Haberler

"Serbest Bölgelerin Kurulmasında 2 Tane Temel Amaç Vardı"

Güncelleme:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Serbest bölgelerin kurulmasında 2 tane temel amaç vardı." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Serbest bölgelerin kurulmasında 2 tane temel amaç vardı. Bunlar ülkenin ihracat kapasitesinin artırılması ve serbest bölgeler vasıtasıyla ülkeye teknoloji transferinin gerçekleştirilmesiydi. Dolayısıyla serbest bölgeler kuruluş amaçlarına uygun şekilde faaliyetlerini sürdürmeli" dedi.

Canikli, Mersin Serbest Bölgesi'ni ziyaret ederek Bölge Müdürü Yusuf Şenel'den bilgi aldı.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Canikli, Mersin Serbest Bölgesi'nin 10 bine yaklaşan istihdam kapasitesi ve geniş işlem hacmiyle hem Mersin'e hem de Türkiye'ye katkı verdiğini söyledi.

Buradaki üretim içeriğinin çok daha sofistike hale getirilmesi gerektiğini belirten Canikli, "Özellikle daha yüksek katma değer içeren malların üretimini burada daha yüksek orana taşımamız gerekiyor. Çünkü serbest bölgeler kurulmasında 2 tane temel amaç vardı. Bunlar ülkenin ihracat kapasitesinin artırılması ve serbest bölgeler vasıtasıyla ülkeye teknoloji transferinin gerçekleştirilmesiydi. Dolayısıyla serbest bölgeler kuruluş amaçlarına uygun şekilde faaliyetlerini sürdürmeli" dedi.

Mersin Serbest Bölgesi'nde biraz daha yoğun çalışarak teknoloji transferini sağlayacak ve sofistike ürünler üretecek olan firmaların getirilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, şöyle konuştu:

"Bu konuda çaba sarf etmek, çalışmak lazım. Ayrıca serbest bölgede üretilen ürünlerin ithalattan, yani Türkiye ithalatından ziyade ihracatının artırılması daha üst seviyelere çıkarılması hedef olmalı. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Ne yazık ki buradan yapılan, şu anda Türkiye'de yapılan ithalat, ihracattan daha fazla. Bu da serbest bölgelerin kuruluş amaçlarına çok uygun düşmeyen bir durum. Önemli katkı sağlıyor, istihdam da diğer alanlarda ama bu katkının daha büyük boyutlara çıkarılması ve esas kuruluş amacına uygun hale getirilmesi için daha yoğun mal üreten, içinde teknolojik ürünler üreten firmaların Türkiye'den veya dışarıdan buraya getirilmesi, çalışmasının yoğunlaştırılması gerekiyor. Bu konuda da biz merkezi hükumet olarak yapılması gereken bir şey varsa onu masaya yatıracağız, konuşacağız. Bu amaca yönelik hem ihracatın artırılması hem de kaliteli malların daha yüksek KDV'li mallar üretilmesi noktasında yapılması gerekenler için biz de Ankara'da gerekli çalışmaları yapacağız. Kuruluş amacına daha uygun hale getirmek için gayret içinde olacağız."

Kaynak: AA / Güncel

Nurettin Canikli Türkiye Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title