doğrultusundaki tüm gayretlerine en samimi destek veren ülkelerden biridir. 2002 yılında Slovenya ile yaklaşık 126 milyon dolar seviyesindeki olan ikili ticaretimiz, 2014 yılında 1 milyar dolar eşiğini aşmıştır" dedi.

Canikli, Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Altıncı Dönem Toplantısının kapanış töreninde yaptığı konuşmada, KEK toplantısı için Slovenya'dan bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki gündür Lyublyana'da olduğunu, yeşilin bütün renklerini burada görmenin mümkün olduğunu anlatan Canikli, "Ülkeniz çok güzel, kıymetini bilin" diye konuştu.

Türkiye ve Slovenya'nın Balkanlarda ortak tarih ve kültür ile gerek ikili gerekse de bölgesel anlamda siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmek için yoğun çaba harcayan iki ülke olduğunu belirten Canikli, 2011 yılında ortaya konulan 'Stratejik Ortaklık Belgesi' hedefleri doğrultusunda iki dost ülkenin sadece ikili ekonomik ilişkilerde değil, bölgesel ve küresel konularda da işbirliği içerisinde hareket ettiğini vurguladı.

Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dost, müttefik ve stratejik ortağımız olan Slovenya, Türkiye'nin başta AB üyeliği doğrultusundaki tüm gayretlerine en samimi destek veren ülkelerden biridir. 2002 yılında Slovenya ile yaklaşık 126 milyon dolar seviyesindeki olan ikili ticaretimiz, 2014 yılında 1 milyar dolar eşiğini aşmıştır. İkili ticarette Türkiye'nin 'dış ticaret fazlası' verdiği Slovenya, 2014 yılı itibariyle en çok ihracat yaptığımız ülkeler sırasında 42. sırada yer almaktadır."

Önümüzdeki dönemde ikili ticaret hacminin artırılması için bir "hedef" ortaya koyduklarını aktaran Canikli, "Ülkelerimiz arasındaki mevcut siyasi irade bu hedeflere ulaşmamızın çok da uzak olmadığını göstermektedir. Bu itibarla, bugün burada altıncısını tamamlayacağımız KEK toplantısı işbirliğimizi somut adımlara dönüştürecek bir başka önemli adım olacaktır. Teknik heyetlerimiz tarafından yapılan görüşmeler sonucunda son halini verdiğimiz 'protokol' ile alacağımız kararların önümüzdeki dönemde Türkiye–Slovenya ilişkilerinin güçlendirmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

Sloven yatırımcılara çağrı

Bakan Canikli, Türkiye'nin yatırımcılar için inanılmaz fırsatlar sunduğunu belirterek, Sloven yatırımcıları başta sağlık ve enerji olmak üzere Türkiye'de yatırım yapmaya çağırdı.

İki ülkenin karşılıklı yatırımlarının sahip olunan potansiyelin çok gerisinde olduğunu aktaran Canikli, şunları kaydetti:

"Firmalarımızın, Türkiye ve Slovenya'da yatırım ve müteahhitlik alanlarında gerçekleştireceği projelere ilave olarak 3. ülkelerde de yapacağı ortak girişimler sayesinde yatırım rakamlarımızın daha da artacağına inanıyorum. Slovenya ile olan ilişkilerimize verdiğimiz önemin en anlamlı göstergesi de sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın mart sonunda ülkenize gerçekleştireceği ziyarettir."

Canikli, Türkiye'nin önemli bir coğrafyada bulunduğuna işaret ederek, savaştan kaçarak gelenlere Türk halkının kucak açtığını söyledi. Gelen insanların eğitim, sağlık ve temel gıda ihtiyaçlarının Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından karşılandığını ifade eden Canikli, Türkiye'nin bir huzur ve güven ülkesi olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından iki bakan Altıncı Dönem KEK Protokolünü birlikte imzaladılar.

Canikli, Slovenya Dışişleri BakanıErjavec ile görüştü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye-Slovenya KEK Altıncı Dönem Toplantısı öncesinde, Türkiye'nin Lyublyana Büyükeçiliğini ziyaret etti, Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile başbaşa görüştü.

Slovenya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Zdravko Pocivalsek ile görüşmesi planlanan Canikli, temaslarının ardından ülkeden ayrılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Nurettin Canikli Slovenya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title