Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli Muğla'da

"Türkiye IŞİD'e yardım ediyormuş algısı oluşturarak, Türkiye'nin bu imajdan kurtulması için IŞİD'e karşı bir kara harekatına girişmesini sağlamak istiyorlar" "Öldürülen her terörist başarı gibi görünüyor ama diğer taraftan da ailesiyle çevresiyle yönünü Ankara'dan başka bir tarafa çeviren insanların.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Türkiye IŞİD'e yardım ediyormuş algısı oluşturarak, Türkiye'nin bu imajdan kurtulması için IŞİD'e karşı bir kara harekatına girişmesini sağlamak istiyorlar" dedi.

Bakan Canikli, AK Parti İl Teşkilatının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği Ekim Ayı İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı. Canikli, burada yaptığı konuşmada, IŞİD'e karşı mücadele eden bazı ülkelerin "Kara harekatı yaparsak çok fazla asker kaybederiz ve bunu kendi kamuoyumuza anlatamayız"  düşüncesinde olduklarını ama Türkiye'ye ise  "Siz girin" dediklerini söyledi.

Türkiye'yi buna zorlamak için "IŞİD'e yardım ediyorsunuz" gibi gerçekle ilgisi olmayan iddiaları uluslararası medyada gündeme getirdiklerini ifade eden Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece Türkiye'ye karşı baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Böyle bir şeyin olmadığını bu iddiayı yayınlayanlar da biliyor. IŞİD'i terör örgütü olarak tanıyan ilk ülke Türkiye. Amaçları böyle bir algı oluşturmak ve Türkiye'nin bu imajdan kurtulması için IŞİD'e karşı bir kara harekatına girişmesini sağlamak. Gerçekten içeriden ve dışarıdan çok büyük bir baskı var. Ancak Türkiye artık eski Türkiye değil. Yeni Türkiye eskisi gibi kendisine biçilen rolü oynamayacak. Eğer bir proje ve dizayn varsa, Türkiye istemiyorsa bunun hayata geçirilmesi artık mümkün olamaz"

Müdahale etmesi durumunda Türkiye'nin kendisini taraf olmadığı bir savaşın içinde bulacağına işaret eden Canikli, Türkiye'nin böyle bir durumda çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya olacağını kaydetti.

-Kuzey Irak ile ilişkiler

Kuzey Irak yönetimiyle sıcak ilişkiler kurulmasının eleştirildiğini hatırlatan Canikli, PKK ve PYD terör örgütlerine karşı Kuzey Irak yönetiminin bugüne kadar Türkiye'nin hassasiyetleri doğrultusunda hareket ettiğini vurguladı. Canikli, "Yanı başımızda bir yapı var. Irak Anayasası'na göre legal bir yönetim orası. Politika olarak ya orayla birlikte hareket eden dost olursunuz ya da düşman olursunuz. Size karşı kullanılırlar. Bugüne kadar da Türkiye'nin zayıflatılması için kullanıldılar" diye konuştu.

Kuzey Irak'ın Türkiye'nin en büyük ihracat yaptığı ikinci ülke olduğuna dikkati çeken Canikli, "Yaklaşık ayda 1 milyar dolara yakın ihracat yapıyoruz. Ayrıca orada bir takım petrol anlaşmalarımız var. Hem Kuzey Irak hem de Türkiye çok ciddi anlamda ekonomik fayda sağlıyor" bilgisini aktardı.

-Terörle mücadele

"Terör örgütü son dönemde güç kazandı" şeklinde eleştiriler yapıldığına da değinen Canikli, "Gerçekten de dışarıdan bakıldığı zaman terör örgütünün çözüm süreci döneminde pozisyon kazanmış gibi görünüyor. Ama bu görüntü doğru değil" değerlendirmesinde bulundu. Canikli, sözlerine şöyle devam etti:

"Esasında bakıldığında terör örgütüyle mücadelede başarı, terörist öldürmektir. Bizden önceki yönetimler de dahil olmak üzere bugüne kadar 30 bin terörist öldürülmüş. Dağdaki sayıya bakıldığı zaman, 6 defa terör örgütü ortadan kaldırılmış. Ancak bitmemiş ve hala aynı sayıda terör örgütü mensubu dağda. Şunu unutmayalım, öldürülenler teröristtir ama aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Her birinin annesi, babası, kardeşi akrabaları var. Öldürülen her terörist başarı gibi görünüyor ama diğer taraftan da ailesiyle çevresiyle yönünü Ankara'dan başka bir tarafa çeviren insanların sayısının artması anlamına geliyor. Bizim için terörist ama onun için oğlu. Nitekim o dönemde yapılan anketlerde, o bölgede yaşayan halkımızın Türkler ile birlikte yaşama iradesinin en dip seviyeye ulaştığı dönemdir. Şu anda ise bu seviye en yüksek noktada."

Bakan Canikli'nin konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

- Muğla

Kaynak: AA / Politika

Nurettin Canikli Ak Parti Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title